Pingisligan hälsar välkommen till Våxtorps BoIS, Falkenbergs BTK och Kosta SK nästa säsong!

av | mar 17, 2024 | Serie, Start

Under söndagen avgjordes de bägge jämna Superettan-serierna. Nu står det klart att damernas segrare Våxtorps BoIS och herrarnas Falkenbergs BTK tar steget upp till Pingisligan nästa säsong. Dessutom välkomnas även Kosta SK:s damlag upp i högstaligan, då SBTF:s TRK meddelat att även andraplatsen berättigar avancemang.

Våxtorps BoIS damer blev till slut klara segrare av damernas Superettan. Av fjorton matcher lyckades de vinna elva och endast förlora en. Vi har under säsongen fått se ett lag som mognat ordentligt, efter att man redan ifjol blev tillfrågade om en extraplats i Pingisligan, och då tackade nej.

– Det här är verkligen jätteroligt, säger en sprudlande glad Tilda Johansson, spelande lagledare, kort efter matchen.

– Vi fick förfrågan om att gå upp ifjol, men då var vi som grupp väl inte helt redo. Nu är känslan såklart helt annorlunda när vi har lyckats spela oss till en serieseger. Vi har visat på en jämn spelstyrka sett över hela säsongen.

– Vi har ju gått från division 2 till Pingisligan där majoriteten av spelarna har varit med från start under den här resan. Det har varit viktigt för oss att satsa på yngre tjejer i kombination med äldre och mer erfarna spelare, fortsätter Johansson.


Hela truppen i Våxtorps BoIS. Bild tagen tidigare under säsongen. Foto: Privat

Det har gått sju år sedan klubben spelade i dåvarande Pingisligan Damer B, hur stort är detta?

– Det är otroligt stort. Inte bara för föreningen, utan också för det lilla samhället. Det här är något vi ska försöka dra nytta av lokalt. Försöka få mer folk till matcherna, starkare samtal med sponsorer och så vidare, avslutar Tilda Johansson.


Falkenbergs BTK och Robert Eriksson är tillbaka i pingisens finrum. Foto: Irving Karlsson

Resan mot 100 år

För Falkenbergs BTK innebär seriesegern i herrarnas Superettan slutet på en två säsongers sejour i andraligan, och att man är tillbaka där man varit så ofta förr. Inte nog med det, som kronan på verket fyller Falkenbergs BTK 100 år som förening 2025.

– Detta var vårt stora mål denna säsong. Ifjol snubblade vi på målsnöret bakom Lyckeby, så det känns jätteskönt att det gick vägen i år, säger Falkenbergs BTK:s spelare Robert Eriksson och fortsätter,

– Nästa säsong fyller föreningen 100 år, och vi ville verkligen ge allt för att försöka få till ett avancemang till Pingisligan som en del av jubileet.

– Vi gör totalt sett en stabil säsong. Vi har ett bra djup i laget, där ingen förlorar två under lagmatcherna, avslutar Eriksson som också passar på att hylla motståndet.

– Det var en klart starkare Superettan i år, fler och bättre lag i toppfajten och tuffare matcher. Så det känns såklart jätteskönt att få vara med och ta upp detta lag till Pingisligan.

Kosta SK hakar på avancemanget

Förutsättningarna för damernas Superettan var klart på förhand. Då Pingisligan Damer endast varit sex lag under säsongen, har SBTF:s TRK den 4/3-2024 fattat beslutet att försöka fylla en serie med åtta lag till nästa säsong. Det innebar att tvåan i Superettan också skulle få en biljett uppåt.

Klart blev det dock inte förrän efter samtliga fjorton matcher var färdigspelade. Kosta SK knep platsen, endast på bättre matchkvot än Västers BTK.

– Det här känns såklart fantastiskt. Vi hade ju en målsättning att gå upp med vårt damlag. Det kröner också kommande höst på ett fint sätt när vår nya arena, CRAFT Arena, står färdig i november, säger Lukas Rydén, sportchef i Kosta SK.

– Sett till hela säsongen har det ju trots allt varit lite upp och ner i hård konkurrens med framför allt Våxtorp och Västers, fortsätter Rydén.

– Ska jag försöka sammanfatta säsongen så får det blir som en berg- och dalbana där vi lyckas spela säsongens bästa pingis när det gällde som allra mest när vi besegrade Västers i den näst sista omgången i förmiddags, avslutar Lukas Rydén.

Toppbild: Guldhattarna åkte på när Våxtorps serieseger blev klar. Foto: Thomas Franzén.