Källberg klar för semifinal i Durban

av | 2023-01-14 | Landslag, Start

Anton Källberg vann sin kvartsfinal i WTT Contender-tävlingen i sydafrikanska Durban mot tysken Patrick Franziska med 3-1, och är nu klar för semifinal senare ikväll mot världssjuan Hugo Calderano från Brasilien.

22:a-rankade Källberg fick en kanonstart på matchen mot den nio placeringar högre rankade tysken. Svensken vann det inledande setet med klara 11-6 och av bara farten tog han även det andra med 11-8. I tredje set vände matchbilden och det var Franziska som hade övertaget och efter 11-7 var det nu reducerat till 2-1 i denna femsetsmatch.

– Han gjorde ett bra tredje set och ställde mig lite på hälarna, säger Anton om tredje set.

I fjärde set var det återigen Anton som var den bättre av de två kombattanterna och precis som första set blev siffrorna 11-6.

– Matchen var lite upp- och ner kanske men jag kände att jag hade lite fördel för jag var lite säkrare än honom. Han bjöd på lite mer enkla misstag. Jag kunde sätta mer press på honom än vad han kunde göra på mig, säger Anton direkt efter kvartsfinalvinsten.

– Nyckeln till segern låg i att kunna komma åt först och kolla lite vad han väntade sig, väntade han i backhand eller forehand, och det gjorde att jag lyckades sätta honom i tidspress, summerar Anton matchen mot Franziska som han besegrat de senaste gångerna de mötts.
– Det är alltid jämnt och tuffa matcher mellan oss, spelar man för enkelt så blir man straffad direkt. Gäller att spela bra hela tiden.

I semifinalen ställs Anton mot Hugo Calderano som i sin kvartsfinal vann över kinesen Lin Shidong med 3-2 i set. Semin spelas ikväll klockan 19.00 lokal tid (18.00 svensk tid). I den andra semifinalen möts Simon Gauzy, Frankrike och Yaroslav  Zhmudeno, Ukraina.

– Semin mot Calderano blir så klart väldigt tuff. Jag har haft svårt för honom de senaste gångerna. Han har väldigt bra serve och en aggressiv spelstil från båda sidorna. Om jag får en god känsla och känner att jag kan kontrollera matchen, kunna utnyttja hans misstag och ta vara på mina chanser så kan det gå. Det kommer bli jättekul att möta honom.

Anton har tre raka vinster i Durban men vill ha fler än så.

– Jag är väldigt nöjd över att vara framme i en semifinal och nu vill jag bara ha mer, avslutar han.

Uppdatering:
Semifinal:
Anton Källberg – Hugo Calderano, Brasilien, 1-3
(7–11, 12–10, 6-11, 6, 5–11)
Källberg därmed utslagen.

Anton Källberg föll på lördagskvällen med siffrorna 3-1 i set mot Hugo Calderano som nu får ta sig an ukrainaren Yaroslav Zhmudenko i finalen. Zhmudenko besegrade något överraskande fransmannen Simon Gauzy i den andra semifinalen.
Calderano var den piggare av de två och Anton hade märkbara problem att få igång sitt spel och kom, trots att han lyckades nypa andra set, aldrig riktigt in i matchen. Med stor variation i returspelet, framförallt via vassa tjeckflippar över hela bordet, skapade brasilianaren stor osäkerhet hos Anton vilket också gjorde honom lite stillastående. Calderano var för dagen den klart bättre spelaren och Källberg får nu ägna sig åt att ladda om batterierna inför nästa utmaning.

Kvartsfinal
Anton Källberg – Patrick Franziska, Tyskland, 3–1
(11–6, 11–8, 7–11, 11–6)

Tidigare matcher
Anton Källberg – Jakub Zelinka, Slovakien, 3-0
Anton Källberg – Lubomir Pistej, Slovakien, 3-0

Eventinfo
Webbsändningar

Foto: WTT