TÄVLINGSNYHETER

Dags för Pingisiaden 2023

av | 2023-01-05 | Start, Tävling

Pingisåret inleds som vanligt med Pingisiaden. Tävlingen för 12-åringar från hela Sverige som brukar locka väldigt många deltagare, så även i år där pojkklassen till och med lockar rekordantal i antal deltagare.

Spårvägens BTK och Köpings BTK arrangerar Pingisiaden i Stockholm för pojkar och för flickor i Köping. Spårvägen räknar med rekord i antalet utövare då 106 (!) stycken spelare är anmälda och även Köpings BTK har fler anmälda i år än förra året (25 i år jämfört med 19 förra året).

Tävlingen riktar sig till tolvåringar eller yngre (födda 2010 eller senare) och bjuder på väldigt många matcher där ett av målen är att alla ska få spela så mycket som möjligt.

– Det roligaste med denna tävling är att se alla barn som utifrån sina förutsättningar kämpar hårt under två tuffa tävlingsdagar. Det är mycket glädje men också en del tårar hos en del när det inte går som man vill. För många är detta den första “stora” tävlingen, säger Anders Svensson i Spårvägen som varit med och anordnat denna tävling under många år.

Tävlingen grundades 1993, men då under namnet Talangjakten då Pingisiaden var en annan tävling. Upplägget då var annorlunda än nu och initialt en regionstävling mot att nu bli den stora öppna tävlingen med fri anmälan och en mängd deltagare.

– Vi kommer att köra så många borde som det går att få in Brännkyrkahallen: 14 i A-hallen och 11 i B-hallen. Arrangörsmässigt hade det optimala antalet spelare varit 96. Då hade vi startat med 16 stycken 6- mannapooler och i steg 2 hade det blivit 6 nivåer med 2 stycken  8-mannagrupper på varje nivå, berättar Anders vidare innan han fortsätter:
Nu får vi trolla lite och lägga in en del 7-mannagrupper i första steget vilket gör att det blir ett tufft tidsschema och att vi får hålla på lite längre på lördagen än vad vi brukar göra, berättar Anders om vilka utmaningar som finns med stora arrangemang som detta.

Med så många spelare som dessutom är rätt unga och för flera första gången ute på en större tävling så kan det såklart bli vissa andra utmaningar också.

– En utmaning är om det skulle bli många avhopp efter lottning på fredagskvällen så man måste flytta om i poolerna på lördag morgon. Man vill ju inte få några 5-mannagrupper
En annan utmaning är att få tidsschemat att hålla. Det brukar funka bra bara alla är disciplinerade och kommer i tid till borden, berättar Anders med erfaren röst och lite uppmanande.

Tävlingen som är till för alla och där man får spela mycket har genom åren inte bara lockat många spelare utan också varit platsen där morgondagens stjärnor visat upp sig för första gången.

– Under åren har många stjärnor tänts på denna tävling: Truls (Möregårdh) är en av dem och han har vunnit två gånger. Att det är svårt att vinna är det inget tvivel om: ingen av våra dubbelvärldsmästare, Kristian (Karlsson) eller Mattias (Falck) har lyckats komma högst upp på pallen i denna tävling avslutar Anders.

Bilden högst upp är från 2021 när Siri Benjegård vann flickklassen och Sigge Hedblad pojkklassen. Siri har i år chansen att vinna sin tredje raka upplaga av Pingisiaden då hon även vann tävlingen 2022, samma år som Noa Dahlström vann pojkklassen.

Tävlingarna kommer att webbsändas av respektive arrangerande förening, respektive förening ansvarar för sändningarnas upplägg och omfattning. Se gärna dessa länkar för att följa tävlingen:

Flickor, Köpings BTK

Pojkar, Spårvägens BTK alternativt direkt på deras Solidsportkanal