Högklassiga prestationer i Slovenien

av | maj 17, 2023 | Para, Start

Under vecka 19 spelades Slovenien Para Open fa40. En av de största och tuffaste rankingtävlingarna inom parabordtennisen och den första tävlingen under kvalperioden för Paralympics. I princip alla de bästa spelarna deltog. Sverige hade en stor trupp på plats med 14 spelare, tre coacher och en fysio.

Bäst gick det för Daniel Gustafsson i singel klass 9 där han efter flera fina prestationer med bland annat vinst mot världstvåan Stacey, Storbritannien och världsfyran Mai, Ukraina, fick ge sig i finalen mot världsettan Devos, Belgien.
Dock ska det ses som en mycket stark prestation att i tuffast möjliga startfält ta sig hem med en fin andraplats som belöning.

Övriga framskjutna placeringar i singelspelet

Emelie Endre, kvartsfinal i damsingel klass 6
Ingela Lundbäck, kvartsfinal i damsingel klass 5
Alexander Öhgren, åttondelsfinal i herrsingel klass 3.

Utöver dessa var det många spelare som presterade väl, där Emil Anderssons revansch mot världsjuan Berthier, Frankrike, kanske var extra eftertraktad sedan förlusten mot just Frankrike och nämnde Berthier i Paralympics i Tokyo, som då grusade Sveriges medaljdrömmar.
Turneringens skräll stod Smilla Sand för som i sin skadeklass 7 slog världstvåan Korkut från Turkiet.

Nytt att dubbel och mixeddubbel ersatt tidigare lagspel inom parapingisen

I dubbelspelet nådde Emelie Endre tillsammans med fransyskan Lucie Hautiere fram till en semifinal, vilket innebar bronsmedalj i damdubbel klass 14.
Semifinalplats och bronsmedaljer stod även mixeddubbelparet Jonas Hansson och Anja Händén för i mixedubbel klass 17.

Utöver dessa var Anja Händen framme i kvartsfinal i damdubbel klass 10 tillsammans med Alexandra Svitacs från Ungern. Det var också Jonas Hansson tillsammans med Sam Gustafsson i herrdubbel klass 14.

Totalt sett tre medaljer för Sverige i den tuffaste av konkurrens.
– Som förbundskapten är det roligt att se att många av de unga tar för sig mer och mer. Det visar dem genom att de lyckas ta nya skalper vid varje tävling. I en kvaltävling till Paralympics, där varje match räknas, är det precis detta som det handlar om.
Extra roligt också att Daniel Gustafsson är tillbaka på högsta nivå efter några års frånvaro från landslaget, säger Robert Svanberg, förbundskapten i paralandslaget.

Paralympicskvalet går vidare med tävlingar i Polen 26-28 maj, Tjeckien kring midsommar och Taipei i juli innan det är dags för nästa mästerskap, vilket blir EM i Sheffield, England, i september.