Motala Summer Camp

av | aug 12, 2023 | Förening, Para, Start

Sveriges största parabordtennisläger har nyligen genomförts i Motala med ett rekordstort deltagarantal på 46 spelare plus tränare och sparringar. På plats har den svenska eliten börjat spetsa formen inför kommande EM i Sheffield 4-9 september samtidigt som många unga spelare visat stor utveckling sedan förra året.

Traditionen lever och växer när Motala Summer Camp inleder slutet på sommaren. Lägret fylldes till sista pingisbord och sängplats i staden, men alla lyckades till slut få bra träning och god sömn. Säsongen går parallellt när EM-truppen ska formtoppas samtidigt som det ordinarie seriespelet tar vid nästan direkt efter paramästerskapet. Under samma tak gör vissa spelare sitt första MSC, men troligtvis inte sitt sista när man tolkar stämningen i hallen vid träningarna och måltiderna. Den norska och isländska närvaron förhöjer också stämningen både kvalitetsmässigt och socialt där flera av spelarna också är EM-aktuella.

Ett stort ledarteam med långvarig pingiserfarenhet lär sig alltid något vid paraläger. Variationen med alla spelares olika funktionsnedsättningar gör att man för varje gång kan hitta en och annan detalj som kan vara en riktig ögonöppnare.
Fredrik Asklund som har varit tränare på lägret för spelarna utanför landslaget märker tydligt att det är en harmonisk men också väldigt seriös grupp som vill utvecklas. – Många spelare är återkommande från mina första år och stämningen blir bara bättre och bättre. Alla drar åt samma håll och hjälper varandra. Utmaningen och även med det som är roligt är just hur man behöver tänka ett steg längre när det handlar om paraspelare eftersom begränsningarna är något större. Det krävs att man individanpassar övningarna lite mer än vanligt för att få ut max av spelaren vilket är otroligt lärorikt som tränare.

Benjamin Sigmund

Förbundskapten Robert Svanberg hade såklart mest fokus på EM-spelarna, men uppmärksammade en del spelare som snart kommer att knacka på landslagsdörren. – Det är en stor skillnad på många spelare som orkar träna fullt ut med samma fokus. Det är ett bevis på att träningen fungerar bra i deras föreningar och det behöver följas upp kontinuerligt så att det bibehålls.

– Ordinarie landslagstrupp ser också bra ut. Inte för stora skadebekymmer och alla tränar på efter bästa förmåga. Vi har en oerhört intressant höst framför med några läger, EM och ett par rankingtävlingar, avslutar Svanberg.


Michael Azulay

Parabordtennisen står nu för en intressant framtid. Bredden blir stabilare, nya rekryteringsplaner är på gång och landslagets samträning blir mer och mer effektivare.

När MSC var över fasades det över till tävlingen MSO, Motala Summer Open. De allra flesta spelarna var kvar för att få känna på tävlingsnerven. Det var många spännande matcher och en del överraskningar i vissa klasser. Isak Nyholm, Västerås BTK övertygade startfälten när han vann både rullstolsklassen och prestationsklass 1. Men den allra mest formstarkaste spelaren var Daniel Gustafsson, Västers BTK som vann precis allt i S8-10, prestationsklass elit samt även söndagens elitklass.

Samtliga resultat

Fotograf

Toppbild: Daniel Ellermann
Övriga bilder: Henrik Sandbladh