Sju lag fortfarande aktuella för slutspel

av | 2024-01-23 | Pingisligan, Start

Det blev minst sagt en fortsättning på förra veckans spännande händelseförlopp när den elfte omgången av Pingisligan by STIGA Herrar spelades under tisdagskvällen. Spårvägens BTK stod för en hjälteinsats i bortasegern mot Halmstad. Uträknade Munkedals BTK har gett sig själv en sista chans i och med kvällens vinst mot Kävlinge. När tre omgångar återstår är det fortfarande sju lag som kan nå slutspel. Vilken thriller!

Eslövs AI BTK 4 – 0 Lyckeby BTK

Båda Eslövsstjärnorna Truls Möregårdh och Ioannis Sgoroupoulos saknades i kvällens match mellan ettan Eslöv och tabelljumbon Lyckeby BTK. Men trion Jarvis, Naumi, Friis är jämnstark och hade ikväll inga större problem att disarmera eventuella smällkarameller från Karlskronalaget.

Alex Naumi inledde med tre raka mot Anton Andersson, vilket Tom Jarvis kopierade i sin match mot Hugo Törngren. Bortalagets Christoffer Kjellson fick visserligen med sig ett set mot Martin Friis, som i slutändan kunde vinna med 3-1.

Alex Naumi kunde därefter avsluta med tre, förvisso något jämnare setvinster mot Hugo Törngren och lagmatchen var därmed avgjord.

4-0 till Eslövs AI BTK i en planenlig seger. Förstaplatsen i grundserien närmar sig.

Munkedals BTK 4 – 0 BTK Kävlinge

Säsongens hittills enda helutländska drabbning i Pingisligan by STIGA Herrar utspelade sig på västkusten. Två lag som bägge vann sina matcher i förra veckans omgång på ett uppseendeväckande sätt.

För Munkedals BTK har chansen till att nå slutspel endast varit teoretisk senaste tiden. För BTK Kävlinge har man legat i gränslandet kring slutspelsstrecket i princip under hela säsongen.

Bägge lag mönstrade sina bästa uppställningar ikväll. På förhand pekade mycket mot att detta skulle bli en siffermässigt jämn batalj.

Men oj!

Nyårstillskottet Yeh Chih Wei rivstartade matchen mot bortalagets veteran Yannick Vostes med 11-6 i det första. Det andra setet stod länge och vägde, men när Chih Wei till slut lyckades vinna setet med 16-14 gick nog luften ur för Vostes. Det tredje setet blev 11-6 och ställningen 1-0.

Både Marc Duran och Shoma Nishihara är två spelare som antingen blixtrat till eller fallit pladask under säsongens gång. Matchen blev en böljande historia där spelarna vann vardera set fram till skilje. Då lyckades Duran bryta settrenden och även ta hem det femte.

Förra veckans utropstecken Antoine Doyen i BTK Kävlinge fick ikväll en helt annan upplevelse med sig hem idag. Förlust i tre raka mot André da Silva och matchen stod något förvånande 3-0 till hemmalaget före paus.

Det eventuella hoppet hos bortalaget blev dock inte långvarigt. Yeh Chih Wei kunde efter ett tajt första set, vinst 12-10, följa upp med 11-8 och 11-5 mot Nishihara.

Överraskande 4-0 till Munkedals BTK och en riktig omkullkastning i serietabellens slutskede. Med tre omgångar kvar har Munkedals BTK endast fyra poäng kvar till slutspelsplatsen. Nästa vecka står bortamatch mot Spårvägen på schemat. Ska västkustundret kunna bli sanning?

BTK Kävlinge står just nu på två poäng från en slutspelsplats. Nästa veckas match Halmstad behöver inte överdrivas. Det blir en nagelbitare.

Halmstad BTK 0 – 4 Spårvägens BTK

Slaget om slutspelet går vidare. Spårvägen avslutar de fyra sista omgångarna med matcher mot var och en av sina slutspelskonkurrenter. Först ut en tuff bortamatch mot Halmstad, inför omgången fyra poäng före Spårvägen i tabellen.

Spårvägen vet så klart mycket väl att det med de relativt många poäng de har att hämta upp i tabellen och med de relativt få matcher som återstår, så finns just inget utrymme alls för misstag eller snedsteg på dessa fyra matcher.

Spårvägen tog sig an uppgiften med full kraft. Konstantinos Angelakis svarade för en stark matchöppning, trots förlusten med 3-11 i första set, och gav Spårvägen ledningen med 1-0 efter 3-1 i set mot Simon Arvidsson.

Lika furiöst startade Harald Andersson mot Wilhelm Kindblad. 11-7 blev det två gånger om och 2-0 i set således. Men väl där började maskineriet hacka. 15-13 i tredje set till Kindblad och en 5-1-ledning i fjärde set. Men då bet Andersson ihop. Boll för boll åt han sig ikapp Kindblad och var vid 9-9 ikapp.

Därmed var Kindblad knäckt. 11-9 till Harald Andersson i fjärde set, 3-1 i set i matchen och 2-0 till Spårvägen. En praktstart.

Skulle Anthony Tran kunna fortsätta i Spårvägens momentum eller kunde möjligen Owen Cathcart ge Halmstad en väg in i matchen igen?

Den frågan skulle visa sig ha ett allt annat än lätt svar. Cathcart inleder med 11-9 och Tran replikerar med 13-11 i sin tur. Cathcart en gång till med 11-9 innan Tran återigen replikerar, denna gång med 12-10. Matchen till skilje således.

Skiljesetet speglade matchen som helhet, gastkramande och precis som spelarna turades om med seten så turades de nu om med matchbollarna. Återigen spelade de sig fram till 9-9. Matchboll till Cathcart blev till matchboll för Tran som blev till matchboll för Cathcart igen för att bli ännu en matchboll för Tran.

Matchens fjärde och sin egen andra matchboll tog Tran tillvara på. 14-12 och Spårvägen gick in i halvtidsvilan med 3-0 i ryggen.

Här tänkte Halmstad att det var ett bra läge att lufta en av sina väldigt lovande juniorer i form av Isak Alfredsson. Han gick in istället för Wilhelm Kindblad och ställdes mot Anthony Tran i andra singeln efter pausen.

Matchen hann med att spelas för Alfredsson, en match han förlorade med 1-3 i set, men den kom aldrig att räknas. På förstabordet vann nämligen Harald Andersson en mycket tät match mot Simon Arvidsson i skiljeset, och Spårvägen stängde matchen till 4-0.

Spårvägens slutspelsspurtar är bekanta i svensk pingis. De har tagit sig till slutspel från väldigt krångliga situationer, och den här kvällen gav de sig själva en till och med bra chans att faktiskt göra det igen.

Tre omgångar återstår, men det ser ut att bli en hård kamp om de två slutspelsplatserna mellan fem lag på platserna 3 – 7. Härnäst väntar Munkedal hemma i Liljeholmshallen för Spårvägen.

För Halmstad väntar på hemmaplan BTK Kävlinge.

Söderhamns UIF 4 – 3 BTK Rekord

Anton Hjort tillbaka i laget efter förlusten mot BTK Kävlinge, däremot en småskadad Anders Eriksson ersatt av Carlos Franco Medina. Den enda för att inte säga eviga konstanten i SUIF således Viktor Brodd.

BTK Rekord valde att säga Konstantinos Konstantinopulos som trea, ett taktiskt drag för att försöka ge sig själva en bra start i lagmatchen genom att ställa Konstantinopulos mot just Brodd.

Taktiskt fick Rekord precis som de ville, men utfallet blev inte det för dem önskade. Viktor Brodd hade klart och tydligt tagit sin dunderhonung för dagen och var numret för stort för Konstantinopulos den här gången med 11-6, 11-7, 7-11 och 11-4 som setsiffror.

Franco Medina har inte spelat många matcher för SUIF den här säsongen. Men de matcher han har spelat har han också vunnit. Den sviten förlängdes denna kväll när Franco Medina rätt imponerande betvingade Rekords Diego Orantes Alvarez med 3-1 i set.

Anton Hjort har börjat vinna matcher i Pingisligan under dess andra halva. Alltså fanns det gott hopp om att han skulle kunna utöka SUIF:s ledning till 3-0 inför pausen mot Rekords Hampus Söderlund.

Men icke! Hjort och Söderlund delade förvisso på de två första seten, men därefter var Söderlund alldeles för stark för Hjort och kunde med 11-4 och 11-5 i de två avslutande seten reducera matchen för BTK Rekord.

Att Viktor Brodd skulle utöka till 3-1 mot Orantes Alvarez var kanske inte någon högoddsare. Kvällens nyckelmatch stod alltså mellan SUIF:s Carlos Franco Medina och Rekords Hampus Söderlund, i och med att det nog var lika låga odds att Konstantinos Konstantinopulos skulle vinna mot Anton Hjort i sista matchen.

Uttryckt annorlunda, 4-1 till SUIF eller 3-3 inför dubbelmatchen och minst en viktig poäng för Rekord i jakten på en slutspelsplats?

Franco Medina kämpade länge och väl, men till slut stod Söderlund som segrare efter skiljeset, och blev därmed Rekords poängräddare denna kväll. En mycket viktig poäng för Rekord. Frågan var om en poäng skulle kunna bli till och med två poäng?

En spännande fråga då både SUIF och Rekord har ett väldigt starkt facit i dubbel. Men SUIF:s vanligtvis pålitliga firma med Brodd och Eriksson var ju inte tillgänglig denna kväll. Talade detta till Rekords fördel?

Ja, åtminstone inledningsvis får man nog säga när Söderlund och Konstantinopulos ställdes mot ett ovant par i Brodd och Franco Medina. Rekord sprang snabbt fram till en 10-4-ledning i första set. Möjligen blev man där lite övermodiga. SUIF åt sig ikapp boll för boll upp till 10-9, innan Rekord till slut vann första set.

Men i Pingisligans dubbeltiebreak gäller det att vinna två set. Det såg Rekord ut att vara på väg att göra med 9-6 i andra set, men då sprattlade Brodd och Franco Medina till med fem raka bollar. 9-11 i första set blev till 11-9 i andra set och ett sista för hela matchen avgörande set väntade alltså.

Där var SUIF starkast. En jämn start fram till sidbytet men väl där ryckte SUIF från 5-4 till 11-4 och matchen var avgjord. 4-3 till SUIF på hemmaplan.

Var detta en vunnen poäng eller en förlorad poäng för BTK Rekord? Helt säkert hade nog Rekord inför matchen varit nöjda med en poäng hem från Söderhamn. Lika säkert måste de nog givet läget i dubbeln vara lite missnöjda med att inte ha fått med sig två poäng.

Varje poäng kan visa sig livsviktig i slutet av serien.

Toppbild: Arkivbild på Spårvägens matchvinnare Anthony Tran och Harald Andersson i bakgrunden. Foto: Linda Carlsson/SBTF