Siri, Isak och William spelar finaldagen på UEM

av | jul 20, 2024 | Mästerskap, Start, UEM 2024

Underbara! Fantastiska! Härliga! Skickliga supersmashande Siri! Publiken i Baltiska hallen trodde inte sina ögon. Tävlingsledningen trodde inte sina ögon. Coach Maria Christoforaki trodde knappast sina ögon. Motståndaren Lisa-Sophie Wang trodde definitivt inte sina ögon. Frågan är väl om Siri själv trodde sina ögon när hon slog in matchbollen i kvartsfinalen till 11–3 i skiljeset.

Då hade Siri vänt 1–3 i set mot den så skickliga defensiven Wang, räddat ett par matchbollar redan i femte set, vänt 5–10 till 12–10 i sjätte setet och alltså räddat ytterligare fem matchbollar i rad, innan så defileringen mot en psykiskt nedbruten motståndaren i skiljesetet. Ändå var det inte ens första gången under dagen Siri gjorde exakt samma sak.

Redan i åttondelsfinalen hade Siri vänt 1–3 i set mot kvartseedade Nina Skerbinz från Österrike. Även här räddades flera matchbollar innan Siri kunde defilera hem skiljesetet till en imponerande seger. Innan dess hade Siri redan på morgonen i sextondelsfinalen vunnit med 4–3 mot Ukrainas Diana Koliennikova. Om än den gången utan all onödig dramatik.

Med den trippeln av beundransvärda bedrifter under lördagen har Siri Benjegård säkrat inte bara fortsatt spel under söndagen och UEM:s finaldag, utan en medalj i U15 för flickor. Långt över alla rimliga förväntningar på Siri inför mästerskapet. Kanske till och med en bra bit över också de mest optimistiska förhoppningar.

Att Siri nu spelar semifinal under söndagen kan bara beskrivas som en skräll. I semifinalen väntar en annan skräll. Mariia Lytvyn från Österrike hade nog inte räknat med någon semifinal på förhand hon heller. Nu står plötsligt en finalplats i potten för dem båda. Vem av dem pallar bäst den pressen?!

Isak Alfredsson och William Bergenblock klara för semifinal.

Cirka 45 minuter tidigare hade den svenska UEM-medaljen redan säkrats sedan U19-dubbelparet för pojkjuniorer Isak Alfredsson och William Bergenblock i en tät och jämn femsetare lyckats besegra belgiska paret Massart och Closset. Armarna i skyn följdes av en varm och lycklig segerkram.

Det var en stundtals väldigt väl genomförd dubbelmatch av William och Isak, som visade sig klart bättre än belgarna i det korta spelet. Den taktiken och den skickligheten skördade stora triumfer framför allt i fjärde och femte set.

I semifinalen väntar kanske tuffast möjliga motstånd. Det rumänska paret Iulian Chirita och Andrei Istrate räknas båda som två av Europas absolut bästa spelare. Men dubbel är också alltid dubbel i någon mening. Den följer inte alltid rankingens bistra logik. Isak och William får genomföra semifinalen utifrån sin egen logik.

Ingen kan kräva någonting av varken Siri eller Isak och William under finaldagen. Däremot kan vi alla hoppas på dem och glädjas åt att vi har svenskt deltagande på UEM:s sista dag. Det hade vi exempelvis inte förra säsongen. Våra tre svenska spelare kan spela med absolut ingenting att förlora men istället med desto mer att vinna.

Svenskt blir det i vilket fal som helst på pallen!

Finaldagens svenska matcher:
10:40 – Bord 3 – JBD – Alfredsson/Bergenblock mot Chirita/Istrate
11:20 – Bord 2 – CGS – Benjegård mot Lytvyn
15:10 – Bord 1 – JBD – Final
15:50 – Bord 2 – CGS – Final

Foto: Manfred Schillings