TÄVLINGSNYHETER

 WTT Contender Rio: Linda och Stina till semi i dubbel

av | 2023-08-12 | Landslag, Start, Tävling

WTT cirkusen drar vidare. Förra veckan var det Lima i Peru som gällde. Denna vecka har man landat i Rio de Janeiro.

Det är väldigt många spelare som finns med i båda dessa tävlingar. Skälet är förstås att jaga rankingpoäng, inte minst inför nästa års OS i Paris.

Linda Bergström har gjort det väldigt bra hittills. I singel är hon framme i kvartsfinal och tillsammans med Stina Källberg väntar semifinal i dubbeln.

Mattias Falck vann en rysarmatch och är också han klar för kvartsfinal i singel.

Linda Bergström är den av svenskarna som lyckats bäst i poängjakten. Hon är nu framme i kvartsfinal efter en mycket stabil insats mot Zeng Jian, Singapore. Man kan nog säga att första set blev nyckeln till att vinsten blev så säker.

Linda skaffade sig två setbollar, 10-8, men Zeng kom tillbaka och hade chansen att vinna första set. Linda gav sig inte utan på sin tredje setboll tog hon första med 13-11.

Visserligen tappade Linda andra set men oi de två följande avgjorde hon till seger. I tredje såg det dock dystert ut när Zeng skaffade sig 8-4. Linda hade svårt att vinna poängen enbart på sin defensiv. Det var när hon från halvdistans fick in sina överraskande och snabba forehandattacker. Från fyra bollars underläge tog Linda resten av poängen och setet med 11-8. Därefter kunde Zeng inte hämta sig och Linda marscherade fram från 4-4 till 9-4 och så var matchen över.

– Blev en var rätt knepig match. Motståndaren gav inte bort många poäng och Linda lyckades höja sin nivå mot slutet av tredje när det behövdes som mest. Bra blandning offensivt/defensivt blev avgörande, sade Tobias Bergman.

I dubbeln mot Lee Eunhye och Yang Ha Eun från Sydkorea blev första set det som öppnade för segern. Från 4-4 gick Linda Bergström och Stina Källberg fram till 9-4 innan de kunde bärga setet med 11-9.

Svenskorna tappade andra stort, men spelade riktigt bra dubbel i tredje, som de vann med klara 11-6. I fjärde var det jämnt med en eller ett par bollars ledning för Lee och Yang. Vid underläge 6-7 var nog de flesta inställda på att det kunde bli ett skiljeset, men

Det tyckte inte Linda och Stina, som från underläge 6-7 tog resten av poängen i setet och därmed säkrade en plats i semifinalen.

– Dubbeln var mycket stark, de hittade i tredje set bra kombinationer med Lindas deff/off och Stinas offensiv. Bra serve/retur gav en del snabba poäng som behövdes mot koreanskorna, sade Tobias Bergman.

Linda Bergström och Stina Källberg är klara för semifinal i dubbel. Foto: WTT

För Linda väntar Kim Nayeong, Sydkorea, som slog ut toppseedade Adriana Diaz, Puerto Rico, i sin åttondel.

Sist ut ur svenskt perspektiv var Mattias Falck, som i åttondelen ställdes mot Tomislav Pucar, Kroatien.

I första set skaffade sig Mattias fyra setbollar och vid 14-13 trodde han att setet var hans. Domaren bröt bollen och Pucar fick en extra chans och tog den, vinst 16-14.

Det verkade som om Mattias kom av sig och tappade även andra set, 11-8 trots ledning 8-7.

Det blev en oväntad tuff uppförsbacke och krävdes en rejäl upphämtning för att vi skulle få se ett svenskt avancemang.

Mattias lyfte sitt spel och i tredje spelade han stor pingis, som vi är vara att se honom när hans offensiv flyter på. 11-2 i tredje och reducerat. Fjärde flöt på i samma stil, men vid 9-5 började en del moln torna upp sig på den i övrigt ljusa svenskhimlen. Pucar tog fyra poäng fram till 9-9. Mattias räddade hem setet med 11-9 och det var kvitterat.

I skiljeset skaffade sig Mattias 5-3 vid sidbytet och det såg väldigt bra ut.

Mattias Falck vann en rysarmatch mot Tomislav Pucar, Kroatien i åttondelsfinalen. Foto: WTT

Pucar vägrade dock att ge sig och skaffade sig ledningen med 6-5. Vid 7-7 tog Mattias två viktiga poäng i egen serve och när Pucar endast fick 1-1 i sin serve kunde Mattias säkra vinsten med 1—8 och även han är klar för kvartsfinal i singel. Där väntar regerande Europamästaren Dang Qiu, Tyskland.

– Kändes som att Mattias hade en bra spelbild trots att det var 0-2 i set. Fortsatte att tro på sig och sitt spel och spelade upp sig ju längre matchen gick. En nyckel var att han servade bättre och bättre ju längre matchen gick, sade Tobias Bergman.

Toppbild: Linda Bergström är  i kvartsfinal i singel och semifinal tillsammans med Stina Källberg i dubbel. Foto: CZE TT 

Resultat WTT Contender Rio de Janeiro