Idrottsklivet har tagit fart i Malmö

av | apr 26, 2024 | Förening, Idrottsklivet, PING PONG POWER, Start

Tidigare i veckan firades World Table Tennis Day runt om i Sverige och hela världen. Som en del i sitt arbete med Idrottsklivet valde Malmö IF att uppmärksamma dagen genom att anordna en turnering för barn i åldrarna 8–10 år.

Malmö IF var en av de första föreningarna att bli en del av Idrottsklivet – ett projekt med syfte att öka tillgängligheten för idrottsverksamhet, skapa en mer meningsfull tillvaro och minska utanförskapet som är väldigt utbrett i samhället. Rino Beganovic, mångårig huvudtränare i Malmö IF, är den som driver föreningens arbete med Idrottsklivet. Som en del av detta arrangerade de under onsdagen en tävling som riktar sig till barn i årskurs 5-6 från två skolor i närområdet.

– Det är tack vare ett bra samarbete med Svenska Bordtennisförbundet, med Idrottsklivets projektledare Louise Källström i spetsen, som vi har möjlighet att göra detta, säger Rino och fortsätter:

– Redan under EM i Malmö i höstas presenterade Louise projektet och det väckte direkt ett intresse hos både mig och klubben. Vi har jobbat mycket med utsatta områden, inkludering och integration förut, men under de senaste 7–8 åren har vårt fokus legat på annat.

Malmö IF har hittills samarbeten med två skolor, Sofielundskolan och Sorgenfriskolan, och man är även på gång att knyta en tredje skola till projektet. I nuläget bedriver föreningen pingis i skolorna en gång i veckan. Eleverna har även möjlighet att komma till föreningens träningslokal, belägen i södra Sofielund bara ett stenkast från Rosengård, en gång i veckan.

Rino tycker att mottagandet från både skolorna och eleverna varit positivt från start och ser redan en fin utveckling hos barnen. Något som Daniel Piszczkiewicz De Almeida, fritidsledare på Sorgenfriskolan, håller med om.

– I början var det lite svårt att få med barnen då de generellt inte var särskilt bekanta med själva sporten, men efter att vi motiverat och lockat dit dem är det väldigt många som verkligen fastnat för pingis, säger Daniel.

– Jag märker också att flera av barnen har fått ett ökat självförtroende genom pingisen. En stor del av idrotterna de vanligtvis kommer i kontakt med är lagidrotter, till skillnad från pingisen som är individuell och där blicken riktas inåt. Jag tror det har hjälpt några elever, avslutar Daniel.

Rino belyser även vikten av engagerade fritidsledare från skolorna.

– Engagemanget från skolornas fritidsledare är oerhört viktigt, där har vi haft tur. Daniel är ovärderlig, han har verkligen bidragit till att väcka ett intresse hos barnen redan från start. De har varit väldigt taggade när de kommit hit, vilket såklart ökar chansen att de vill fortsätta med pingis.

Arbetet med Idrottsklivet har redan lett till fina resultat i form av nya utövare. På denna korta tid har hela 37 barn blivit medlemmar i Malmö IF.

– Det är mer än jag vågade hoppas på. Jag brukar sätta upp höga mål och tänkte mig runt 50 nya medlemmar vid årets slut, men det verkar vi nå redan till sommaren, säger Rino med ett leende på läpparna.

Hör intervjun med Rino, Daniel samt några av barnen i videon nedan:

Samtliga bilder från dagen i Malmö hittar du här.

Foto: Linda Carlsson