Ny säsong och nytt format för Pingisligan by STIGA damer

av | 2023-09-23 | Pingisligan, Start

Pingisligan by STIGA för damer startar säsongen i en ny skepnad med samma spelsystem som i Superettan damer, det vill säga först till sex vunna matcher. Frågan är vad för effekt om någon detta kan få på lagens chanser den här säsongen.

BTK Frej 6 – 4 IK Juno

Premiäromgångens tidiga match började i Växjö klockan 14:00. Det visade sig även bli premiäromgångens längsta och mest dramatiska.

Zhang Fang var Pingisligans bästa spelare förra säsongen med imponerande 33-2 i matchkvot och det mesta tyder på att hon fortsätter i samma spår den här säsongen efter tre övertygande singelvinster plus en dubbelvinst.

Bredvid Zhang Fang visade både Linn Olsson och Alvalie Palmbo att de kan bli nyttiga för BTK Frej den här säsongen. Olsson med en viktig och imponerande 3-0-seger mot IK Junos Danielle Kelly, och till slut var det Palmbo som fick avgöra matchen till 6-4 mot Kelly.

IK Juno hoppas säkert mer på Kelly under säsongen än vad hon lyckades visa här. Annars fick de positiva besked från framför allt Dobrila Jorguseska som enkelt vann mot både Palmbo och Olsson i BTK Frej.

Men mot Zhang Fang var Jorguseska å andra sidan utan chans.

Eslövs PK 6– 1 Halmstad BTK

Eslövs PK vann Pingisligan i överlägsen stil förra säsongen och varken på förhand eller att döma av premiären finns några skäl att betvivla varken Eslövs ambitioner eller möjligheter den här säsongen.

Matilda Hansson, Li Fen och Nomin Baasan rivstartade mot ett ungt lag från Halmstad BTK och radade upp segrar innan till sist Anja Händén mycket meriterande spräckte Halmstads nolla mot Baasan.

Det hjälpte emellertid föga i det stora hela. Eslövs PK genom Li Fen och Nomin Baasan stängde matchen i dubbeln och Eslövs PK stod därmed som segrare med 6-1.

Li Fen är fortfarande en spelare av högsta svenska klass. Det visade hon inte minst mot Christina Källberg i Halmstad Masters för några veckor sedan, och det visade hon även här mot först Händén och sedan Agnes Svensson.

Väldigt viktigt för spelare som Matilda Hansson, Alma Rööse, Agnes Svensson med flera med sikte på framtidens damlandslag att få se, spela mot och lära av en spelare som Li Fen.

Matchen avgjordes med en svängig och spännande dubbel som Li Fen tillsammans med Nomin Baasan vann med 11-9 i skilje mot Anja Händén och Alma Rööse.

Spårvägens BTK 3 – 6 Köpings BTK Dam

Marina Donner gjorde comeback i Pingisligan och i Spårvägens tröja. Det var också Donner som såg till att Spårvägen inte gick helt tomhänta frå sin hemmapremiär genom att vinna en väldigt jämn match mot Köpings Leila Imre med 11-9 i skiljeset.

Ändå var det bredden och kvaliteten i Köpings lag som fällde avgörandet. Både Hannah Holgersson och Leah Tveit Muskantor är spelare som nosar på landslaget, och det märktes.

Holgersson vann sina matcher mot Maria Girlea och Linnea Johansson utan större besvär, och Tveit Muskantor gav först Donner en påminnelse om hur det är att spela i Pingisligan innan hon förde Köping fram till 5-1 innan dubbeln med en inte överdrivet spännande skiljevinst mot Girlea.

Donner och Girlea förlängde sedan matchen genom att vända 0-2 i dubbeln mot Holgersson och Tveit Muskantor till 3-2 och 11-5 i skilje.

Donner hade nu blivit riktigt varm i kläderna och reducerade ytterligare med 3-1 i set mot Holgersson. Det var framför allt Donners styrka och kvalitet i slutbollarna som visade sig avgörande i samtliga tre vinstset.

Men det var mer en fråga om när än om. Köpings Leila Imre visade ingen som helst pardon med Spårvägens Maria Girlea. 3-0 i set och 6-3 till Köpings BTK Dam mot Spårvägens BTK.

Pingisligan by STIGA för damer fortsätter under söndagen med två potentiellt mycket täta matcher mellan Spårvägens BTK och IK Juno i Stockholm samt mellan BTK Frej och Köpings BTK Dam i Växjö.

Toppbild: Rutinerade Li Fen i Eslövs PK. Foto: Linda Carlsson/SBTF