TÄVLINGSNYHETER

Nytt Mini-SM från och med 2024-2025

av | 2024-06-26 | Mästerskap, Start, Tävling

Svenska Bordtennisförbundet presenterar från och med säsongen 2024–2025 Mini-SM – en helt ny SM-tävling för 12-åringar. Med U13-EM som inspiration och förebild ger detta ett formellt SM för spelare upp till och med 12 år, med stor vikt lagd på mixed och lagspel. Då U13-EM senare under säsongen arrangeras i Sverige blir Mini-SM den 21–23 mars en utmärkt generalrepetition för både spelare och arrangörer.

Från landslagsledningen och från flera av svensk bordtennis ledande klubbar och tränare har länge framförts önskemål om ett SM även för våra yngre spelare. Detta för att ge dem fler, bättre och mer likvärdiga möjligheter till utveckling och erfarenheter av att spela kvartsfinaler, semifinaler och finaler på mästerskapstävlingar. Ett viktigt steg i våra unga spelares kompetensutveckling.

Mixade spelformer har också blivit allt hetare i den internationella bordtennisen, med mixed som framträdande klasser både på OS och på VM. Helt nya stortävlingar som World Team Cup med mixed som centralt tema har också sett dagens ljus. För framtidens medaljer och titlar finns därför också ett värde att jobba mer med mixed i svensk bordtennis. Medaljer i mästerskap blir också allt viktigare för sportens synlighet och resurstilldelning.

Mini-SM är SBTF:s svar på dessa önskemål. Tävlingen har tagits fram och utvecklats med U13-EM som direkt förebild, en från början svensk idé, med den turneringens lyckade och uppskattade tonvikt på lagspel och på mixed. Där kommer finnas de klassiska singelklasserna för Pojkar 12 och för Flickor 12, men Mini-SM:s huvudnummer är Mixed 12 Lag, där killar och tjejer tävlar i lag med en för svensk bordtennis unik spelform.

– Det är mycket positivt att vi återinför ett SM för 12-åringar, menar Daniel Ellermann, SBTF:s sportchef som utvecklar;

– Det har varit något sent med ett första svenskt mästerskap som 14-åring. Det är något vi diskuterat internt en tid och det lyftes även upp på konventet i maj. Det är mycket bra att vi redan till kommande säsong kan införa detta SM. Med denna förändring följer vi även det europeiska förbundet som sedan några år spelar EM för denna ålder. Den tävlingen har blivit en succé. Jag var själv på plats nu senast och blev imponerad av det spelupplägg som vi nu tar efter också på nationell nivå, säger Daniel Ellermann.

Mer om Mini-SM i detalj, dess spelformer och förutsättningar, kan läsas i Direktiv för Mini-SM.

För SBTF:s del finns även mer långtgående förhoppningar med Mini-SM:s fokus på lagspel och då framför allt på mixade tävlingsformer. Med mixade spelformer mjukas en seglivad och många gånger onödig uppdelning i pojkar och flickor upp. En naturlig risk med all uppdelning är att inte alla delar ges samma vikt och värde. Med ett SM i en mixad tävlingsform blir det viktigt och värdefullt för alla klubbar att satsa både på pojkar och på flickor i samma grad.

– Mixade spelformer är en medveten strategi att på lång sikt få fler tjejer att börja spela och fortsätta spela bordtennis, något svensk bordtennis länge kämpat med utan att riktigt lyckas som vi vill. Vi behöver bli bättre på detta. Vi behöver också bli lite bättre på att matcha vårt nationella tävlingssystem med det internationella för att ge våra yngre spelare bättre förutsättningar. Det är riktigt roligt att återigen kunna erbjuda ett unikt mästerskap för våra 12-åringar, säger Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig på SBTF.

Introduktionen av Mini-SM får vissa effekter på det svenska tävlingssystemet. Dels kommer Pingisiaden återgå till att som förut vara en tävling för 11-åringar. Dels betyder ett Mini-SM att Pojkar 12 singel och Flickor 12 singel läggs till listan av klasser som ska erbjudas på DM och på RM, samt Mixed 12 dubbel och Mixed 12 Lag till listan av klasser som kan erbjudas på DM och på RM.

Kvalificering till Mini-SM sker som till övriga SM, det vill säga via DM och RM samt i övrigt genom insamlade tävlingspoäng i Flickor 12 respektive Pojkar 12. Spelare som deltar i Mixed 12 lag får dessutom en plats i singelklasserna om de inte redan är kvalificerade. Till Mixed 12 lag råder fri anmälan.

Mini-SM 20242025 kommer genomföras helgen den 2123 mars 2025. Arrangör att meddelas efter sommaren.

KONTAKT

Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig
peterh@sbtf.se

Toppbild: Joel Isaksson är en av de yngre utövarna som har möjlighet att spela det första Mini-SM 2025. Foto: Linda Carlsson