Hemma-EM närmar sig – tre spelare förhandsuttagna

av | 2024-03-15 | Landslag, Start

Den 12-21 juli arrangeras ungdoms-EM i Malmö, vilket är första gången första sedan 1983 som mästerskapet arrangeras på svensk mark. Precis som för 41 år sedan kommer Baltiska Hallen stå värd för de spännande och mycket intensiva tävlingarna. Då vann bland annat en ung Jan-Ove Waldner, får vi se nya svenska bragder på hemmaplan 2024?

Tävlingen inleds med lagspel i de fyra olika klasserna; flickkadetter, pojkkadetter, damjuniorer och herrjuniorer. Därefter spelas singel, dubbel och mixeddubbel. Sveriges trupp kommer att bestå av totalt 20 spelare fördelat på 4+4 kadetter och 6+6 juniorer. 

Tre spelare är redan nu av respektive ansvarig landslagscoach uttagna till sommarens mästerskap. Det är två tjejer, damjunioren Agnes Svensson, Halmstad BTK, och flickkadett Siri Benjegård, Eslövs AI BTK. En kille, Adam Gravsiö Wallin, pojkkadett från IFK Täby BTK är även han förhandsuttagen. Nästa möjliga uttagning är just på pojkkadettsidan där ansvarig landslagscoach Mattias Ekdahl har valt att spela en uttagningstävling i samband med landslagsläger under påsken. Där slåss sex spelare om en plats till sommarens UEM. Uttagna spelare till kvaltävlingen är Sigge Hedblad, Emil Gjörling, Melker Sjösvärd, Mark Usov, Mio Piiola och Leon Hallberg.

Hela den svenska UEM-truppen kommer spikas och presenteras efter ungdoms-SM i maj.

– Våra ansvariga landslagscoacher har tagit ut spelare som sticker ut lite extra i sina respektive kategorier. Det går inte diskutera att dessa spelare är och under en längre tid har varit bäst i sina respektive klasser. Det har visats både vid nationellt och internationellt tävlande och vid de landslagsläger som varit under säsongen, kommenterar SBTF:s sportchef Daniel Ellermann UEM-uttagningarna

Ett annat EM, nämligen U13-EM spelas i rumänska huvudstaden Bukarest den 22-26 maj. Ansvariga ledare för U13, Maria Christoforaki och Sebastian Lundahl, meddelade tidigare i veckan att de valt att ta ut fyra spelare nu och resterande två spelare i truppen kommer att tas ut i början av april. Det blir dubbla mästerskap för Siri Benjegård som var självklar även i denna trupp. Övriga uttagna spelare är Alicia Enbom, Carlshamns BTK, Emil Ellermann, Västers BTK, och Joel Isaksson, Vetlanda BTK.

Fram till dessa två mästerskap blir det en hel del internationellt tävlande för några av våra bästa ungdomar. Närmast i april och början av maj åker större trupper till WTT Youth-tävlingar i Luxemburg, Belgien och Frankrike samt ETTU Youth i Bosnien.

Toppbild: En av de förhandsuttagna till sommarens UEM, Adam Gravsiö Wallin, från WTT Youth i Helsingborg sommaren 2023. Foto: Linda Carlsson/SBTF