TÄVLINGSNYHETER

WTT Contender Rio: Mattias Falcks första seger på WTT

av | 2023-08-14 | Landslag, Start, Tävling

Två gånger Sverige mot Japan i herr- och damsingel slutade oavgjort, 1-1. Mattias Falck tog sin första titel på WTT-touren medan Linda Bergström föll mot Hina Hayata.

Mattias spelade fenomenalt och lyckades stå emot den 16-årige supertalangen Sora Matsushima. Linda Bergström chocköppnade mot den japanska världsnian Hina Hayata, som tvingades till sitt absolut bästa spel för att vinna finalen över Linda.

Två svenskar i singelfinaler har inte hänt tidigare i WTT-touren. Detta var ett viktigt avstamp inför stundade lag-EM på hemmaplan i Malmö 10-17 september.

Sora Matsushima svarade för två uppmärksammade insatser när han eliminerade såväl Dimitrij Ovtcharov, Tyskland, i kvarten och Cho Seungmin, Sydkorea, i semifinalen. Skulle han svara för ännu en storslagen insats?

Det började bra för japanen. Från underläge 6-8 tog han fyra raka till 10-8, Mattias räddade två setbollar, men inte den tredje.

I andra set gick Mattias Falck upp till 10-6, men Matsushima räddade de fyra setbollarna, skaffade sig själv två, 11-10 och 12-11, som Falck lyckades rädda och sedan avgjorde han på sin femte setboll.

– Jag kände mig ändå lugn. Klart, det var ett viktigt läge och 1-1 är ju bättre än underläge 0-2, sade Mattias Falck.

Även tredje och fjärde seten blev riktiga nagelbitare. Mattias får 9-7, tappar till 9-9 när Matsushima missar ett högt upplägg efter att Mattias räddat flera bollar från bakplan.

I fjärde var det japanen som skaffade sig tre setbollar. Mattias räddade två men inte den tredje och så var det utjämnat.

Koncentrerad Mattias Falck knyter näven efter en viktig vinstboll. Foto: Miriam Jeske/CBTM @miriamjeske_/@cbtenisdemesa

I femte set fick Mattias en kanonstart, satte några tunga slag både med forehand och backhand. Hade som mest ledningen med 7-1 men höll undan säkert. I sjätte set fick Mattias en otagbar kantboll till 3-3 och sedan verkade inte Matsushima ha förbrukat det mesta av sin mentala ork.

– Jag fick slita in några tunga forehands. Fick bättre koll på returer, satte mer press mot honom i mitten och gjorde det svårare för honom, förklarade Mattias Falck.

400 rankingpoäng gör att Mattias tar klivet upp bland de 20 bästa i världen igen.

– När jag kommer hem väntar läger i Halmstad och tre matcher i tyska ligan innan vi tar EM-guld, sade Mattias Falck.

Detta var som sagt Mattias första final och även seger i singel. I dubbel har Mattias i par med Kristian Karlsson vunnit i Qatar förra året och tillsammans med Anton Källberg har han en vinst i Lima.

Det är inte helt problemfritt att håla reda på alla dessa WTT-tävlingar som heter likadant, Contender och ibland Star Contender. I singel har Anton Källberg tre vinster och Truls Möregårdh en seger sedan tidigare.

Efter två mycket stabila insatser i kvarts- och semifinal ställdes Linda Bergström mot det tuffaste motståndet i finalen, Hina Hayata, Japan.

WTT Contender – Rio de Janeiro – Foto: Miriam Jeske/CBTM @miriamjeske_/@cbtenisdemesa

I första set fick Linda en drömstart och med sitt luriga spel överraskade hon Hina Hayata ordentligt. Efter underläge 1-3 i inledningen tog Linda ett ordentligt grepp om setet och gick fram till 6-3 och 8-5. Såg väldigt bra ut, men tre snabba poäng från japanskan och det var utjämnat. Då hade Linda sparat ett par servar och gjorde 2-0 där och skaffade sig två setbollar och utnyttjade den första.

Efter fyra raka vinster i turneringen var detta den toppseedade japanskans första setförlust.

– Jag gör ett bra första set, men sen känns det som Hayata hittade spelet bättre och jag var tvåa på bollen hela tiden, sade Linda Bergström.

Så var det, Hina Hayata läste in sig på Lindas oskruv och övergick till att smasha mer istället för att försöka avgöra bollen med överskruv. Linda stod upp bra men Hayata hade skaffat sig ett grepp som Linda hade svårt att ta sig ur.

Ändå, i fjärde set hittade Linda sitt spel med stor variation och både serve och returspelet började sitta igen. Linda skaffade sig 7-5. Linda hade läge att göra 8-6 men Hayata räddade Lindas attack med en reflex långt ned i Lindas backhand.

– Synd att jag inte fick med mig fjärde, då kanske jag hade fått henne att bli lite osäkrare, sade Linda Bergström.

WTT Contender – Rio de Janeiro – Foto: Miriam Jeske/CBTM @miriamjeske_/@cbtenisdemesa

280 rankingpoäng tar upp Linda på den högsta världsrankingen någonsin för henne, någonstans kring plats 35.

– Min högsta placering tidigare är 42. Trots finalförlusten är jag jätteglad över min andraplats och har gjort väldigt bra matcher den här veckan, sade Linda Bergström.

Det är med ett gott självförtroende som Linda Bergström ser fram emot EM i Malmö om fyra veckor.

Toppbild: Mattias Falck hett villebråd i mixade zonen. Foto: WTT

WTT Contender Rio de Janeiro
Herrsingel
Final

Mattias Falck-Sora Matsushima, Japan 10-12, 13-11, 11-9, 9-11, 11-6, 11-7

Damsingel
Final
Linda Bergström-Hina Hayata, Japan 11-8, 6-11, 3-11, 8-11, 4-11

Resultat WTT Contender Rio de Janeiro