Jämn femte omgång

av | 2022-12-14 | Pingisligan

Den femte omgången av herrarnas Pingisliga by STIGA blev mycket jämn. Två matcher avgjordes först efter dubbelmatchen som spelas vid ställningen 3-3 och de andra två matcherna var mycket jämna de också, även om de var inte lika jämna i det faktiska matchresultaten mellan lagen.

Endast tre poäng skiljer tvåan från sjuan i tabellen.

BTK Rekord-BTK Kävlinge 4-3
Inför säsongen hade nog inte alla tippat att detta möte skulle vara ett möte mellan två lag i toppen av tabellen. Skånederbyt blev stenhårt mellan tvåan och trean i tabellen men när slaget var över och krutröken skingrat sig stod Konstantinos Konstantinopulos som segrare och anförare för sitt Rekord. Greken Konstantinopulos stod för två singelsegrar och tillsammans med Hampus Söderlund avgjorde de dubbelmatchen med enkelhet.

Både Rekord och Kävlinge har två starka spelare vardera och en lite svagare trea vilket gör att uppställningen av lagmatchen blir extra intressant. Det gäller att få ”rätt” matcher. Konstantinopulos vann en nyckelmatch över gästerna Yannick Vostes med 3-1 i set samtidigt som hemmalagets Max Hedbom förlorade i skiljeset mot Kävlinges Enio Mendes, alla matcher betyder lika mycket till sist men just dessa var nyckelmatcher för utgången av matchen. Rekord tar in en poäng på Kävlinge och ligger nu trea, en poäng efter just Kävlinge.

Eslövs AI BTK-Söderhamns UIF 3-4
Hälsingelaget Söderhamn har gått fram som en slåttermaskin i inledningen av Pingisligan men fick nu rejält motstånd. Eslöv med ledning 3-2 och bra utgångsläge räckte inte för att bräcka SUIF. Inte heller att Alex Naumi spräckte Anders Erikssons förlustnolla genom att besegra honom med 3-1 i set. Inte heller räckte fyra matchbollar i den avgörande dubbelmatchen för att vinna matchen.

SUIF med Viktor Brodd är mycket svårslagna, han tar just nu rubb och stubb. I denna match segrar i raka set över både Jarvis och Kosiba och sen dessutom tillsammans med Anders Eriksson seger i dubbelmatchen, vilken matchvinnare!

Men man ska i dessa sammanhang inte heller missa att Anton Hjort i underläge av lagmatchen med 2-3 kunde vinna sin singelmatch över Naumi med 3-1 i set. SUIF vann som ett lag och ser fortsatt oerhört svårstoppade ut.

Halmstad BTK-Munkedals BTK 4-1
Jämnare än vad 4-1 kanske anspelar. Tre av fem matcher avgjordes i skiljeset och där var det Halmstads spelare som var de spetsigare denna gång. Från ställningen 1-1 vann hemmalaget tre raka matcher: Cathcart 3-1 över Taniviriyavechakul, Haug med skiljeseger över Da Silva och Åkerström med 11-9 i skilje över Taniviriyavechakul.

Ett matchresultat som hade kunnat bli mycket jämnare men då ska man heller inte glömma att Fabian Åkerström i sin första match hade ledningen med 2-1 i set över Da Silva och var riktigt nära seger men förlorade med 11-13 i det sista setet. Seger där hade gett oss 4-0 till Halmstad.

Halmstad klättrar lite i tabellen efter en nödvändig, och sin första, trepoängare i serien. Munkedal med sparkapital i Taniviriyavechakul som förr om åren var en toppspelare i ligan men nu har minusstatistik (2-4). Har Halmstad vaknat på allvar efter en svag inledning på serien?

Västers BTK-Spårvägens BTK 2-4
Comeback i Pingisligan för Simon Berglund som spelat några år utomlands och som precis inför seriestart blev tvingad att hitta ny klubb då hans utländska klubb gick i konkurs. Den enes olycka blev denna gång Spårvägens lycka som med detta fick hem en av ”sina egna” till laget och som dessutom troligtvis kommer vara en av de bästa i serien, starten tyder inte på något annat.

Västers ena (de har tre) spanjor Marc Duran vann sina två matcher. 3-1 över Martin Friis och 3-2 mot Harald Andersson. Duran är en av de spelare som anammat den tvåhandsfattade backhanden från distans/halvdistans och spelare och publik bjuds allt som oftast på detta relativt nya slag, ibland effektivt och ibland mer spexigt.

Tidigare nämna Berglund skadade sig inför seriestart allvarligt i handen efter en liknande incident som Kristian Karlsson var med om på EM, slag med handen i bordet. Berglunds skada blev dock allvarligare än Karlsson med benbrott i handen till följd. Rehab och träning har dock gjort honom gått och han blev nu tungan på vågen med två storsegrar.

Stockholmarna (fyra infödda stockholmare i laget dessutom) kommer bli vassare och vassare och är säkert heta på att nå slutspel och där försöka ställa till det för alla andra lag. Se upp för Spåret.

Tabell och samtliga matchresultat från Pingisligan.

Nästa omgång 13 december klockan 18.30
Munkedal-Rekord
Spårvägen-Eslöv
Söderhamn-Halmstad
Kävlinge-Västers

Bilden: Viktor Brodd
Foto: Jens Oredsson