Utbyte om motionspingis

av | mar 27, 2024 | Information, PING PONG POWER

Svensk bordtennis upplever att intresset för pingis som träningsform för vuxna motionärer, har ökat under de senaste åren. Med frekventa frågor om nya utmaningar med halltider, behov av ekonomiskt stöd för utvecklingsprojekt och flera samverkansprojekt igång med RF-SISU-distrikten, har motionärer vallfärdat till pingislokaler. I samband med Bordtennis-SM i Halmstad träffades engagerade personer för erfarenhetsutbyte.

För första gången någonsin finns nu under 2024 möjligheter för alla pingisföreningar att söka projektstöd för att utveckla sin verksamhet för målgruppen 65+ genom att;

  • få fler människor som spelar pingis i förening
  • få fler pingisföreningar att starta upp motionspingis för 65+
  • få fler människor att engagera sig i förening och öka social samvaro.

Med den här bakgrunden, satsningar från Riksidrottsförbundet tillsammans med arrangemanget bordtennis-SM i Halmstad, fanns goda förutsättningar till att locka personer till ett utbyte av erfarenheter när det kommer till 65+.

Sagt och gjort, dryga 20-talet personer kom till Halmstad från när och fjärran för att delta. Alla med samma målbild – att starta eller utveckla motionspingis för 65+.

RF/SISU Hallands Patrik Svärd närvarade under erfarenhetsutbytet med kloka inspel. Foto: Linda Carlsson/SBTF.

På plats fanns också RF/SISU:s konsulent från Halland, Patrik Svärd, för att berätta om vilka möjligheter han och hans kollegor runt om i Sverige har att hjälpa och stödja föreningar mot idrott i förening hela livet.

För att riktigt sätta fart på inspirationen hos deltagarna fanns Torbjörn från Dänningelanda, Håkan från Köping, Anette från Spårvägen och Lars från Halmstad som berättade om sina respektive föreningars olika lyckade resor mot ett större pingisintresse på hemorten.

Eftersom förutsättningarna med antalet kommuninvånare, halltillgång och en hel rad andra olika parametrar, var så olika bland både deltagare och inspiratörer kunde ändå alla deltagare säkert få med sig några tips och idéer till sin hemmaförening.

För att hjälpa föreningarna än mer på traven fick deltagarna tillsammans diskutera och utbyta erfarenheter kring viktiga frågeställningar för att svensk bordtennis ska lyckas framöver att vara en rolig, viktig och härlig motionsaktivitet för äldre människor.

RF/SISU:s Patrik frågade avslutningsvis deltagarna om pensionärer kan bidra till bordtennisföreningars utveckling?

– Klart vi kan! …var ett snabbt svar från en av deltagarna.

Tack alla för att ni kom och bidrog till utveckling mot att fler ska motionera med pingis.

– När ska vi ha nästa möte? avslutar en av deltagarna.

Toppbild: Erfarenhetsutbyte i samband med Bordtennis-SM i Halmstad. Foto: Linda Carlsson/SBTF