YTTERLIGARE PROJEKTSTÖD

SKOLSAMVERKAN

65+

UTBILDNING

SEGREGATION

PING PONG POWER SKOLSAMVERKAN #PINGISFEBER

Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, har under flera år drivit arbetet med skolsamverkan i form av projektstöd från Riksidrottsförbundet, där syftet har varit att utveckla informationsmaterial som inspirerar, ökar rörelseförståelsen och är enkelt att använda inom ramen för skola och i föreningsidrotten. Det har skett genom att SBTF har tagit fram ett antal filmer för skolor och anpassade skolor som ska ge inspiration och tips. Se filmklipp nedan om utmaningar, verksamhet på anpassade skolor och fritidsverksamhet. Från 2024 ingår skolsamverkansarbetet i den ordinarie verksamheten.

Under hösten 2024 erbjuder vi skolor material fysiskt i form av en ryggsäck och digitalt i form av filmklipp. Ryggsäcken innehåller ett startpaket med racketar och bollar, för både- inom och utomhusbruk, ett portabelt nät samt en enklare hänvisning till digital roliga övningar och stationer att använda både inom- och utomhus, exempelvis på skolgården.

STIGA PING PONG POWER Startpaket kräver inga förkunskaper om bordtennis.

Föräldrar, skolpersonal, och föreningsledare samt barnen själva kommer enkelt kunna använda de filmklipp med instruktioner som bifogas. Filmklippen nås via en QR-kod som leder till SBTF:s hemsida där även föreningsregister finns tillsammans med användbara länkar i projektet.

Svenska Bordtennisförbundets primära mål med projektet är att kunna erbjuda skolor och föreningar att kunna ta del av STIGA PING PONG POWER Startpaket. Målet är att få fler barn att vilja, våga och kunna vara aktiva i skolan och på fritiden. Ett annat mål är att få fler barn att hitta tillbaka till föreningsidrotten och att bli föreningsaktiva.

Målgruppen är skolpersonal och barn i skolan samt föreningsledare som möter nya barn i samverkan med skola och i förening. Sekundär målgrupp är föräldrar och andra intresserade som kan inspireras av innehållet.

Så – skolan se hit! Anmäl ditt intresse av att få en ryggsäck lastad med härligt pingismaterial till just din skola.

Skola: Ansök om ditt STIGA PING PONG POWER Skolpaket här.
Förening: Bordtennisföreningar, som vill vara med i skolsamverkans arbete, lämna in en projektansökan via IdrottOnline, så kan ni stötta skolor med bord och pingiskompetens. Ansökningsperioden för #pingisfeber startar 18 september och har första avstämnings-/beslutsdatum efter14 oktober, med besked till föreningarna strax därefter. Om det därefter finns medel kvar kommer ansökningsperioden att pågå till 31 oktober för att därefter följas av nästa avstämning och beslut till föreningar.

PING PONG POWER 65+

PING PONG POWER 65+

Möjligheten att söka projektstöd för föreningar, som vill arbeta med målgruppen 65+, har erbjudits för första gången under 2024. Syftet med projektstödet har varit att:

  • Öka antalet bordtennisföreningar som arbetar med målgruppen 65+
  • Öka antalet personer, 65+, som deltar i föreningsledd bordtennisverksamhet
  • Öka antalet bordtennisföreningar som erbjuder 65+ föreningsarbete och social samvaro

Ansökningstiden var under våren 2024 och Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, skickade beslut om projektstöden innan midsommar.

Projektstödsmöjligheterna liknar till stora delar de möjligheter som SBTF har för barn- och ungdomsverksamhet:

  • Bordet
  • Event
  • Turné
  • Välkommen till oss
  • Engagemang och ledarskap
  • Matchboll (gäller just nu endast för 65+)

Nästa möjlighet att söka projektstöd för 65+ kommer i början av 2025. Välkommen tillbaka då!

Läs gärna mer under PING PONG POWER.

HALV ELVA HOS

I ett antal år under början av 2020-talet har SBTF genomfört en satsning på filminspelningar i föreningar med framgångsnycklar som bland annat sociala aktiviteter i samband med träning/tävling samt utflykter och träning kopplat till rehabilitering. Föreningarna som varit delaktiga i filmerna är:

  • Eslövs AI BTK
  • Kågeröds BTK
  • Mariedals IK
  • IF Norcopensarna

Ta gärna del av filmerna nedan där de olika föreningarnas ledare erbjuder aktiviteter som prova-på-pingis, promenader, café samt planering tillsammans med deltagarna. Planeringen syftar till att bjuda in samarbetspartners till en avslutningsdag av projektet.

Kontaktperson:
Marit Brodd Almgren, marit@sbtf.se

Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, har under 2022, genom ett externt projektstöd från Riksidrottsförbundet, RF, påbörjat ett arbete som initialt syftar till att ta fram en struktur för digital träning för målgruppen 65+. Genom ett inledande pilotprojekt i samarbete med RF/SISU Norrbotten kommer en handfull föreningar att kunna ta del av satsningen. Programmet bygger också på ett särskilt framtaget träningsmaterial som är särskilt anpassat för att fungera i en digital miljö.

I en förlängning planerar Svenska Bordtennisförbundet för en nationell struktur för programmet, som ska kunna nå av många olika målgrupper mellan allt från äldre till barn.

Arbetet drivs fortsatt som ordinarie verksamhet inom SBTF.

Kontaktperson:
Eskil Tyrberg, eskil@sbtf.se

PROJEKTSTÖD UTBILDNING

UTBILDNING/Nyhet: 240909 

Utbildningssubvention betalas ut till föreningen i IdrottOnline efter genomgången och godkänd kurs under resterande del av 2024. Ingen ansökan behövs!! 

SBTF har avsatt 100 000sek för Domare- Tränare Bas – Tränare Klubb  

Bordtennistränare klubb 

SBTF kommer under 2024 att ge föreningar möjligheten att erhålla subvention för deltagare som genomgår utbildningen. 
För förening som, 

  • Anmäler 1 deltagare till en kurs kan få tillbaka 1 000 kronor av kursavgiften. 
  • Anmäler 2 eller fler deltagare till en kurs kan få tillbaka 70 % av totala kursavgiften. 

Efter att deltagare genomgått utbildningen och blivit godkända av SBTF kan subvention betalas ut av SBTF kansli. Frågor besvaras på mejl, eskil@sbtf.se 

Bordtennistränare bas: Gå fem, fyra, tre eller två – betala för EN! 
Nu ger SBTF möjligheten till föreningar att låta sina ledare, föräldrar och andra intresserade att genomgå SBTF:s nya utbildning Bordtennistränare bas till ett mycket subventionerat pris. 

Förening som anmäler fem, fyra, tre eller två personer till att genomgå utbildningen Bordtennistränare bas har möjlighet att få tillbaka kursavgiften för fyra, tre, två eller en. Värdet uppgår till 2200 kronor! 

Förening anmäler (minst) två personer till Bordtennistränare bas. Efter genomgången utbildningen och godkänd av SBTF kan subvention betalas ut av SBTF kansli. Frågor besvaras på mejl, eskil@sbtf.se 

Distriktsdomare 

Nytt för hösten 2024 och året ut är att SBTF kommer att ge subvention även till distriktsdomarkursen. 
Efter att deltagare genomgått utbildningen och blivit godkända av SBTF kan subvention betalas ut av SBTF kansli. Frågor till, eskil@sbtf.se 

Hur många kan ansöka om subventionen? 
SBTF har avsatt flera subventionspaket under år 2024 för ett värde av 100 000 kronor. Om förening önskar utbilda fler, kontakta oss för särskild dialog. 

Ta kontakt vid frågor: Eskil Tyrberg 0720-857 651  

 

PROJEKTSTÖD SEGREGATION

PROJEKTSTÖD IF SEGREGERADE OMRÅDEN

Projektstöd IF Segregerade områden är ett kompletterande projektstöd inom ramen för fritidskortet för barn och unga. Genom Projektstöd IF har Svenska Bordtennisförbundet möjlighet att fördela projektstöd till landets bordtennisföreningar för särskilda insatser i socioekonomiskt segregerade områden, så kallade RegSO-områden. Satsningen pågår under hela 2024.

Bakgrund
I socioekonomiskt utsatta områden är andelen aktiva i idrottsföreningar lägre än i andra områden. Projektstöd IF segregerade områden är en möjlighet att öka den lokala närvaron och erbjuda olika aktiviteter. Detta för att nå nya målgrupper som idag inte är en stor del av svensk bordtennis.

Medel från Projektstöd IF segregerade områden får användas för att bland annat stärka strukturen i föreningar, erbjuda aktiviteter, samt sänka socioekonomiska trösklar. Här är några exempel på vad projektstödet kan användas till:

  • Prova på-aktiviteter i området:
    Här kan aktiviteterna vara tillfälliga. Exempelvis prova på i områdets centrum, öppet hus, lovaktiviteter m.m. (minst 4 tillfällen)
  • Besöka skolor, fritidsgårdar, föreningar och andra aktörer för att erbjuda aktiviteter:
    Här kan man ha aktivitet på skolans idrottslektioner, rastaktiviteter, fritidsaktiviteter, aktivitet hos lokala organisationer, träning hos fritidsgård m.m. (minst 5 besök)
  • Öppen kontinuerlig träning med låga trösklar för barn och unga i området:
    Här tänker vi mer som en riktigt pingislektion. Kontinuerlig öppen träning för målgruppen. 1-2 gånger/vecka. Ca 8 veckor under hösten 2024. (1-2 ggr i veckan, minst 8 tillfällen).

En del av stödet kan gå till inköp av material samt att marknadsföra och sprida information om aktiviteter.

Syfte
Syftet med Projektstöd IF segregerade områden är att stärka verksamheten och närvaron i socioekonomiskt segregerade områden. De särskilda medlen ska hjälpa till att stärka befintliga föreningar att utveckla strukturen, tillgängligheten och minska klyftor så att bordtennis blir tillgängligt för alla oavsett var man bor.

Målgrupp
Målgruppen är barn och unga 8-16 år. Medlen ska användas för att främja barn och ungdomsidrott i de angivna socioekonomiskt segregerade områdena.

Ansökan och ansökningsperiod
Ansökan är öppen till och med 28 oktober 2024. Alla satsningar ska vara avslutade senast den 31 december 2024. Alla satsningar ska vara återrapporterade senast den 15 januari 2024.
Vi går igenom inkomna ansökningar:
30 sept
7 okt
14 okt
21 okt
28 okt.

Alla föreningar anslutna till Svenska Bordtennisförbundet är välkomna att ansöka om projektstöd. Svenska Bordtennisförbundet granskar inkomna ansökningar löpande enligt ovanstående datum.

Ansökan om projektstöd görs via föreningens egen sida IdrottOnline. Under fliken Idrottsmedel finns ansökningsformuläret Projektstöd IF barn och ungdoms segregerade områden. Här finns en manual för hur ansökan går till.

Information
För att kunna ta del av detta projektstöd behöver man som förening ligga i närheten av dessa områden, max 2 km för att barn och unga skall kunna ha möjligheten att aktivt kunna delta i föreningen.
Här finns en lista över vilka områden som är aktuella för satsningar.

Här har ni även möjligheten att hitta fler ledare till er förening som har massa annan erfarenhet och kunskap. Vill ni passa på att utöka kunskapen inom era föreningar kan ni gå in HÄR för att se vilka tränarutbildningar som finns att ta del av.

Här skickar ni in er ansöka via Idrottonline.

 

PARTNERS

STIGA
CRAFT
STUPA
Kosta
Hello Swedenq
SPORRONG