TÄVLINGSNYHETER

Euro Mini Champ’s: Bra spel och mycket lärorikt

av | 2023-08-28 | Start, Tävling, Ungdom

Nio svenska ungdomar fanns med i årets Euro Mini Champ’s. Bra spel och flera framskjutna placeringar och inte minst en lärdom inför framtiden. Det blev facit för våra svenska talanger.

Tre tjejer, Angelina Bebawy, Siri Benjegård och Laurynne Cabrero i U13 flickor, och sex killar, Emil Ellermann, Vidar Larsson, Melker Johansson i U13 pojkar, Joel Isaksson, Linus Lindahl och Zac Hallén i U11 pojkar, tillsammans med ledartrion Gilles Forzy, Lee Larsson och Sebastian Lundahl, var den trupp som Sverige mönstrade. Euro Mini Champ’s har växt till en alltmer viktig tävling för unga talanger inte bara i Europa, utan i år fanns det även en handfull spelare från Japan. Att just Japan är långt framme när det gäller de allra yngsta spelarna och talangerna i världen fick vi också erfara då tre av de fyra vinnarna kom från Japan.

– De allra bästa spelarna i Europa är med. Det som är intressant är att man spelar om samtliga placeringar vilket innebär ungefär tio matcher på tre dagar för spelarna, sade Gilles Forzy.

Resultatmässigt hade vi fyra spelare som var framme i kvartsfinal, och därifrån tog sig också Siri Benjegård till semifinal. Förra året vann hon U11 och ett år yngre än sina motståndare tog hon sig till semifinal, med snudd på en finalbiljett. I semifinalen hade Siri 2-1 i set och både 8-5 och 9-7 mot Umi Nakada, Japan, men föll till slut med 11-7 i skilje.

Siri Benjegård med bronspengen om halsen. Foto: Michael Loveder

Angelina Bebawy spelade riktigt bra och tog sig via två jämna vinster till kvartsfinal. Där blev det tyvärr stopp mot slutvinnaren Miku Matsushima.

I U11 pojkar tog sig alla tre svenskarna till A-slutspelet. Både Linus Lindahl och Joel Isaksson gick därefter fram till kvartsfinal. Där förlorade Linus i tre raka mot Benjamin Bian, Österrike medan Joel hade lika väl kunnat vinna sin kvart, men fick ge sig med knappast möjliga marginal, 11-13, 10-12, 8-11 mot Alexander Malov, Spanien.

I placeringsmatcherna 5-8 fick Linus och Joel möta varandra och där vann Linus, som därmed slutade 6:a medan Joel kom 7:a.

Bilder: Linus Lindahl och Joel Isaksson tog sig båda till kvartsfinal i U11 pojkar. Foto: Michael Loveder

– Linus vann över Martin Jean, Frankrike, som kom tvåa i franska mästerskapen för U11, vilket var väldigt starkt, sade Gilles Forzy.

I U13 nådde Melker Johansson längst av svenskarna. Han föll i A-slutspelet mot toppseedade Kenan Eren Kahraman, Turkiet, men i B-slutspelet tog han sig ända till final. På vägen dit besegrade Melker fransmannen Noah Tessier, som är Frankrikes mästare i den åldersklassen.

Melker Johansson gick till final i B-slutspelet. Foto: Michael Loveder

– Det märks att det är intensivt och våra spelare är inte vana att spela så många krävande matcher på tre dagar, vilket de kanske inte är beredda på, sade Gilles Forzy.

Det är ett konstant spel i dagarna tre och det gäller att kunna vara fokuserad inte bara fem, sex sju bollar i varje set.

– Det som vi försöker arbeta med är att de ska fortsätta vara hungriga och att både mentalt och fysiskt kunna ta ett steg till, menar Gilles Forzy.

Vi har mycket kvar att lära och det verkade på spelarna att de tog till sig budskapen från tränarna och att de tankarna finns med i vardagsträningen framöver.

Toppbild: Den svenska truppen vid Euro Mini Champ’s 2023. Foto: Håkan Zeinilagic.