– Får jag lov att utveckla min utvecklingsstörning?

av | dec 15, 2023 | Förening, Para

Så inleder Mike Malmer sin föreläsning när Parasport- och Special Olympics Sverige arrangerar sin endagskonferens i Stockholm med tema intellektuell funktionsnedsättning. På plats var cirka 20 specialförbund där vi tillsammans lyssnade, diskuterade och planerade fortsatt arbete för målgruppen.

Mike Malmer som är mest känd från ”Heja Sverigelaget” där tv-tittarna fick följa med den svenska truppen under Special Olympics i Abu Dhabi 2019. Sen dess har Mike vunnit många fina och hedersamma priser för att han är just den han är och har blivit. Men resan hit har varit turbulent med en tuff och gripande uppväxt som han ändå försöker berätta med glimten i ögat.

– Om jag inte hade haft idrotten i mitt liv, så hade jag suttit inne.

Läs det igen; – Om jag inte hade haft idrotten i mitt liv, så hade jag suttit inne, säger Mike.
Återigen blir man påmind om hur viktig idrottsrörelsen är och med alla som driver den. Hur egentligen en enda ledare kan göra en livsavgörande skillnad genom att se själva människan. Att bemöta personen så som den vill och fram för allt behöver bli bemött. Att hela tiden fortsätta att motivera, inspirera och utmana både på ett idrottsligt och mänskligt plan utan att förminska och krångla till det.

Visst kan det krävas lite extra energi och tålamod i vissa fall, men att zooma ut och se vinsterna på lång sikt så är investeringen billig med en enorm avkastning för hela vårt samhälle.

Mike är en fantastisk ambassadör för idrotten och samhället. Han har hållit på med 8 idrotter där en sticker ut ifrån de övriga som oftast varit kampsporter. En utmaning från en kompis och helt plötsligt skulle konståkning in på Cv:t. En officiell fråga till Mike att prova på bordtennis nästa gång känns given. Den utmaningen kommer han säkerligen acceptera med hans inställning.

På Special Olympics i Berlin i somras hade vi två bordtennisspelare på plats.
Läs mer här: En upplevelse utöver det vanliga.


Foto: Special Olympics Sverige

Dagen i övrigt handlade mycket om information, samarbete över idrottsgränserna, riva alla fördomar och fortsätta arbetet mot en mer inkluderande idrott. Det har hänt mycket positivt för att skapa en inkluderande idrott de senaste 10 åren, men vi har mycket kvar att göra. – Jag är otroligt hoppfull för de kommande 10 åren och om vi varje dag tillsammans har detta i åtanke så kommer det att bli så bra, säger Alexander Öhgren, parautvecklare hos SBTF.

Toppbild: Mike Malmer och Linnea Björndahl, Special Olympics Sverige.
Foto: Alexander Öhgren