TÄVLINGSNYHETER

Tjejraketen Tour lyfter i Enköping

av | 2024-05-31 | PING PONG POWER, Start, Tävling

Den yngsta spelaren är född 2017. Den äldsta spelaren är född 1947. Åldersspannet sträcker sig därmed från 7 till 77 år när SBTF:s nya tävlingsform Tjejraketen Tour genomförs i sin pilotform under helgen den 1—2 juni 2024 i Enköping, med Stratos Enköping BTK som lokal arrangör. Vilket tillsammans med ett deltagarantal strax över 125 glada spelare visar att en tävling till enbart för tjejer på något sätt ändå lyckas med konststycket att vara till för alla åldrar och typer av spelare.

Tjejraketen Tour utformades under hösten på Maria Christoforakis initiativ som en av SBTF:s nya tävlingsformer i syfte att locka och uppmuntra tjejers tävlande, och få fler tjejer i alla åldrar att hitta in och känna sig välkomna i den svenska pingisens tävlingsformer. Förhoppningen är att det är en tävlingsform som ska kunna utvecklas till återkommande tävlingar också under kommande säsonger, en på hösten och en på våren.

Med så god respons som över 100 deltagare redan på första tävlingen finns alla skäl i världen att tro att denna dröm också ska bli verklighet.

Att lägga pilottävlingen i Enköping var heller ingen tillfällighet. Stratos Enköping BTK är för närvarande en av de mest driftiga klubbarna i Sverige när det kommer till satsning på att få unga tjejer att spela pingis. Att alltså Stratos med Louise Källström som eldsjäl skulle fungera som lokal arrangör kändes därför väldigt naturligt. Idrottshuset i Enköping, hem också för den väldiga Stratospoolen, ger så klart Tjejraketen och alla dess deltagare allt utrymme de kan tänkas behöva under två fullspäckade dagar.

Många matcher och jämna matcher är ledorden i denna tävling. Både gruppspel och slutspel spelas i storpoolsformer, och matcherna i bäst av tre set för att hålla tempot och variationen uppe i tävlingen. Lördagen ägnas åt singelspel och söndagen åt lagspel. Därmed betonas att pingis inte bara är ett jagspel utan lika mycket ett lagspel. I bara farten har Stratos lyckats slänga in en dubbelklass under lördagen också.

Delad glädje är dubbel glädje!

Det säger sig själv att en tävling som samlar allt från 7-åringar till 77-åringar, och som samlar allt från rena motionärer och nybörjare till de som spelat och tävlat i pingis i flera år, inte enbart kommer handla om själva tävlandet. Utan kanske lika mycket om gemenskapen, om det sociala och att ha trevligt tillsammans. Att träffa gamla vänner och göra nya vänner.

Detta alltså i Enköping, Sveriges närmaste stad.

Toppbild: Tuva Åsbjer, Vassunda IF, en av deltagarna på nya tävlingen. Bild från Tjejfestivalen 2023. Foto: Linda Carlsson/SBTF