Hjärtat bär U19-juniorerna till två slutspel

av | 2024-07-13 | Landslag, Mästerskap, Start, UEM 2024

Andra dagen handlade mycket om att knyta ihop den säck som lagen fyllt med innehåll under den första dagen. Något båda U19-lagen lyckades med och går vidare i UEM med gott hopp om fortsatt framgång. U15 pojkar kan vara nöjda med sin andraplats samtidigt som U15-flickorna i ett tufft playoff nu bara kan ta en match i taget.

Hjärtat på rätt ställe för U19 pojkar

Grädden på moset levererade U19-pojkarna med 3-1 mot Belgien i den tredje och sista gruppmatchen. Detta innebär att Sverige vinner sin grupp i vilken de gick in som det fjärde seedade laget. David Björkryd vann återigen den viktiga tredje singeln samtidigt som Isak Alfredsson med två övertygande vinster revanscherade sig för en kanske något svagare insats mot Israel.

Mycket starkt av firma Isak Alfredsson, William Bergenblock, David Björkryd och Noa Dahlström som med detta är klara för slutspel och beroende på hur det går i playoff för andra lag borde ha mycket goda chanser att ta sig till åtminstone kvartsfinal. I så fall ett UEM Sverige kan vara mycket nöjda med och coach Pär Gerell var som väntat mycket nöjd efter matchen mot Belgien.

– Vår goda lagkänsla hjälpte oss i en mycket jämn match. Framför allt sista matchen mellan Closset och Isak var väldigt känslofylld och jag fick påminna Isak lite att hålla sig lugn. Väldigt skönt för vårt lag att vinna och få en ledig eftermiddag då spelarna är trötta nu. Stort tack också till vår publik som det är så roligt att spela för, summerar Pär matchen och gruppspelet.

Hjärtat i halsgropen för U19 flickor

Samtidigt gick U19-flickorna en rejäl holmgång mot Luxemburg. Sverige med Alice Nilsson, Agnes Svensson och Nellie Franzén i startuppställningen såg ut att gå mot en betryggande 3-0-seger efter två singelvinster och 2-0 i set för Nellie mot Melisa Sadikovic. Men här vände matchbilden totalt precis som för U15-pojkarna under fredagen. 2-0 blev till 2-2 och ångestmatch för Alice Nilsson mot Tessy Dumont.

Men det gick vägen till slut. 3-1 i set till Alice Nilsson som med två vinster får räknas som Sveriges stora matchvinnare i denna match. Med vinsten mot Luxemburg satte sig U19-laget i toppläge inför den sista matchen mot Norge att sluta som gruppetta och därmed en på pappret lättare väg genom söndagens playoffspel.

Läget var raffinerat inför matchen mot Norge avseende gruppens placeringar. Vinst för Sverige och gruppsegern vore säkrad. Förlust med 2-3 skulle räcka till en andra plats och playoff. 1-3 och Sverige skulle sluta trea. Givet Sveriges möjligheter att ta sig till A-divisionen nästa UEM var gruppsegern väldigt viktig.

Det började inte bra. Alice Nilsson som storspelat mot Luxemburg lyckades aldrig få någon ordning på en helladdad Christine Kalvatn. Agnes Svensson kvitterade till 1-1. Tungt ansvar vilade därmed på Nellie Franzéns axlar i tredjesingeln mot Filippa Skjold-Hinze. Det ansvaret axlade Nellie väl med 3-1 i set trots ett förlorat första set.

En storspelande Christine Kalvatn höll däremot på att hälla en rejäl hink med kallvatten på svenskornas drömmar om slutspel mot Agnes Svensson. Underläget till 2-10 i skiljeset hämtades upp till 10-10 innan en påtagligt nervig Agnes ändå på något sätt lyckades vinna setet och matchen. 3-1 till Sverige som därmed är klara för ”playoff 1” mot en av gruppfyrorna i A-divisionen för en plats i slutspelet.

– Det har varit några ”goa” matcher under gruppspelet, och vi har lyckats ta oss vinnande genom allihop. Det var inte enligt planen, men enligt målsättningen. Vi har främst arbetat med prestationsmålsättningar av olika slag. Nu får vi samlas i gruppen för att gå igenom nya mål. Det är verkligen inte orimligt för oss att sikta mot A-gruppen utifrån var vi befinner oss, säger Kim Nylander i intervju efter matchen.

Tungt för U15

U15-flickorna inledde dag två med att utan pardon besegra Italien med 3-0. Coach Maria Christoforaki valde samma laguppställning som mot Tjeckien igår med Siri Benjegård och Gabriela Aaltonen som singlar samt Siri med Angelina Bebawy i dubbeln. Den här gången gick det vägen.

I och med den vinsten väntade en direkt avgörande match för U15-flickorna mot Rumänien om att sluta tvåa eller trea i gruppen, eller annorlunda uttryckt att ta sig direkt till slutspel eller tvingas till playoff. Det blev lite som väntat mycket tufft mot Rumänien. 0-3 och Sverige trea och får därmed rikta in sig på ett tufft playoff under söndag morgon och förmiddag.

– Det var en tuff match och en tuff förlust, konstaterar Maria Christoforaki omedelbart efter matchen mot Rumänien. Vi var inte på topp och spelade inte vår bästa pingis. Vi gjorde vårt bästa men motståndarna gjorde oss sämre. Men vi är fortfarande kvar i turneringen och nu kommer vi återhämta och förbereda oss inför nästa match imorgon, avslutar Maria med känslan i rösten.

För U15-pojkarna blev det en mer avslagen dag. Adam Gravsiö Wallin och Sigge Hedblad förmådde inte riktigt ladda om batterierna mot ett starkt Italien. Två singelförluster gjorde att coach Mattias Ekdahl lät Melker Sjösvärd och Mark Usov EM-debutera i dubbeln. Förlust även där och 0-3 mot Italien. Men Sverige grupptvåa och därmed direkt till slutspel.

Söndagens matcher (playoff och slutspel):

 

U19 Girls
Playoff, 09.00, Turkiet – Sverige, bord 1
Vid seger väntar åttondelsfinal söndag klockan 16.30
Vid förlust väntar vidare placeringsmatcher

U15 Girls
Playoff, 11.30, Sverige – Estland, bord 1
Vid seger väntar åttondelsfinal söndag klockan 19.00
Vid förlust väntar vidare placeringsmatcher

U19 Boys
Åttondelsfinal, söndag klockan 19.00
Sverige – ?
Lottning genomförs cirka klockan 13.00-13.30

U15 Boys
Åttondelsfinal, söndag klockan 16.30
Sverige – ?
Lottning genomförs cirka klockan 11.00-11.30

Toppbild: U19-tjejerna hejar på från bänken. Foto: Manfred Schillings