Att Bordtennis-EM för lag blev en succéhistoria för svenskt vidkommande har inte kunnat undgå särskilt många. 21 år hade hunnit passera sedan Sverige senast tog guld i dessa sammanhang. Äntligen kunde de svenska herrarna återigen ställa sig högst upp på prispallen efter att ha besegrat den europeiska giganten Tyskland med 3-1 i finalen inför ett blågult hav i majestätiska Malmö Arena.
Mästerskapet byggde också på en vision att skapa ett nyskapande visuellt intryck för en pingisarena, vilket idel lovord från både spelare, besökare och samarbetspartners vittnar om att det blev en sanning. ”Det bästa Europamästerskapet i bordtennis någonsin” har hörts från flera håll.
Nu bekräftas dessa påståenden av en utvärdering gjord av Upplevelseinstitutet där besökarna ger mästerskapet höga betyg.
Helhetsintrycket av mästerskapet bland besökarna landar på höga 4,7 på en femgradig skala och hela 95% av de svarande har angett att stämningen och atmosfären var bra eller mycket bra. Även spelplatsen Malmö Arena får ett väldigt högt betyg, 4,7.
Enligt rapporten gjordes cirka 17.000 besök, varav 10.617 publikbesök, under EM-dagarna där finaldagen 17 september var slutsåld. Av de 6.900 unika besökarna var 34% lokala och 66% turister.
– Vi är otroligt glada över de fantastiskt fina publiksiffrorna och de höga betygen som mästerskapet får – inte minst är vi väldigt stolta över att tusentals barn fick prova på bordtennis i samband med mästerskapet. Det visar på vilken kraft det finns i internationella evenemang när det kommer till att ge tillbaka till samhället och få barn och unga att komma i rörelse, säger Carla Aguirre Mouritzen, vice VD för Visit Skåne.
Samtliga svenska matcher sändes live i SVT:s kanaler, markbundna och Play. Totalt nåddes cirka 5,3 miljoner människor av sändningarna i TV-kanalerna och 1,1 miljoner i SVT Play. Den enskilt mest sedda matchen var herrfinalen som hade en räckvidd på drygt 1,9 miljoner och en rating på 776.000 personer i de markbundna kanalerna.
– Det är enormt roligt att så många tagit del av Bordtennis-EM både hemma i TV-sofforna, på plats i arenan och i samband med alla fantastiska sociala projekt runt omkring Malmö inför och under mästerskapet. Vi är nöjda med vad vi har lyckats genomföra och när vi nu också fått det svart på vitt i siffror blir vi såklart extra stolta. Att därtill få kröna hela upplevelsen med ett EM-guld inför det blågula publikhavet gör helheten till bland de största händelserna vi fått uppleva på hemmaplan i modern tid, säger Dennis Lindahl, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.
Inför och under EM genomfördes flera sociala aktiviteter runt om i Malmö och nästan en fjärdedel av besökarna i Malmö Arena hade kommit i kontakt med dessa aktiviteter på ett eller annat vis. Högst betyg av dessa aktiviteter fick PING PONG POWER Ribban – bordtennis på stranden, med ett betyg på 4,4. Lilla EM, som genomfördes i Baltiska hallen i samband med EM, lockade 1000 barn under allmänhetens dagar och 1300 skolbarn som dessutom fick besöka mästerskapet i Malmö Arena, även denna aktivitet fick ett högt betyg, 4,1.
Mästerskapet har hela tiden haft som mål att vara så hållbart som möjligt. Tack vare den fina infrastrukturen i Hyllie där tågstation, hotell och arena ligger inom några hundra meter, behövdes inga fossila transporter. Alla deltagare tog dessutom tåget till Hyllie och därmed behövdes ingen upphämtning på flygplatsen. Av publiken så angav 39% att de tog tåget till mästerskapet.
Av de lokalt boende i publiken svarade hela 91% att det är ganska viktigt eller mycket viktigt att stora publika evenemang som exempelvis Bordtennis-EM arrangeras i Malmö. Totalt har mästerskapet genererat en turistekonomisk omsättning på 19,99 miljoner kronor.
– Att återigen få vara med om att skapa långsiktiga positiva effekter för malmöborna i samband med ett mästerskap är ett privilegium. Uppskattningsvis drygt 14 000 barn** fick ta del av de sociala satsningarna. Tack vare över 100 timmars uthålligt arbete av eldsjälarna i PING PONG POWER och genom rörelsefestivalen Lilla EM, säger Mats Schöld, chef för evenemangsenheten, Malmö stads fritidsförvaltning.
Foto: Manfred Schillings/SBTF
*räckvidd: tagit del av minst tre sammanhängande minuter
*raiting: tagit del av hela sändningen
**se bilaga ”Bordtennis-EM 2023 – Social hållbarhet i siffror”