Rekordmånga inför Malmö Open

av | feb 8, 2023 | Para, Start

Paratävlingen Malmö Open som lockar över tusen idrottare från 23 länder i 12 sporter är äntligen tillbaka. Efter ett par år pandemiinställda tävlingar är det till helgen dags igen för spel i Malmö och intresset är större än någonsin i bordtennis.

Malmö Open har en fin historik av att ha många deltagare i bordtennistävlingen, men aldrig tidigare har intresset varit lika stort som när arrangören presenterar ett antal på 160 spelare från 11 nationer. Det är inte bara en stor bredd i årets upplaga utan en hel del internationellt välmeriterade spelare i startlistorna. Förutom våra svenska landslagsspelare med hög världsranking och mästerskapsmedaljer så kommer även världsmästaren i klass 7, William Bayley, Brighton Table Tennis Club, världsettan i klass 6, Peter Rosenmeier, FIFH Malmö och världstvåan Tommy Urhaug i klass 5, Norges Bordtennisförbund. Förutom dessa är det ett flertal till som kontinuerligt deltar på den internationella touren. Elitklassen kommer säkerligen vara spännande från början till slut där Daniel Gustafsson och Emil Andersson, Västers BTK är de högst rankade spelarna.

Alla elitspelare har en gång börjat i de lägre klasserna och i prestationsklasserna 1, 2 och 3 är det vidöppna startfält. Med stora klasser från 25 till 64 spelare så krävs det många segrar innan guldmedaljen är runt halsen. Det finns många unga och lovande blandat med flera rutinerade spelare. Vad som kommer avgöra denna gång i prestationsklasserna återstår att se.

I ungdoms- och juniorklasserna blir det spännande att följa pingisens framtidsstjärnor. Några har redan landslagserfarenhet på seniornivå medan andra ligger snäppet bakom och även några som gör sin första tävling.

En som gör sin första tävling är Milena Bohdanova, FIFH Malmö som kommit till Sverige från krigsdrabbade Ukraina. 12-åringen flydde från Kharkiv med sin mamma och i allt elände har hon hittat till bordtennisen och är redo för tävling.

I startlistorna finns David Olsson som gjorde VM-debut i höstas som även arbetar på FIFH Malmö. Inför spelen har han jobbat med marknadsföringen. Nu när tävlingen går igång är det fullt fokus på spelet och målen är högt satta. – Det är framförallt i dubbel och singel där medaljerna ligger närmast. I elit är det många bra stående spelare så tar jag mig till kvartsfinal där får jag vara nöjd, säger David.

Det kommer även spelas dubbelspel i stående respektive sittande samt singel i skadeklasserna.

Bordtennistävlingen på Malmö Open avgörs i Hästhagens Sporthall, fredag-söndag den 10-12 februari.
Följ starttider, lottningar och resultat från Malmö Open.