Sverige föll men med flaggan i topp

Sverige föll men med flaggan i topp

Efter den traumatiska söndagen hade de svenska lagen bara kvar att spela så kallade placeringsmatcher under måndagen. Den lite större sidan av saken var att se till att undvika den fruktade plats 16 vilket skulle innebära nedflyttning till den andra divisionen av europeisk ungdomspingis på mästerskapsnivå.

U15-flickorna klarade av den uppgiften på första hindret mot Belgien. Den matchen slutade 3-1 till Sverige sedan Siri Benjegård vunnit båda singlarna samt dubbeln tillsammans med Angelina Bebawy. Detta gav Maria Christoforaki chans att i dagens andra placeringsmatch ge speltid åt Angelina samt Laurynne Cabardo mot Rumänien. En match som slutade 0-3.

U15-pojkarna å sin sida föll på första hindret mot Spanien med 1-3. Adam Gravsiö Wallin förlorade båda sina singlar samtidigt som Mark Usov singeldebuterade i lagtävlingen och tog en meriterande seger med 14-12 i skilje mot Dario Salcedo.

Marks form skulle visa sig få en avgörande betydelse för Sverige i nästa match mot Österrike. Sigge Hedblad gav Sverige en bra start med 11-4 i skilje i första matchen. Samtidigt förlorade Mark med 10-12 i skilje i andra matchen. Men Mark skulle komma tillbaka. Matchen gick fram till 2-2 och Mark fick chansen att avgöra. I ett rafflande fjärdeset vann Mark med 20-18 och sedan kunde han också vinna skiljesetet med 11-5.

U19-pojkarna hade svårt att komma igång. Förlust i första matchen mot Tjeckien med 1-3 för att därefter ännu en gång stöta på Israel som de bara några dagar tidigare haft en svår batalj med i gruppspelet. Den här gången var Isak Alfredsson på betydligt bättre spelhumör och det lade grunden för grabbarnas 3-1-vinst.

Därmed hade samtliga tre lag lyckats med dagens huvuduppgift, att säkra fortsatt spel i den första divisionen. Ett rimligt och värdigt avslut på lagspelet i UEM som såg både plus och minus för de svenska trupperna.

U19-damerna spelar placeringsmatch om position 23-24 mot England 09.00 på bord 9 under tisdagsmorgonen. I övrigt spelledigt och välbehövlig vila för de svenska spelarna under tisdagen.

Under onsdagen drar singel, dubbel och mixed igång.

Tisdagens finaler klockan 17:30

Bord 1 – U15B – Rumänien mot Italien
Bord 2 – U15G – Tyskland mot Polen
Bord 3 – U19B – Rumänien mot Tyskland
Bord 4 – U19G – Frankrike mot Rumänien

Tre finaler alltså för Rumänien som befäster sin position som ett av Europas främsta ungdomsländer inom pingisen. Där hittar vi även Polen. Två finaler för Tyskland, där det kanske sett till underlaget är mer rimligt att de tar sig till flera finaler.

Tyskland tog sig till final i U19 för pojkar genom en otroligt rafflande semifinal mot Sveriges banemän Slovakien. 12-10 i skiljeset i den avgörande matchen fram till 3-2 för Tyskland där vi ser en spelare i Andre Bertelsmeier som är ett namn vi förmodligen kommer få höra fler gånger.

Andra roliga spelare vi kommer få se är Italiens unga Danilo Faso i U15-pojkarfinalen, liksom Frankrikes Nina Guo Zheng med en härligt frejdig defensiv från distans.

Toppbild: Mark Usov (mitten) blev en av måndagens huvudpersoner. Foto: Manfred Schillings

Dålig dag för Sverige på UEM

Dålig dag för Sverige på UEM

Två bra dagar för de svenska lagen följdes av en dålig. Det blev tunga förluster under söndagen för samtliga svenska lag, vars förhoppningar därmed grusades i lite olika grad. Ändå finns skäl att även se ljuset i mörkret. Placeringsmatcher väntar nu för de fyra svenska lagen i UEM och kanske ser och tar de svenska coacherna där chansen att också vädra fler av sina spelare.

Krossade svenska U19-hjärtan

Det såg så bra ut för U19-tjejerna i deras playoff mot Turkiet med 2-0 i matcher. En plats i slutspelet såg så gott som säker ut och därmed även uppflyttningen till A-divisionen. Men här kom en hel näve med grus in i det svenska maskineriet. 2-3 i set för Nellie Franzén, 2-3 i set också för Agnes Svensson efter en handfull matchbollar i skiljeset, och sedan 1-3 i set för Alice Nilsson.

Möjligheten till uppflyttning fanns fortfarande kvar. Men då behövde tjejerna vinna sina tre återstående placeringsmatcher. Men det föll redan på första häcken mot Österrike. Det var uppenbart att laget inte lyckades ladda om på bara några timmar efter den bittra besvikelsen mot Turkiet.

Också U19-pojkarna fick en bra början i sin åttondelsfinal mot Slovakien. Isak Alfredsson spelade som en furie i sin första match och gav Sverige ledningen med 1-0. Slovakiens etta Samuel Arpas var däremot en tuff nöt att knäcka för William Bergenblock. David Björkryd kämpade därefter tappert i tredje singeln och kunde gå från 0-2 till 2-2 i set. Men skiljesetet gick åt fel håll för Björkryd och för Sverige.

Sverige och Isak Alfredsson skulle däremot inte sälja sig billigt. Isak gav Arpas en rejäl fight om saken. Ett tätt fjärdeset vanns med 12—10 och Isak tvingade fram ett skiljeset. Men även den här gången gick skiljet åt fel håll för svensk del. 13—15 och Sverige fick se sig utslagna redan i åttondelsfinalen på hemmaplan.

Besvikelsen över detta var så klart stor. Samtidigt måste insatsen som helhet värderas också utifrån att Sverige vann en grupp i vilken de var seedade trea. Viktigt att inte låta det lite bittra slutet förmörka prestationen som helhet. Att kunna se både det positiva och det mindre positiva.

Vilket gäller både pojkarna och flickorna i U19. Även U19-tjejerna vann sin grupp utan att vara seedade att vinna gruppen.

Hjärtskärande för U15-kadetterna

Stopp i åttondelsfinalerna tog det också för de båda U15-lagen. U15-flickorna började dagen med att besegra Estland i playoff för att på så sätt ta sig till slutspelet. Väl där lottades laget mot Portugal. En tuff match men ingen omöjlig match kunde man kanske säga om den lottningen.

Men det ville sig aldrig riktigt för U15-flickorna den här gången. Siri Benjegård vann för all del den första matchen och gav Sverige ledningen. Portugal kvitterade däremot när Julia Leal, lagets klart bästa spelare, besegrade Gabriela Aaltonen i en mycket tuff match och 3-2 i set. 1-1 därmed inför dubbeln.

Dubbeln skulle visa sig avgörande och rafflande i samma mängd. Men till slut var det Portugal som gick vinnande ur den med grymma 11-9 i skiljeset mot Siri och Angelina Bebawy i dubbeln. Det blev svårt och hårt för Siri att sedan direkt gå ut i en avgörande singel mot Leal, och det blev tre förhållandevis snabba set för portugisiskan.

1-3 alltså för U15-flickorna och 1-3 skulle det också bli för U15-pojkarna mot Rumänien. En tuff lottning för Sverige fastän seedade Rumänien lyckats sluta bara trea i sin grupp. 1-1 inför dubbeln också här sedan Sigge Hedblad kämpat väl mot Istrate och Adam Gravsiö Wallin vunnit sin match mot Mihai Nagy.

Men det blev dubbelfel för Sverige även i denna match och även denna gång efter ett tungt tapp i skiljeset för Sigge i par med Adam. Adam kunde därefter lika lite som Siri ladda batterierna för sin nästa singel utan Istrate kunde avgöra för Rumänien.

Bittert för de svenska lagen och svenska spelarna helt säkert, där nog samtliga hade hoppats på ännu lite mer framför den entusiastiska hemmapubliken. Återstår att se vad de svenska lagen och de svenska spelarna orkar att göra av de placeringsmatcher som nu återstår under måndagen och tisdagen.

Viktigt för att behålla platsen i respektive A-division är i alla fall att inte sluta på 16:e plats. Då måste varje lag vinna åtminstone en av matcherna.

Svenskmatcher måndag 15 juli

11.00, U15B, plats 9-16, Sverige – Spanien, bord 9

13.20, U19B, plats 9-16, Sverige – Tjeckien, bord 12
13.20, U15G, plats 9-16, Sverige – Belgien, bord 14
13.20, U19G, plats 21-24, Sverige – Slovenien, bord 20

Foto: Manfred Schillings

Hjärtat bär U19-juniorerna till två slutspel

Hjärtat bär U19-juniorerna till två slutspel

Andra dagen handlade mycket om att knyta ihop den säck som lagen fyllt med innehåll under den första dagen. Något båda U19-lagen lyckades med och går vidare i UEM med gott hopp om fortsatt framgång. U15 pojkar kan vara nöjda med sin andraplats samtidigt som U15-flickorna i ett tufft playoff nu bara kan ta en match i taget.

Hjärtat på rätt ställe för U19 pojkar

Grädden på moset levererade U19-pojkarna med 3-1 mot Belgien i den tredje och sista gruppmatchen. Detta innebär att Sverige vinner sin grupp i vilken de gick in som det fjärde seedade laget. David Björkryd vann återigen den viktiga tredje singeln samtidigt som Isak Alfredsson med två övertygande vinster revanscherade sig för en kanske något svagare insats mot Israel.

Mycket starkt av firma Isak Alfredsson, William Bergenblock, David Björkryd och Noa Dahlström som med detta är klara för slutspel och beroende på hur det går i playoff för andra lag borde ha mycket goda chanser att ta sig till åtminstone kvartsfinal. I så fall ett UEM Sverige kan vara mycket nöjda med och coach Pär Gerell var som väntat mycket nöjd efter matchen mot Belgien.

– Vår goda lagkänsla hjälpte oss i en mycket jämn match. Framför allt sista matchen mellan Closset och Isak var väldigt känslofylld och jag fick påminna Isak lite att hålla sig lugn. Väldigt skönt för vårt lag att vinna och få en ledig eftermiddag då spelarna är trötta nu. Stort tack också till vår publik som det är så roligt att spela för, summerar Pär matchen och gruppspelet.

Hjärtat i halsgropen för U19 flickor

Samtidigt gick U19-flickorna en rejäl holmgång mot Luxemburg. Sverige med Alice Nilsson, Agnes Svensson och Nellie Franzén i startuppställningen såg ut att gå mot en betryggande 3-0-seger efter två singelvinster och 2-0 i set för Nellie mot Melisa Sadikovic. Men här vände matchbilden totalt precis som för U15-pojkarna under fredagen. 2-0 blev till 2-2 och ångestmatch för Alice Nilsson mot Tessy Dumont.

Men det gick vägen till slut. 3-1 i set till Alice Nilsson som med två vinster får räknas som Sveriges stora matchvinnare i denna match. Med vinsten mot Luxemburg satte sig U19-laget i toppläge inför den sista matchen mot Norge att sluta som gruppetta och därmed en på pappret lättare väg genom söndagens playoffspel.

Läget var raffinerat inför matchen mot Norge avseende gruppens placeringar. Vinst för Sverige och gruppsegern vore säkrad. Förlust med 2-3 skulle räcka till en andra plats och playoff. 1-3 och Sverige skulle sluta trea. Givet Sveriges möjligheter att ta sig till A-divisionen nästa UEM var gruppsegern väldigt viktig.

Det började inte bra. Alice Nilsson som storspelat mot Luxemburg lyckades aldrig få någon ordning på en helladdad Christine Kalvatn. Agnes Svensson kvitterade till 1-1. Tungt ansvar vilade därmed på Nellie Franzéns axlar i tredjesingeln mot Filippa Skjold-Hinze. Det ansvaret axlade Nellie väl med 3-1 i set trots ett förlorat första set.

En storspelande Christine Kalvatn höll däremot på att hälla en rejäl hink med kallvatten på svenskornas drömmar om slutspel mot Agnes Svensson. Underläget till 2-10 i skiljeset hämtades upp till 10-10 innan en påtagligt nervig Agnes ändå på något sätt lyckades vinna setet och matchen. 3-1 till Sverige som därmed är klara för ”playoff 1” mot en av gruppfyrorna i A-divisionen för en plats i slutspelet.

– Det har varit några ”goa” matcher under gruppspelet, och vi har lyckats ta oss vinnande genom allihop. Det var inte enligt planen, men enligt målsättningen. Vi har främst arbetat med prestationsmålsättningar av olika slag. Nu får vi samlas i gruppen för att gå igenom nya mål. Det är verkligen inte orimligt för oss att sikta mot A-gruppen utifrån var vi befinner oss, säger Kim Nylander i intervju efter matchen.

Tungt för U15

U15-flickorna inledde dag två med att utan pardon besegra Italien med 3-0. Coach Maria Christoforaki valde samma laguppställning som mot Tjeckien igår med Siri Benjegård och Gabriela Aaltonen som singlar samt Siri med Angelina Bebawy i dubbeln. Den här gången gick det vägen.

I och med den vinsten väntade en direkt avgörande match för U15-flickorna mot Rumänien om att sluta tvåa eller trea i gruppen, eller annorlunda uttryckt att ta sig direkt till slutspel eller tvingas till playoff. Det blev lite som väntat mycket tufft mot Rumänien. 0-3 och Sverige trea och får därmed rikta in sig på ett tufft playoff under söndag morgon och förmiddag.

– Det var en tuff match och en tuff förlust, konstaterar Maria Christoforaki omedelbart efter matchen mot Rumänien. Vi var inte på topp och spelade inte vår bästa pingis. Vi gjorde vårt bästa men motståndarna gjorde oss sämre. Men vi är fortfarande kvar i turneringen och nu kommer vi återhämta och förbereda oss inför nästa match imorgon, avslutar Maria med känslan i rösten.

För U15-pojkarna blev det en mer avslagen dag. Adam Gravsiö Wallin och Sigge Hedblad förmådde inte riktigt ladda om batterierna mot ett starkt Italien. Två singelförluster gjorde att coach Mattias Ekdahl lät Melker Sjösvärd och Mark Usov EM-debutera i dubbeln. Förlust även där och 0-3 mot Italien. Men Sverige grupptvåa och därmed direkt till slutspel.

Söndagens matcher (playoff och slutspel):

 

U19 Girls
Playoff, 09.00, Turkiet – Sverige, bord 1
Vid seger väntar åttondelsfinal söndag klockan 16.30
Vid förlust väntar vidare placeringsmatcher

U15 Girls
Playoff, 11.30, Sverige – Estland, bord 1
Vid seger väntar åttondelsfinal söndag klockan 19.00
Vid förlust väntar vidare placeringsmatcher

U19 Boys
Åttondelsfinal, söndag klockan 19.00
Sverige – ?
Lottning genomförs cirka klockan 13.00-13.30

U15 Boys
Åttondelsfinal, söndag klockan 16.30
Sverige – ?
Lottning genomförs cirka klockan 11.00-11.30

Toppbild: U19-tjejerna hejar på från bänken. Foto: Manfred Schillings

Anja och Smilla klara för Paralympics i Paris

Anja och Smilla klara för Paralympics i Paris

Den svenska pingistruppen till Paralympics utökades från fyra till sex spelare med det positiva besked från Sveriges Paralympiska Kommitté att både Smilla Sand och Anja Händén får åka med till Paris. Debuterande Anja och Smilla ger truppen mer ungdomlig energi och en bra kick för framtiden.

Anja Händén och Smilla Sand kan båda börja packa resväskorna till Paris och Paralympics. Under tisdagen den 9 juli kom det önskade beskedet från SPK, Sveriges Paralympiska Kommitté, att de båda spelarna som tidigare i somras fick wildcards från ITTF nu också formellt fått plats på Paralympics.

Därmed kompletteras den sedan tidigare uttagna Paralympicstruppen innehållandes Emil Andersson, Alexander Öhgren, Daniel Gustafsson och Jonas Hansson med debuterande Smilla Sand i stående klass 7 samt debuterande Anja Händén i stående klass 10. Värdefullt även för framtiden för svensk parabordtennis.

— Glädjande blir vi med detta sex spelare på Paralympics vilket är väldigt starkt givet den internationella konkurrensen säger Robert Svanberg, paralandslagets förbundskapten, som fortsätter: Både Anja och Smilla har framtiden för sig och det ska bli skoj att se dem debutera i Paralympics. Båda har tagit flera placeringar på världsrankingen under året och gjorde bra kval där de föll på målsnöret.

Det blev en lycklig men omtumlande tisdag både för Anja och för Smilla:

— Jag blev oerhört glad när jag fick beskedet. Jag var rätt knäckt efter att ha åkt ut med minsta möjliga marginal i världskvalet, men så vände den känslan när jag några veckor senare fick reda på att jag fick ett wildcard. Det här ska bli oerhört kul och jag är så taggad, sprudlar Smilla, 22 år och till vardags representerandes FIFH Malmö.

— Jag blev så otroligt glad när jag fick beskedet att jag skulle få åka till Paris. Verkligen en vändning från att ha förlorat kvalet med två bollars marginal och vara så ledsen till att få beskedet att man ska få åka ändå, jublar Anja, 20 år från Halmstad och Halmstad BTK.

Paralympics i Paris genomförs mellan den 28 augusti och den 8 september.

Toppbild: Smilla Sand från tävling 2023. Foto: SBTF

All information om Ungdoms-EM

All information om Ungdoms-EM

Med endast sju dagar kvar till sommarens stora evenemang på hemmaplan publicerar SBTF en särskild UEM-flik på hemsidan där du hittar all nödvändig information kring mästerskapet; tävlingsdagar, entré, viktiga länkar och såklart – den svenska truppen! Håll dig också uppdaterad med senaste nytt via löpande nyheter. Ungdoms-EM pågår 12-21 juli i Baltiska Hallen, Malmö.

Du hittar den särskilda UEM-fliken via denna länk. Via SBTF:s startsida kommer det också att finnas en länk “UEM 2024” högst upp till höger i menyn.

Pressackreditering

Information till press och media som vill ansöka om pressackreditering till mästerskapet finns under samma flik.

 

 

 

Nytt Mini-SM från och med 2024-2025

Nytt Mini-SM från och med 2024-2025

Svenska Bordtennisförbundet presenterar från och med säsongen 2024–2025 Mini-SM – en helt ny SM-tävling för 12-åringar. Med U13-EM som inspiration och förebild ger detta ett formellt SM för spelare upp till och med 12 år, med stor vikt lagd på mixed och lagspel. Då U13-EM senare under säsongen arrangeras i Sverige blir Mini-SM den 21–23 mars en utmärkt generalrepetition för både spelare och arrangörer.

Från landslagsledningen och från flera av svensk bordtennis ledande klubbar och tränare har länge framförts önskemål om ett SM även för våra yngre spelare. Detta för att ge dem fler, bättre och mer likvärdiga möjligheter till utveckling och erfarenheter av att spela kvartsfinaler, semifinaler och finaler på mästerskapstävlingar. Ett viktigt steg i våra unga spelares kompetensutveckling.

Mixade spelformer har också blivit allt hetare i den internationella bordtennisen, med mixed som framträdande klasser både på OS och på VM. Helt nya stortävlingar som World Team Cup med mixed som centralt tema har också sett dagens ljus. För framtidens medaljer och titlar finns därför också ett värde att jobba mer med mixed i svensk bordtennis. Medaljer i mästerskap blir också allt viktigare för sportens synlighet och resurstilldelning.

Mini-SM är SBTF:s svar på dessa önskemål. Tävlingen har tagits fram och utvecklats med U13-EM som direkt förebild, en från början svensk idé, med den turneringens lyckade och uppskattade tonvikt på lagspel och på mixed. Där kommer finnas de klassiska singelklasserna för Pojkar 12 och för Flickor 12, men Mini-SM:s huvudnummer är Mixed 12 Lag, där killar och tjejer tävlar i lag med en för svensk bordtennis unik spelform.

– Det är mycket positivt att vi återinför ett SM för 12-åringar, menar Daniel Ellermann, SBTF:s sportchef som utvecklar;

– Det har varit något sent med ett första svenskt mästerskap som 14-åring. Det är något vi diskuterat internt en tid och det lyftes även upp på konventet i maj. Det är mycket bra att vi redan till kommande säsong kan införa detta SM. Med denna förändring följer vi även det europeiska förbundet som sedan några år spelar EM för denna ålder. Den tävlingen har blivit en succé. Jag var själv på plats nu senast och blev imponerad av det spelupplägg som vi nu tar efter också på nationell nivå, säger Daniel Ellermann.

Mer om Mini-SM i detalj, dess spelformer och förutsättningar, kan läsas i Direktiv för Mini-SM.

För SBTF:s del finns även mer långtgående förhoppningar med Mini-SM:s fokus på lagspel och då framför allt på mixade tävlingsformer. Med mixade spelformer mjukas en seglivad och många gånger onödig uppdelning i pojkar och flickor upp. En naturlig risk med all uppdelning är att inte alla delar ges samma vikt och värde. Med ett SM i en mixad tävlingsform blir det viktigt och värdefullt för alla klubbar att satsa både på pojkar och på flickor i samma grad.

– Mixade spelformer är en medveten strategi att på lång sikt få fler tjejer att börja spela och fortsätta spela bordtennis, något svensk bordtennis länge kämpat med utan att riktigt lyckas som vi vill. Vi behöver bli bättre på detta. Vi behöver också bli lite bättre på att matcha vårt nationella tävlingssystem med det internationella för att ge våra yngre spelare bättre förutsättningar. Det är riktigt roligt att återigen kunna erbjuda ett unikt mästerskap för våra 12-åringar, säger Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig på SBTF.

Introduktionen av Mini-SM får vissa effekter på det svenska tävlingssystemet. Dels kommer Pingisiaden återgå till att som förut vara en tävling för 11-åringar. Dels betyder ett Mini-SM att Pojkar 12 singel och Flickor 12 singel läggs till listan av klasser som ska erbjudas på DM och på RM, samt Mixed 12 dubbel och Mixed 12 Lag till listan av klasser som kan erbjudas på DM och på RM.

Kvalificering till Mini-SM sker som till övriga SM, det vill säga via DM och RM samt i övrigt genom insamlade tävlingspoäng i Flickor 12 respektive Pojkar 12. Spelare som deltar i Mixed 12 lag får dessutom en plats i singelklasserna om de inte redan är kvalificerade. Till Mixed 12 lag råder fri anmälan.

Mini-SM 20242025 kommer genomföras helgen den 2123 mars 2025. Arrangör att meddelas efter sommaren.

KONTAKT

Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig
peterh@sbtf.se

Toppbild: Joel Isaksson är en av de yngre utövarna som har möjlighet att spela det första Mini-SM 2025. Foto: Linda Carlsson