Året närmar sig sitt slut och i följande krönika önskar förbundschef Thomas Buza med personal en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.
Vid årets Riksidrottsforum i Stockholm fick vi deltagare från specialidrottsförbunden en fråga som löd, ”vad är det som ni idrottsförbund gjort under året som du som representant är mest nöjd med?”. Vid närmare eftertanke var det en väldigt svår fråga för ju mer jag funderade ju mer saker kom jag på som vi faktiskt gjort. Vi har startat upp mängder av projekt, tagit en hel del tuffa beslut, arrangerat tävlingar och mötesplatser, för att nämna något av det som hållit oss sysselsatta under året som gått.
Vid närmare eftertanke så är jag dock mest nöjd med att vi genom idogt arbete (och tjatande från mitt håll) skapat ett brett medvetande kring hur vi på riktigt kan nå det som är vår slutgiltiga vision – att växa vår idrott. Att skapa tillväxt kommer kräva att vi ändrar en smula på vårt mindset kring vad en utövare är utan att för den sakens skull våldföra oss på den befintliga verksamheten vi idag bedriver. Svensk bordtennis är i mångt och mycket helt inriktad på att fostra så bra bordtennisspelare som möjligt vilket tydliggörs av den infrastruktur vi under många år byggt upp i form av tävlings- och seriesystem. Det har också varit en fullt funktionell plantskola där det historiskt kontinuerligt fyllts på med nya utövare.
Nu upplever jag dock en förståelse för att vi behöver tänka lite nytt. Det börjar pratas om ökad tillgänglighet, välkomnande miljöer, nya målgrupper på ett sätt jag inte hört förut. Självklart finns det utmaningar i form av begränsade tillgångar till lokaler, tränarbrist med mera, men vi måste börja någonstans om vi vill bli större. Ökad tillväxt är också ett naturligt politiskt påtryckningsmedel. Och, nya utövare kan inte alltid bli världsmästare eller ankare i ett pingisligalag men däremot kan de vara potentiella åskådare, styrelseledamöter, sponsorer, ledare, tränare eller bara motionärer. Och därmed, i någon form, förmodligen betalande medlemmar. Listan kan göras lång.
Ovan teori är också tätt sammanlänkat med en av svensk bordtennis stora utmaningar för framtiden, nämligen digitalisering. Kanske är det ett lite väl slitet uttryck, digitalisering, och en del undrar nog vad i hela fridens namn det verkligen är och varför det hela tiden tjatas så evinnerligt mycket om det? För mig är det två delar som är extremt viktiga att ha med sig när frågan om digitalisering dyker upp; via digital teknik effektiviserar och förbättrar vi vår verksamhet samt presenterar den på ett modernt, attraktivt och tillgängligt sätt. Och, förutom att våra verksamhetsprocesser blir smidigare att utföra för såväl utövare som för tjänstesidan så bidrar det också till att presentationen av vår verksamhet som helhet förbättras. Det i sin tur bidrar helt enkelt till att vi blir tillgängligare och därmed – förhoppningsvis – även mer attraktiva som sysselsättning för alla, ung som gammal, oavsett nivå och ambition.
På tal om att digitalisera så har vi, äntligen, byggt om Svenska Bordtennisförbundets webbplats. Ett stort tack till alla som bidragit i denna process som varit lång och mödosam. Hör gärna av dig med synpunkter kring hur du tycker den fungerar, om du saknar något eller kanske tips kring vad du vill läsa om framöver.
Avslutningsvis vill jag tacka personal, styrelse och alla er i den svenska bordtennisfamiljen samt våra samarbetspartners för fantastiska insatser med förhoppning om ett riktigt spännande 2023.
SBTF:s kansli tar nu lite julledigt och därmed är svarstiderna lite längre än vanligt vilket vi hoppas på överseende med.
God Jul och Gott Nytt År!
Bilden ovan är helt klart min favoritbild från 2022 – europamästarna Karlsson/Falck får ursäkta – och symboliserar mycket av raderna ovan.
Thomas Buza
Förbundschef