FÖR DOMARE
Inget tävlings- och seriespel inom bordtennis fungerar utan domare och du som domare behövs. Vill du utbilda dig som domare?
Ta först kontakt med din förening för att komma i gång.
Svenska Bordtennisförbundet erbjuder ett antal olika domarutbildningar som du kan läsa mer om här nedanför.
NATIONELL DOMARE
Förbundsdomarutbildningen har historiskt genomförts vid ett eller högst två tillfällen per år. Utbildningen förläggs i samband med en större nationell tävling för att få till bra praktik för deltagarna. Antalet deltagare per år har varit relativt lågt (cirka 15 deltagare). För att få till effektiva, hållbara och utvecklande utbildningar strävar Svenska Bordtennisförbundet efter att utbildningen anordnas på en ort så att så många deltagare som möjligt får så korta resvägar som möjligt.
Förkunskaper:
Som kvalificerad distriktsdomare uppdaterar och fördjupar du dig i det du lärde dig under distriktsdomarutbildningen. Deltagare ska alltså ha uppdaterad regelkännedom och visa intresse för att vidareutbilda sig som domare. Deltagaren ska vara aktiv distriktsdomare och ska ha tjänstgjort vid minst fem domaruppdrag i det nationella seriesystemet samt under minst två år varit aktiv vid distriktets olika tävlingsarrangemang. Det är domaransvarig i distriktet som rekommenderar och anmäler kandidaten genom att ange aktuell domarerfarenhet i samband med anmälan.
Åldersrekommendation:
För att utbilda sig till förbundsdomare är rekommendationen att deltagaren har fyllt 18 år.
Utbildningens upplägg och innehåll:
Utbildningen sker i Svenska Bordtennisförbundets regi. Teori, dialoger, reflektioner och praktik ingår. Efter genomgången utbildning är du behörig som huvuddomare i det nationella seriesystemet från division tre upp till Pingisligan. Du är även behörig att vara överdomare vid seriespel.
För att få verka som överdomare vid tävlingar krävs utöver förbundsdomarexamen också genomförd tävlingsledarutbildning.
Anmälan sker via distriktets domaransvarige.
Vad kostar utbildningen och vad ingår?
Med nuvarande utbildningsupplägg ingår domartröja, domarkit, två hotellövernattningar, två luncher, två middagar, del i konferenslokal och utbildarnas kostnader. Utbildningskostnaden är beroende av vilket avtal som Svenska Bordtennisförbundet kan sluta med inblandade aktörer. Resekostnader ingår inte.
Godkänd:
Utbildningen består teoripass och avslutas med ett skriftligt kunskapsprov. I utbildningen ingår även praktiska pass där du blir bedömd av utbildare i din domarroll. Du ska vara godkänd på både teori- och praktikdel för att vara utbildad förbundsdomare. När du skaffat dig god erfarenhet av att döma är du berättigad till att döma även internationella tävlingar som arrangeras i Sverige.
Är du intresserad att bli utbildare så finns det efter förbundsdomarutbildningen möjlighet att få leda distriktsdomarutbildningar. Kontakta domaransvarig i distriktet om du vill veta mer.
Upprätthållande av kompetens/aktivitet:
Det är av högsta vikt att det finns en regelbunden kommunikation mellan domaransvarig i distriktet och förbundsdomare gällande antal domaruppdrag. Rekommendationen är ett domaren åtar sig minst tre uppdrag per säsong. När domaren är behörig att agera inte enbart som matchdomare utan även som överdomare, bör minst ett uppdrag av respektive karaktär utföras för att hålla sig à jour.
För de domare som dömer Pingisligan by STIGA ska han/hon delta vid den obligatoriska uppstartsträffen innan säsongsstart för att få del av nyheter och tips.
Om förbundsdomare har varit inaktiv en längre period (över ca 2 år) och därefter vill komma tillbaka till nya domaruppdrag ska avstämning göras med respektive domaransvarig om vad som krävs i form av uppdatering; ny utbildningsinsats, bedömning av praktik etc.
Utbildare:
Lista över utbildare (länk)
För att få status som nationell överdomare ska du som genomgått förbundsdomarutbildningen också genomgå Svenska Bordtennisförbundets tävlingsledarutbildning.
Upprätthållande av kompetens/aktivitet:
Det är viktigt att du som överdomare tar ansvar för din egen utveckling och aktivitet. Det finns mycket bra erfarenhet om vad du kan göra för att hålla dig uppdaterad.
Inom ramen för Trygg Pingis har ett stödmaterial, med PowerPoint-bilder och reflektionsfrågor, tagits fram för att enkelt kunna ge föreningsmedlemmar en grund i pingisregler. Syftet är att få kännedom om reglerna både som spelare, när man är ute och tävlar, men också för att kunna vara med som matchfunktionär på någon av klubbens tävlingar.
Föreningen kan söka projektstöd för aktiviteten. Ansök i IdrottOnline samt registrera aktiviteten i samma system; utbildningsmodulen.
INTERNATIONELL DOMARE
Som internationell överdomare arbetar du på internationella tävlingar i Sverige och övriga världen. Det kan vara OS, VM, EM eller WTT-tävlingar. Kursen, som annonseras av internationella bordtennisförbundets domarkommitté, riktar sig till internationella domare som har god internationell erfarenhet och som har intresse i tävlings- och regelfrågor. Utbildningen pågår under en längre tid och sker genom ett flertal träffar. Som internationell överdomare förväntas du vara överdomare vid eventuella WTT-tävlingar i Sverige.