TÄVLINGSNYHETER

Pingisiaden Riks Pojkar: Grand Slam för Zac

av | 2024-01-07 | Start, Tävling

Massor av spelare, massor av ledare och föräldrar, massor av matcher, massor av fantastiska bollar och naturligtvis en massa känslor. Pingisiaden när den är som allra bäst med andra ord. 120 spelare kom till start på lördag morgon och när allt var klart på söndag kväll var det Zac Zeinilagic Hallén från Trelleborgs BTK som stod högst på pallen och längst fram i det långa ledet av medaljörer.

120 pojkar skrev in sig för spel när 2024 års upplaga av Pingisiaden Riks Pojkar arrangerades av Spårvägens BTK i Brännkyrkahallen den 6-7 januari. Spårvägens ringräv Anders Svensson har arrangerat denna tävling i många år och full koll på det rekordstora antalet spelare.

Flera var de klubbar som både åkt långt och kommit med många spelare, och därtill trotsat både väder och väglag. Det kanske främsta exemplet Umeå BTK kom med sex spelare och flera ledare hela den långa vägen ner till Stockholm. Indikativt för en klubb som växt sig stark igen under senare år. Max Andersson, Wilhelm Genberg, Theo Sandström, Henry Cedergren, Wang Yifan och Sixten Asellus Hampusson åker alla tillbaka till Umeå med fina upplevelser och goda erfarenheter.

Guldmedaljen liksom den stora pokalen reste emellertid i motsatt riktning. Zac Zeinilagic Hallén från Trelleborgs BTK vann Pingisiaden Riks Pojkar efter övertygande vinster i finalspelet mot Joel Isaksson från Vetlanda BTK, Emil Ellermann från Västers BTK och till sist mot Frank Josefsson från Uppsala BTK.

Som fjärdeseedad kom Zac självfallet inte från ingenstans och vann Pingisiaden, men som en outsider till slutsegern gick han ändå in i tävlingen. Men i de avslutande matcherna och vid de avgörande bollarna visade Zac upp ett både modigt och moget spel med framför allt god variation i sitt returspel. Kul att se, inte minst i en klass för 12-åringar.

– Jag visste att jag måste spela taktiskt för att kunna vinna, säger Zac efter matchen mot Emil Ellermann.
– Men det var väldigt nervöst på slutet. Jag hade ju 8-3 i skilje men höll på att tappa. Men det gick bra. Mitt mål inför tävlingen var att komma bland de fyra bästa, fortsätter Zac.


Bild: “Hur lugnt som helst” övertygar Zac Zeinilagic Hallén coach och pappa Håkan Zeinilagic från Trelleborgs BTK. Foto: Peter Hyllman

Med vinsten i Pingisiaden fullbordar Zac en för honom väldigt fin grand slam den här säsongen:

– Pingisiaden är den största tävlingen jag vunnit. Särskilt då jag med detta vunnit alla mästerskap för 12-åringar den här säsongen. Först Skånska Mästerskapen, sedan Sydsvenska Mästerskapen och nu Pingisiaden. Det är jättekul, berättar Zac.

Actionbild: Zac Zeinilagic Hallén med fokus och guld i blicken. Foto: Peter Hyllman

Vad händer efter detta för Zac?

– Första tävlingen blir Söderspelen i Borås om två veckor. Men nästa helg har vi seriespel i Division 4. Där har vi ett riktigt bra lag som vunnit alla matcher hittills och vi hoppas gå upp. Men nu laddar jag för sista matchen här ikväll. Jag vill vinna alla matcher, skrattar Zac.

Zac vann även sin sista match. Det blev 3-0 i set mot Frank Josefsson från Uppsala BTK vilket satte punkt för en lika lång och intensiv som fantastiskt rolig pingishelg med Pingisiaden i Brännkyrkahallen.

Toppbild: Zac Zeinilagic Hallén, Trelleborgs BTK; Joel Isaksson, Vetlanda BTK; Emil Ellermann, Västers BTK. Foto: Peter Hyllman