Den klassiska svenska stortävlingen Riks Top-12 avgörs under helgen den 16-17 december 2023 i Söderhamn, med kvalificerade spelare från alla fyra regioner i svensk bordtennis. Tolv killar och tolv tjejer i vardera åldersklasserna 13 år, 15 år och 17 år gör upp om prestigefyllda pallplatser och placeringar.
Precis hemkommen från Chengdu i Kina och ITTF:s Mixed Team World, där han gjorde sin debut i seniorlandslaget, så packar Isak Alfredsson från Halmstad BTK återigen väskorna och beger sig den här gången den över 70 mil långa resan norrut till Söderhamn och till Riks Top-12.
Väl där är Isak tveklöst en av de stora favoriterna att vinna i Herrjuniorer 17, särskilt med några återbud i klassen. Den främsta utmanaren kommer kanske från den egna klubben, i form av Noa Dahlström och Hugo Nylén, och därmed kan man tänka sig att mycket i just den här klassen kommer avgöras redan tidigt under lördagen.
Halmstad BTK får nog bära favoritskapet också i Damjuniorer 17, genom första seedade och direktkvalificerade Agnes Svensson, men även Nellie Franzén som imponerat stort i Sweden Tour den senaste månaden. Kan möjligen Spårvägens BTK:s duo Nathalie Freij och Klara Stahle Olin ha något att säga om den saken?
Den på förhand kanske mest jämna och ovissa klassen kan mycket väl vara Pojkar 15, där nära nog halva startfältet har god chans på översta pallplatsen. Ängby SK:s Hugo Jobs kanske är lite extra motiverad. Fastän näst högst rankad blev fyra spelare direktkvalificerade före honom. Jobs kvalificerade sig ändå och vill säkert visa att uttagningen var felaktig.
I Flickor 15 är det lätt tänkt att Gabriela Aaltonen från Spårvägens BTK är favoriten. Gabriella debuterade i helgen i Pingisligan by STIGA Damer och ställdes där mot Zhang Fang och Nomin Baasan. Yngre motstånd denna helg där det nog i första hand bör vara Betty Engström från Levide IF, Sofia Sahle från Askims BTK och Clara Ellerman från Västers BTK som utmanar om förstaplatsen.
Claras bror Emil Ellerman får räknas som en av utmanarna i Pojkar 13. Även detta är en jämn klass på pappret, där utöver Emil även spelare som Joel Isaksson från Vetlanda BTK och Linus Lindahl från Dänningelanda BTK kan och vill matcha förhandsfavoriter som Vidar Larsson från Uppsala BTK tillsammans med stockholmarna Albin Ingeström, Melker Johansson och Simon Karlsson Englund. I P13 representerar även Norrland starkt med de båda hemmaspelarna William Olsson och Vito Zmara.
Ingen Siri Benjegård i Flickor 13. Kanske öppnar det dörren för Ängbyduon Angelina Bebawy och Laurynne Cabardo. Och vad kan unga stjärnskottet med det för Söderhamn välkända namnet Nike Lundqvist hitta på här? Som vanligt kommer flera starka spelare i den här klassen från östra regionen, utöver Ängbyspelarna även Norrtulls SK:s Sara Haglund, Spårvägens BTK:s Alice Chen och Uppsala BTK:s Anna Moxiang Dai. Men i år känns startfältet både brett och starkt.
Sex klasser med tolv spelare i vardera alltså där alla ska möta alla. Top-12 är en klassisk tävlingsform i svensk bordtennis, med en betydligt mer nyskapande spelform. Det är inte matcher som räknas i Top-12 utan set. Alla matcher spelas ut i fyra set och det handlar helt enkelt om att vinna så många set som möjligt och förlora så få set som möjligt.
Laddat för stor spänning under helgen i Riks Top-12 och i Söderhamn därmed!
Följ alla matcher och resultat här.
Kolla in livesändningar på SUIF:s YouTube-kanal här.
FRÅGOR OCH SVAR OM TOP-12
Besvarade av Peter Hyllman, Tävlings- och Serieansvarig SBTF
Vad är det som är speciellt med Top-12 egentligen?
Top-12 samlar spelare från hela landet. Top-12 är också den enda tävlingsformen på hög nivå som spelas “alla möter alla”. På så sätt är detta en för spelarna krävande tävling med många tuffa matcher som kräver fysisk uthållighet, taktiskt tänkande, mental styrka och noggranna förberedelser både inför och efter match. Detta är viktiga kompetenser och färdigheter för våra unga spelare att utveckla.
Varför spelas inte “riktiga” matcher?
Det beslutades för några år sedan att använda en ny spelform i Top-12, där varje match spelas i fyra set och spelarna rangordnas utifrån antal vunna och förlorade set, inte utifrån antal vunna och förlorade matcher. Framför allt för att öka spänning och göra så att varje spelat set ska få en mycket större betydelse.
Detta är det positiva med spelformen. Men den är inte helt problemfri. Dels har kanske inte idén med den helt framgått till klubbar, spelare och tränare. Dels blir klasserna ofta i praktiken avgjorda tidigare än förut, vilket lite sänker spänningen, och även ökar en redan ökad risk för osportslig påverkan av resultaten.
Fördelar får vägas mot nackdelar inför framtiden.
Vad får man om man vinner eller placerar sig bra i Top-12?
Tävlingen är sin egen upplevelse och merit och ska framför allt vara ett sätt för lovande spelare att fortsätta utvecklas. Tävlingen ger inga rankingpoäng, erbjuder inga prispengar och kvalificerar heller inte på riksnivån vidare någonstans. Även detta är något som får utvärderas för framtiden, om det på olika materiella sätt går att ytterligare höja Top-12:s status.
Vilken utveckling är aktuell för Top-12?
Tävlingsformen måste självfallet utvärderas, utifrån ovanstående punkter men även om det är en tävlingsform som faktiskt ska finnas kvar. Samtidigt är Top-12 en klassisk svensk pingistävling av en anledning, och testar spelare på ett sätt som inga andra tävlingsformer riktigt gör. Det är en unik tävling med ett värde just därför. En utveckling kan exempelvis vara att öppna Top-12 även för utländska spelare som tillhör svenska klubbar.
Toppbild: Isak Alfredsson, nyligen hemkommen med erfarenheter från ITTF Mixed Team World Cup, är toppseedad i HJ17-klassen. Foto: Linda Carlsson/SBTF