TÄVLINGSNYHETER

WTT Contender Rio: Fenomenalt! Linda och Mattias i final

av | 2023-08-13 | Landslag, Start, Tävling

Den karnevalsstämning som hemmapubliken hade hoppats på såg Linda Bergström till att förstöra. Istället var det Linda som stod för festligheterna. Det gjorde också Mattias Falck. Båda spelar final i  WTT Contender i Rio de Janeiro.

Linda Bergström vann i kvartsfinalen över Kim Nayeong, Sydkorea, i tre raka set. Linda tog tidigt ledningen i alla tre seten och Kim hade oerhört svårt att läsa Linda skruv framför allt i hennes backhand. Ofta missbedömde sydkoreanskan när Linda skar med oskruv och Kims bollar flög långt ut.

I semifinalen ställdes Linda mot hemmahoppet, raknad #41 i världen, Bruna Takahashi, Brasilien. Så fort som brasilianskan vann en poäng möttes spelarna av höga ovationer. Linda hanterade detta med bravur.

– Jag tycker det bara är roligt och här har det varit väldigt mycket publik även när det inte är några hemmaspelare med, sade Linda Bergström.

Linda vann första säkert. Lika klart kunde Bruna Takahashi kvittera.

I tredje stod matchen och vägde. Efter att Linda öppnat med 3-0, tog Bruna fyra raka poäng, sedan Linda missat ett öppet läge med forehand. Vid 4-4 slår Bruna en serve direkt i nät på egen bordshalva. Det märks att matchen är inne i ett avgörande läge.

På de efterföljande bollarna spelar Brun Takahashi riktigt bra och går fram till 8-5. Då är det Lindas tur att stänga igen. På några riktigt vassa poäng skaffar sig Linda 10-8 och tar hem setet.

I fjärde får Linda en kalasstart och vid 4-1 väljer Bruna att ta time-out. Det hjälper dock inte utan Linda skaffar sig snabbt hela 8-2.

Med tre raka poäng för Takahashi väljer Linda att vid 8-5 utnyttja sin time-out. Detta räckte för att få stopp på brasilianskans momentum. Linda släppte bara en boll till i fjärde set och vann med 1-6 och matchen med 3-1 i set.

– Vi möttes i tyska ligan tidigare i år och det var jämnt men jag vann med 3-0, så jag visste om hennes starka sidor, sade Linda Bergström.

Därför blev det betydligt färre attacker från Linda sida än i kvartsfinalen. Framför allt hade Bruna Takahashi svårigheter med Lindas signum, den sidskruvade backhanden. Vilken skruv är det på den?

– Det är en hemlighet, ibland är det sid och underskruv, skruv, ibland oskruv och det kan också vara sid och överskruv, sade Linda Bergström med ett leende.

Man kan se att hennes motståndare också blir frustrerade när de möter detta slag, vilket naturligtvis ökar på självförtroendet hos Linda.

Linda Bergström, jublar över segern i semifinalen och avancemang till final i WTT Contender – Rio de Janeiro – Foto: Miriam Jeske/CBTM @miriamjeske_/@cbtenisdemesa

I söndagens final ställs Linda mot toppseedade Hina Hayata, Japan, som vann över Stina Källberg i andra omgången och i semifinalen slog ut Bernadette Szocs, Rumänien i tre raka.

Om hemmapubliken fick ett abrupt slut på karnevalsstämningen, kunde festen för Sverige inte bli bättre.

Mattias Falck svarade för två riktigt starka matcher under lördagen.

I kvartsfinalen besegrade han regerande europamästaren Dang Qiu, Tyskland, efter en rysare över fem set. Tyskan ligger på plats 13 i senaste världsrankingen. Själv är Mattias Falcks placering # 24.

Både i första set och fjärde set hade Mattias 10-7, men tvingade se tysken rädda alla setbollarna. Därför var det väldigt starkt att komma igen och vinna dessa båda seten med 12-10.

– Dang är väldigt bollsnål och tre bollars ledning går snabbt. Det gäller att vara aggressiv i returer och man måste göra poängen själv, sade Mattias Falck.

I semifinalen väntade Jang Woojin, Sydkorea, rankad # 8 i världen, en spelare som han slog för fjärde gången.

Det blev en helt annorlunda match jämfört med Dang.

– Dang spelar mer med backhand och han är mer rädd för min backhand. Mot Jang gäller det för mig att låsa bort honom från hans starka forehand, sade Mattias Falck.

Det blev en match där Mattias visade styrka i avslutningarna av seten.

I alla tre seten låg Mattias under med 3-5 och i de två första också med 6-8, innan upphämtningen startade.

Som vanligt hade Mattias väldigt bra servar och servereturer som ofta var avgörande.

– Känner mig stark. Det gäller hela tiden att ha bra kvalitet, sade Mattias Falck.

Även om Mattias har en fruktad forehand är det hans backhand som han menar är hans starkaste vapen.

– Utan min backhand får jag inga lägen för forehand, så backhanden är viktigast, sade Mattias Falck.

I finalen ställs Mattias mot tävlingens riktigt stora överraskning, Sora Matsushima, Japan, blott 16 år gammal. Minns när han spelade i Sfairs internationella 2019.

Så här såg han ut då. Sora Matsushima, Japan, i kadettklassen vid Safirs Internationella 2019. Foto: Per Hällström

Både i kvarts- och semifinalen vann Sora över två meriterade spelare med endast två bollars marginal. I kvarten såg Sora till att manövrera ut Dimitrij Ovtcharov, Tyskland med 11-9 i femte set och i semifinalen blev det ännu tuffare, 13-11 i femte mot Cho Seungmin.

WTT Contender Rio de Janeiro
Herrsingel
Semifinal
Mattias Falck-Jang Woojin 11-9, 11-9, 12-10
Sora Matsushima, Japan-Cho Seungmin, Sydkorea 19-17, 7-11, 11-6, 8-11, 13-11
Kvartsfinal
Mattias Falck-Dang Qiu, Tyskland 12-10, 9-11, 8-11, 12-10, 11-6
Sora Matsushima, Japan-Dimitrij Ovtcharov, Tyskland 11-8, 6-11, 11-8, 4-11, 11-9

Damsingel
Semifinal
Linda Bergström-Bruna Takahashi, Brasilien 11-6, 8-11, 11-8, 11-6
Hina Hayata, Japan-Bernadette Szocs, Rumänien 11-8, 11-7, 11-6
Kvartsfinal
Linda Bergström-Kim Nayeong, Sydkorea 11-5, 11-9, 11-2
Hina Hayata, Japan-Prithika Pavade, Frankrike 11-5, 11-9, 11-8
Damdubbel
Semifinal
Linda Bergström/Stina Källberg-Choi Hyojoo/Kim Nayeong, Sydkorea 4-11, 11-13, 6-11

Söndag 13 augusti 2023
WTT Contender Rio de Janeiro
Final, damsingel
18:00 (23:00 svensk tid) Linda Bergström-Hina Hayata, Japan
Final, herrsingel
18:45 (23:45 svensk tid) Mattias Falck-Sora Matsudaira, Japan

Toppbild: Mattias Falck knyter näven för vinsten som gav honom hans första final i en WTT-tävling. Foto: WTT

Resultat WTT Contender Rio de Janeiro