Köping kniper andraplatsen!

av | 2024-03-17 | Pingisligan, Start

Två frågor fanns kvar att besvara när den sista omgången av Pingisligan by STIGA för damer skulle genomföras under söndagen. Vilka av BTK Frej och Köpings BTK Dam tar andraplatsen och är garanterade att slippa möta Eslövs PK i semifinalen? Samt vilka av Halmstad BTK och IK Juno tar den fjärde och sista slutspelsplatsen? Dessa två frågor innebar att alla tre matcherna i slutomgången hade betydelse för tabellens utfall.

Spårvägens BTK 4 – 6 Halmstad BTK

Oddsen talade ändå mycket tydligt till Halmstads fördel gällande slutspelsplatsen. Dels möter de ett Spårvägen som ännu inte vunnit en match den här säsongen. Dels skulle det krävas att de förlorar riktigt stort samtidigt som Juno vinner riktigt stort borta mot Köping.

Matchen följde från början ett taktfast mönster. Ledning, kvittering. Ledning, kvittering. Ledning, kvittering.. 1-0, 1-1. 1-2, 2-2. 2-3, 3-3. Laure Bertrand tar sin första seger för helgen, mot Anja Händén. Marina Donner lägger mot Alma Rööse. Erika Front vinner över Linnea Johansson. Donnerr dänger Händén. Front nyper Bertrand. Och Johansson vinner mot Rööse sedan hon skadat sig under matchen.

En viktig dubbel blev en dramatisk dubbel. Donner och Johansson mot Front och Händén. Till slut skiljde 11-8 i skiljeset, till Halmstads fördel.

Vid det laget spelade det inte längre någon större roll för Halmstad som visste att de var klara för slutspel oavsett hur deras match nu än slutade. Nu återstod bara att spela för själva matchen. Jennie Edvinsson fick värma upp för att ersätta skadade Rööse.

Front vinner mot Donner, 3-5. Händéns dåliga dag håller i sig och tredje raka singelförlusten kommer mot Johansson. Laure Bertrand, som alltså kom in i laget den här helgen, får därmed chansen att i omgångens allra sista match spela hem Spårvägens allra första poäng, mot Jennie Edvinsson.

Bertrands främsta företräde är en särskilt avig spelstil. Den betalade sig till en början mot Edvinsson, men i slutänden räckte det inte till. Edvinsson var lite för stark, lite för snabb, kunde variera slagen lite för mycket. Halmstad bärgade poängen efter 6-4 och får börja göra sig redo för slutspel.

För Spårvägen slutade det inte med någon poäng, men det slutade på sätt och vis lyckligt ändå eftersom de inte kommer flyttas ur Pingisligan by STIGA för damer.

BTK Frej 5 – 5 Eslövs PK

Oddsen däremot inte helt på Frejs sida i kampen om andraplatsen. Köpings trots allt troliga vinst hemma mot Juno gör att endast en seger för Frej mot redan klara seriesegrarna Eslöv skulle räcka för att hålla Köping bakom sig i tabellen.

Men redan klara serieledare kan också vara en fördel för ett hungrigt hemmalag. Eslöv vilar vissa spelare och vädrar andra spelare i dessa sista omgångar, vilket helt säkert ger Frej bättre chans. Samtidigt lyckades samma Eslövlag under lördagen bortaslå Spårvägen med 6-3.

Men Frej både såg och tog möjligheterna inledningsvis. Linn Olssons vinst mot Matilda Hansson gjorde att tillsammans med de två så drypsäkra Fang Zhang-vinsterna så hade Frej tagit en 3-1-ledning i lagmatchen. Men detta kvitterades snart till 3-3 sedan Olsson och Alvalie Palmbo förlorat mot Matilda Hansson och Nomin Baasan.

Därmed blev dubbeln desto mer viktig. Att vinna den skulle innebära att Olsson och Palmbo bara skulle behöva en av sina två singlar. Förlust och Frej skulle behöva gå helt rent i slutsinglarna.

Och den dubbla glädjen blev Frejs glädje denna gång. Från underläge med 1-2 i set vann till slut Olsson och Zhang ett krampaktigt skiljeset med 11-8 mot Eslövs Hansson och Baasan.

I och med att Linn Olsson gjorde processen mycket kort med Siri Benjegård så skulle väl då saken vara klar eftersom Zhang Fang också skulle vinna sin match mot Matilda Hansson? Ja så var manus, men Hansson valde att istället improvisera. Matilda har hittat ett sätt att spela mot Fang som fungerar. Via 13-11 går Hansson fram till 1-1 i set. Via 11-2 gör hon 2-2 i set mot en Fang som besväras av en skada.

På bordet bredvid startade Alvalie Palmbo en match mot Nomin Baasan som skulle ha varit en tillfällig formalitet men som givet vad som utspelade sig på första bordet började bli till en måstematch. Och desto mer så när Zhang Fang blev tvungen att ge upp på grund av skada och ge Eslöv och Hansson vinsten.

I det läget står det ändå 2-1 i set till Alvalie Palmbo. Men här har nerverna till synes börjat gripa Palmbo om självaste hjärtat. Slag som tidigare var självklara verkar nu omöjliga. Baasan vinner fjärde set med 11-4 och ställningen alltså 2-2.

Baasan, självfallet sporrad av matchläget och vändningen i matchpsykologi, spelar ut sitt register i skiljeset. Inget snack från start till mål i ett set som Baasan vinner med 11-4 och därmed gör matchen till 5-5.

Vilket betyder tredjeplatsen för BTK Frej. Och därmed chansen att inom kort ställas mot Eslövs PK igen i semifinalspelet, eller mot Köpings BTK Dam.

Köpings BTK Dam 6 – 0 IK Juno

Oddsen såg mycket mörka ut för Juno gällande slutspelsplatsen. Och med 0-3 i baken efter bara en dryg halvtimme så hade oddsen förbytts till närmast nattsvarta. Här fanns inte längre någon återhämtning för Juno. Säsongen är över för dem.

Nej, det fanns ingen som helst återvändo för IK Juno. Dobrila Jorguseska, Sofia Westholm och Danielle Kelly hade inget att sätta emot Köping idag. Matchen slutar 6-0 efter en dryg timme och endast två matcher går över tre set.

Köping ser däremot riktigt starka ut inför slutspelet och även om det kanske är ett långskott så tror jag nog att även Eslöv funderar en sväng extra om de ställs mot detta Köping. Någon semifinal mot Eslöv lär det alltså inte bli för Köping oavsett.

 

Måndagen den 18 mars klockan 21:00 kommer lottningen av de båda Pingisligornas slutspel sändas över SBTF:s sociala kanaler.

Toppbild: Köpings BTK Dams Paulina Krzysiek har haft en fin säsong och slutar på matchkvot 14-3 i grundserien. Foto: Linda Carlsson/SBTF