SM-final: Söderhamn vann första finalen

av | 2023-05-01 | Pingisligan, Start

Det blev en högdramatisk första SM-final mellan Eslövs AI och Söderhamns UIF. När dimman hade skingrats stod Söderhamn som vinnare med 4-3 och har nu två chanser att avgöra på hemmabord.

Inför en stor hemmapublik hade Eslövs AI förhoppningarna om att kunna skaffa sig en fördel inför returen på bortabord.

Så blev det inte. Söderhamns UIF vann den första SM-finalen mot Eslövs AI med 4-3 efter stor dramatik.

– Det är minst sagt små marginaler, sade Viktor Brodd, som snodde matchvinnarrollen från Eslövs stjärnspelare Truls Möregårdh.

Viktor Brodd öppnade med att enkelt vinna över Tom Jarvis i tre raka. Truls Möregårdh gjorde processen kort med Koji Uezu. I den tredje singeln vann Anders Eriksson också i tre raka set mot Alex Naumi och så långt var det dramatikfattigt. Det skulle bli annorlunda.

Från underläge 1-2 tog Eslöv två vinster, men inte helt lättköpta.

Tom Jarvis vann i skiljeset mot Koji Uezu och så gjorde även Truls Möregårdh mot Anders Eriksson, som pressade Truls långt in in matchen. I skilje var dock båda Eslövsspelarna klart starkast. I den sista singeln hade Eslöv chansen att avgöra till 4-2.

Bild: Truls Möregårdh vann båda sina singlar i den första finalmatchen. Foto: Per Hällström

Daniel Kosiba var inte långt ifrån att ge Viktor Brodd dennes andra förlust på hela säsongen.

Vid underläge 5-4 i skiljeset visade Viktor Brodd varför han är seriens näst bästa spelare och såg till att utjämna till 3-3.

– I en final är det så klart lite mer anspänning men jag har stort självförtroende och det här är min klart bästa säsong, menade Viktor Brodd.

För att skilja lagen åt, väntade en avgörande dubbel i bäst av tre set om vilket lag som skulle skaffa sig fördel inför returen i Söderhamn.

Länge såg det ut som om Truls Möregårdh i par med Alex Naumi skulle frälsa hemmapubliken. De tog hem första set, tappade andra knappt, men skaffade sig 6-0 i skiljeset.

I det näst intill hopplösa läget för Söderhamn tog Viktor Brodd och Koji Uezu sju raka poäng och lyckades vända matchen mycket tack vare att de hade den bästa uppställning efter sidbytet. Samtidigt gjorde Eslövsduon några enkla och skulle det visa sig ödesdigra misstag. Söderhamnsparet avgjorde på sin andra matchboll till 12-10.

– Det hade så klart varit skönt att få med oss en seger. Just nu känns det tufft, segt och tråkigt. Brukar inte klaga men tycker vi hade lite oflyt på slutet, sade Truls Möregårdh.

Nu har Söderhamn två chanser på hemmaplan att bärga klubbens sjunde SM-guld genom åren. Det blir en tuff uppgift för Truls Möregårdh och Eslövs AI om man på nytt vill återta tronen i svensk pingis.

Toppbild: Viktor Brodd vann båda sina singlar och dubbeln i par med Koji Uezu som gjorde att Söderhamns skaffade sig 1-0 i finalserien. Foto: Per Hällström

Resultat SM-slutspel