Pingisligans tredje omgång: Stämningen tätnar allt mer

av | 2023-10-17 | Pingisligan, Start

Det blev en riktigt tät tillställning i oktoberkvällen när den tredje omgången av Pingisligan by STIGA herrar spelades i fyra matcher. Två av matcherna avgjordes först efter dubbel medan hemmalaget BTK Rekord tog kvällens enda 4-0-seger när jumbon Lyckeby besegrades med klara siffror. 

Munkedals BTK 2–4 Spårvägens BTK
Viktig sexpoängare i bottenstriden mellan Munkedals BTK och Spårvägens BTK, som båda kommer behöva fokusera på att inte flyttas ned från Pingisligan den här säsongen.

André Da Silva måste vinna sina matcher om Munkedal ska ha chans att plocka poäng, men den här gången fick han se sig besegrad med 10-12 i skilje i sin första match mot Konstantinos Angelakis, Spårvägens etta.

Den vinsten gav Spårvägen ett nödvändigt momentum tillbaka in i lagmatchen sedan Marc Duran övertygande besegrat Anthony Tran i den första matchen. Harald Andersson följde upp Angelakis seger med att enkelt besegra Simon Söderlund fram till 2-1 till Spårvägen.

Angelakis gjorde därefter processen tämligen kort med Marc Duran och Spårvägen var hastigt och lustigt framme vid 3-1 i kvällens match.

Spårvägen hade alltså två chanser på sig att avgöra matchen. Som väntat kunde inte Harald Andersson ta tillvara den första chansen mot Da Silva, en match som Da Silva vann efter vissa besvär med 3-1 i set.

Sjätte och sista singeln mellan Simon Söderlund och Anthony Tran skulle alltså avgöra om Spårvägen kunde ta alla tre poäng, eller om Munkedal skulle lyckas ta matchen till ett tiebreak.

Tran gjorde inte Spårvägen besvikna utan kunde efter ett mycket tätt första set vinna matchen med 3-0 och tre väldigt viktiga poäng till Spårvägen.

Söderhamns UIF 4–3 Eslövs AI
Taktiskt rackarspel var kvällens tema när förra säsongens final skulle repriseras i Söderhamn. På annat sätt är svårt att beskriva både SUIF:s beslut att ställa Anton Hjort som etta och Eslövs beslut att som trea ställa Ioannis Sgoropoulos.

Dessa båda möttes därför i kvällens första match. Det blev en lång och jämn match där Hjort pressade Sgoropoulos hela vägen till skiljeset. Väl där var däremot Sgoropoulos starkast och gav Eslöv ledningen med 1-0 i matcher.

Greken Sgoropoulos är tänkt att dela huvudansvaret i Eslöv tillsammans med Truls Möregårdh under säsongen. Efter den täta vinsten i första matchen visade han tydligt varför i sin andra match mot Anders Eriksson.

Anders Eriksson fortsatte sedan sitt fina spel som han visade upp i WTT Feeder Stockholm för någon dryg vecka sedan, där han från kvalspelet tog sig hela vägen till åttondelsfinal. 3-2 i set mot Tom Jarvis, efter en jätteavslutning i skiljeset, gav SUIF ledningen med 2-1.

Dessförinnan hade Viktor Brodd med lätthet kvitterat Eslövs ledning till 1-1 mot Martin Friis.

Matcherna avlöste sig därefter kvickt. Friis kunde relativt bekvämt kvittera till 2-2 genom att vinna mot Hjort innan Brodd minst lika bekvämt kunde återge SUIF ledningen med 3-2 genom vinst mot Jarvis. Sgoropoulos hade därefter fått upp ångan rejält och vann enkelt mot Eriksson fram till 3-3.

SUIF är av hävd starka i dubbeln. Och detta var inget undantag. Brodd tillsammans med Eriksson gav aldrig Friis och Jarvis någon riktig chans. Precis som i SM-finalen för några månader sedan stod SUIF som vinnare med 4-3 efter dubbeln.

BTK Kävlinge 3 – 4 Halmstad BTK
1-0, 1-1, 2-1, 2-2, 3-2, 3-3. Och så 3-4!

Att kvällens drabbning mellan Kävlinge och Halmstad skulle bli en jämn historia skördade inga höga odds på förhand.
Likt ett filmmanus kändes matchen som en välregisserad actionrulle med en katt-och-råtta-liknande story som ska sluta med en häftig kulmen och ett “wow” på läpparna.

Vi tar det från början.

Hemmalagets dominant Yannick Vostes, med 4-0 i kvot inför kvällens match, fick en inte helt enkel start mot en pigg Willhelm Kindblad.
8-11 i det första setet, och inte mindre än tre setbollar från ett 0-2-underläge. Vostes visade dock på kyla och kunde sno till sig setet med 15-13. Därefter var det som att luften gick ur för Kindblad, och Vostes kunde relativt enkelt manövrera ut sin motståndare i resterande set, 11-7, 11-3.

På det andra bordet fick vi se Halmstads Simon Arvidsson med stort självförtroende göra en rejäl insats mot välspelande japanen Nishihara. Efter ett första set där Arvidsson först hade haft en ständig ledning tills att Nishihara kunde komma tillbaka till 9-9, till slut lyckades vinna med 11-9 kunde Arvidsson fortsätta att ånga på.
Efter 11-7 i det andra setet och en ledning med 2-0 i set, kunde visserligen Nishihara reducera till 1-2. Men Arvidsson ville ha den här matchen, och tog den till 3-1 via 11-6 i det fjärde.

Lagmatchens andra runda blev en riktig tungviktarrond. Kävlinges Antoine Doyen ställdes mot irländaren Owen Cathcart på ena bordet. Detta blev en riktig nagelbitare i det fjärde setet. Doyen stod i en situation med 1-2 i set, en matchboll emot sig vid ställningen 9-10 och likaså serven. Den poängen tog han, och lyckades kravla sig ut med 12-10. I det avgörande setet kunde Doyen spela med större lätthet och plocka hem sin match med 11-5.

En omvänd situation såg vi på andra bordet när lagens respektive ettor ställdes öga mot öga. Simon Arvidsson visade på sin styrka igen, när han vände sitt 1-2-underläge mot Yannick Vostes till seger i skiljeset med 11-9.

2-2 i matchen och stämningen allt tätare.

Bortalaget gjorde ett skifte i uppställningen, och in kom säsongsdebutanten Charlie Widing för att ta sig an Shoma Nishihara, vilket han gjorde på ett mycket smakfullt sätt. Till slut räckte det inte till och Nishihara kunde gå segrande ur matchen med 3-1.

3-2 till Kävlinge och Doyen i ett riktigt fint läge att bli matchvinnare mot Halmstads Willhelm Kindblad. Men som rubriken beskriver, det var inte en möjlighet som Doyen tog till vara på. Inte alls. Kindblad dominerade tungt och segrade med klara 11-5, 11-9, 11-8.

Dubbelmatchen skulle således fördela den sista poängen. Och det var ett Halmstad som ville mer ikväll. Via 11-8 och 11-7 kunde Arvidsson, Kindblad och resten av Halmstads gäng på bänken sträcka armarna i vädret med ett segervrål.
Simon Arvidsson stor matchvinnare igen för sitt Halmstad som nu toppar tabellen efter tre omgångar.

BTK Rekord 4 – 0 Lyckeby BTK
Helsingborgarna visade ingen pardon hemma på “IH” (Idrottens Hus”) när Lyckeby BTK kom på besök. Dessutom kunde vi skönja ett trendbrott efter att Rekord fått slita till sig två uddamatchsegrar i de första två omgångarna. Denna kväll gick det klart snabbare.

I de två inledningsmatcherna för kvällen kunde Hampus Söderlund och Konstantinos Konstantinopoulos relativt enkelt besegra sina motståndare Hugo Thörngren respektive Albin Wånggren. Lyckebys duo lyckades endast skrapa ihop 20 respektive 11 bollar på sina vardera tre set.

Bortalagets Anton Andersson visade sedan på ett försök till comeback när han slet till sig första set med 17-15 mot Max Hedbom, som även han kämpade för sin första seger för säsongen. Vändningen blev ett faktum. 11-4, 11-9, 12-10, och Max kunde därmed lämna över en komfortabel tre-noll-ledning till lagkamraten Hampus Söderlund som inte gjorde sitt lag besviket.

BTK Rekord har visat på styrka i inledningen av säsongen där man också fått inleda med tre raka hemmamatcher. En till kommer det att bli, när Söderhamn gästar IH den 24 oktober. Då blir det tuffare.
Lyckeby alltjämt i tabellens botten, som i nästa vecka möter Eslövs AI.

Toppbild: Simon Arvidsson, Halmstad BTK, återigen mycket viktig för sitt lag som bortaslog Kävlinge med 4-3. Foto: Linda Carlsson/SBTF