Europa Top-16: Truls summerar

av | 2024-01-23 | Landslag, Start

Efter en smått magisk insats i semifinalen kunde Truls Möregårdh till slut inte ro på slovenske suveränen Darko Jorgic, som vann sitt tredje raka Europa Top-16. Trots finalsiffrorna 11-9, 8-11, 6-11, 7-11, 7-11 är det en sammantaget nöjd Truls vi möter dygnet efter helgen i Montreux.

Truls Möregårdhs väg till finalen var ren pingisfröjd att följa. Efter en inledande vinst mot Tomislav Pucar, Kroatien med 4-0 kunde Truls därefter besegra Dimitrij Ovtcharov. Den matchen gick dock inte längre än 3-0, då “Dima” blev tvungen att avbryta på grund av skada. Det spel vi fick se av Truls var dock kraftfullt bländande.
I semifinalen under söndag förmiddag ställdes han mot Alexis Lebrun, den äldre av de två bröderna från Frankrike.

Lebrun ryckte ifrån direkt i första set, och spelade i ett ursinnigt tempo sig fram till en tidig 6-2 ledning. Truls, som besegrade Alexis Lebrun i den fantastiska lagsemifinalen mot Frankrike under EM i Malmö i september, visade dock på lugn. Efter ett mycket resolut spel vände Truls på steken och tog hem första med 13-11, vilket följdes upp med 11-9 i det andra och 11-8 i det tredje.

Alexis kunde visserligen reducera genom 3-11 i det fjärde. Men Truls hade tidigare under helgen visat sig att något var på gång. Och med ny energi avslutades matchen med 11-4 i femte set, efter att Truls i slutbollarna från 6-4 fram till slutbollen spelat något som inte kan kallas för annat än magisk pingis. Segern betydde således finalavancemang och nytt Top-16 möte mot slovenske Darko Jorgic, som vann just finalen mot Truls i skiljeset år 2022.

Inför fullsatta läktare i den magnifika pingisarenan i Montreux inleddes matchen mycket förväntat oerhört jämnt mellan de båda. Truls kunde vinna det första med 11-9.

– Det var en riktigt tuff finalmatch, där jag för dagen var den sämre spelaren. Jag började väldigt bra. Det kändes precis som när jag mött honom (Jorgic) tidigare och jag hade bra koll på hans serve och retur. Jag kunde spela aggressivt, även efter hans press mot min backhand, vilket jag var beredd på, säger Truls Möregårdh dagen efter matchen.

Men Darko Jorgic lyckades ta sig in i matchen. Med en bländande backhand i det öppna spelet från halvlångt avstånd lyckades han roffa åt sig några extra poäng mer i varje set. 11-8 följdes upp av 11-6 och svensken befann sig i ett pressat läge.

– Jag tycker att jag fortsatte att spela aggressivt även i de andra seten. Men han blev något snäpp bättre och lyckades ta två-tre bollar till på bordet i viktiga lägen, och det gjorde det svårt för mig. Han spelade med bra placeringar och svår längd. Jag såg nog inte särskilt snabb ut, även om jag själv kände så. Han gjorde det väldigt bra därefter, fortsätter Truls.

I det fjärde setet följdes spelarna åt fram till 7-7. Då lyckades Jorgic plocka två viktiga poäng i eget servegame. Vid ställningen 7-9 spelades en fantastisk poäng, men Darko lyckades till slut flytta på Truls från bordet, skapa öppen gata och slå in poängen till 10-7. Som blev 11-7 och ställningen 3-1.

Truls kunde därefter inleda det femte setet starkare och ta en ledning med 4-2 när det var Jorgic tur att serva. Jorgic kom tillbaka och kvitterade till 6-6. Ny poängförlust för Truls och nu togs time-out från den svenska bänken. Det blev bara en poäng till för Truls. Darko Jorgic kunde ta sig fram till 10-7 och tre matchbollar. Vilket han förvaltade direkt.

Tung förlust för truls Möregårdh som hyllar sin motståndare.

– Darkos insatser de senaste tre Top-16 har varit helt fantastiska. Han verkar onekligen vara väldigt svårspelad i Montreux. Nu försöker man bara hitta och lära sig av det som han gör bra i den här turneringen. All cred till honom, säger Truls med fin respekt för sin överman för dagen.

– Jag tycker fortfarande att jag gör en bra final, men den här gången var jag sämre. På det stora hela är jag väldigt nöjd med turneringen. Jag hade inför turneringen satt mitt delmål att nå semifinal och ta medalj, vilket också innebär en plats till World Cup. Jag lyckades med det. Nu blev det ett steg längre och dessutom en massa bra lärdomar från finalen som jag tar med mig, avslutar Truls.

Efter prisceremonin blev det ingen ro och vila för svensken. Efter en direkt resa hem till Sverige, väntade närvaro på Idrottsgalan tillsammans med de övriga herrarna i EM-guldtruppen som var nominerade till priset för “Årets Lag”. Därefter direkt resa till Goa, Indien för en ny tävling i WTT Star Contender.

Foto: Manfred Schillings