Spårvägen till slutspel – igen!

av | 2024-03-15 | Pingisligan, Start

Spårvägens BTK har inte vid något tillfälle tidigare under säsongen legat på någon av de fyra slutspelsplatserna. BTK Kävlinge å sin sida har aldrig förut tagit sig till slutspel. Någon av dessa sviter var piskade att sluta denna fredagskväll i Liljeholmshallen i södra Stockholm när Pingisligan by STIGA för herrar skulle spela den allra sista omgången.

Spårvägens BTK 4 – 3 BTK Kävlinge

Det gick att ta på nerverna och på spänningen i Liljeholmshallen inför matchen. Den märktes på spelarna och ledarna. Den märktes på sekretariatet och matchens alla lokala funktionärer. Det märktes på publiken som kom in i vågor på samma gång sammanbitna och upprymda. Den märktes på överdomarna, den märktes på kommentatorerna och den märktes till och med lite på matchtekniken där livescore-funktionen gått på semester.

Matchen startade som det anstog en helt avgörande seriematch.

Anthony Tran, etta för kvällen, gick ut på förstabordet mot Shoma Nishihara. På andra bordet Spårvägens tvåa Harald Andersson mot Kävlingens långlivade belgiska veteran Yannick Vostes. Båda matcherna skulle bli dramatiska historier.

Båda matcherna gick till skiljeset och i båda matcherna var det Kävlinge som skulle dra det längsta strået. Andersson såg ut att ha kopplat greppet på Vostes som däremot slingrade sig ur det hela. Tran å sin sida var på väg att göra det omvända. Med 1-2 i set och underläge i fjärde set såg det mörkt ut. Men här var det Tran som visade styrka efter vad som visade sig vara en väldigt taktisk timeout. Tran vände setet och såg i hela skilje ut att vända hela matchen. Men 10-7 och 11-10 blev till fyra tappade matchbollar innan Nishihara utnyttjade sin första.

0-2 därmed och Spårvägen i riktig brygga efter de två första singlarna.

Var det ett misstag att sätta Konstantinos Angelakis som trea? Här fanns säkert en sund taktisk tanke, men rent mentalt hade det kunnat vara bra att spela sitt kanske starkaste kort tidigare än så. Med två förluster i ryggen tvingades Spårvägen jobba i uppförsbacke.

Efterklok är alltid lätt att vara. Men Angelakis gjorde hur som helst processen kort med Antoine Doyen i tre raka set. Reducerat till 1-2 således och hoppet återvände till Liljeholmshallen. Matchen var inte avgjord. Förutsättningarna fortfarande enkla men också brutala: Vinnaren till slutspel, för förloraren slutspelat.

Tran och Andersson verkade ha peppat rätt under pausen. Laddningen var fullständig när de nu skulle ställas mot Vostes för Tran och Doyen för Andersson. Tran närmast bubblade vid bordet och mellan bollarna och bubblade för att inte säga kokade gjorde också Liljeholmshallen. Dubbeltorsk i första rundan blev till dubbelvinst i andra rundan och plötsligt hade Spårvägen vänt matchen till 3-2.

Metaforisk matchboll därmed för Angelakis mot blixtsnabbe japanen Nishihara. Inga problem alls till en början men problemen började komma i andra set när Nishihara började läsa att placera bollen djupt i Angelakis forehand. Angelakis kom ur rytmen så till den grad att Jan-Ove Waldner hoppade upp som coach i setpausen för några goda råd.

Men varken J-O:s eller ordinarie matchcoachen Marcus Gustafsons ord verkade få någon effekt. Matchen var långa stunder krampaktig men det var Nishihara som var starkare på slutbollarna. 3-3 alltså och dramatiskt värre.

Matchen var tillbaka där den började. Nerverna på ytan, spänningen total. Säsongens tre viktigaste set var på väg att spelas i form av en avgörande dubbel. Dubbelparen blev inte de väntade eller ens de planerade. Spårvägen var på väg att sätta in Harald Andersson tillsammans med Anthony Tran. Under inbollningen skadar sig däremot Tran och istället får Kostas Angelakis ladda om igen.

Men ibland visar sig det oplanerade vara en bonus. Andersson och Angelakis spelade sin bästa dubbelpingis när det gällde som allra mest. Burna på publikens eufori dansade Spårvägen fram till två raka setvinster. Avslutningen med Angelakis serveess bekräftade bara det ofrånkomliga.

Att Spårvägens BTK är i slutspel – igen! Och att BTK Kävlinge missar slutspel – igen!

Vi står här med Harald Andersson, som precis spelat Spårvägen till slutspel framför jublande hemmasupportrar. Hur känns det?

– Det känns så klart kul. Vi visste ju på förhand att det skulle bli en stenhård match. Och det blev det ju också.

Vad tycker du vann matchen åt Spårvägen?

– Vet inte. Alltså, tittar man på alla sex singlarna, så är det nästan lite otur att det står 3-3. Anthony har 8-2 i skilje i den match han förlorar. Kostas har bra läge i sin också. Det var nästan lite orättvist att det var 3-3. Över de sex matcherna var vi starkare idag.

Marcus Gustafson, segrande lagledare i Spårvägens BTK, gick matchen som du trodde från början?

– Det var ju en fantastisk match, faktiskt! Från första början så var den fifty-fifty. Vi förlorade ju bortamatchen mot dem så vi visste det var väldigt tufft. Det kunde ha gått hur som helst.

De får ju en väldigt bra start och vinner båda de första singlarna. Vad var tankarna i laget då?

– Personligen var jag ändå ganska nöjd med hur vi spelade. De spelade bra alltså. Det var detaljer som gjorde att de inte vann de matcherna. Men det kunde ha varit mycket värre och därför kände jag att jag var positiv. Och sen fick vi tredje matchen med Kostas där och då är det ju lite match igen” avslutar Gustafson.

Andra matcher denna omgång:

Eslövs AI BTK 4 – 0 BTK Rekord
Halmstad BTK 0 – 4 Munkedals BTK
Lyckeby BTK 3 – 4 Söderhamns UIF

Sluttabell Pingisligan by STIGA Herrar

Måndagen den 18 mars klockan 21:00 kommer lottningen av de båda Pingisligornas slutspel sändas över SBTF:s sociala kanaler.

Foto: Irving Karlsson