WTT Contender Durban 2023

av | 2023-01-10 | Landslag

Idag (10/1) startar nästa tävling på världstouren och spelplatsen är Olive Convention Centre Durban, Sydafrika. Anton Källberg är med som enda svensk. Källberg som femteseedad startar sitt tävlande först på torsdag då huvudturneringen i herrsingel startar medan kvalspelet startar idag.

I startfältet finner du skarpa vi skarpa konkurrenter till Källberg och då inte minst de fyra semifinalseedade spelarna: Hugo Calderano (BRA), Dang Qiu (GER), Patrick Franziska (GER) och Quadri Aruna (NIG). Vassa spelare men välbekanta för Källberg från dden tyska ligan där Anton varit en av de om inte den bästa spelaren de senaste två och ett halvt åren.

Det finns även ett antal kinesiska spelarna från det yngre gardet på plats och med dem vet man att de alltid kommer att vara duktiga och utmana om att vinna sina matcher. Håll ögonen på Lin Shidong och Xue Fei inte minst, morgondagens stjärnor? Apropå morgondagens stjärnor så återfinns även Felix Lebrun med i startfältet; fransmannen som tillsammans med sin bror (Alexis) seglat upp som europeiska toppnamn under det senaste året.

En spännande tävling att följa då Sydafrika och Durban står värd för VM 2023 som spelas i senare i maj.

– Det ska bli väldigt spännande att spela här i Durban. Ny tävling på kalendern i ett land jag inte tidigare spelat i så minst sagt intressant, berättar Anton Källberg om sina tankar inför tävlingen.

– Jag ser väldigt mycket fram emot tävlingen och de första intrycken är bra än så länge med fint väder och värme, en skön första känla att vara här, fortsätter han. Sen får vi se hur hallen ser ut och hur allting fungerar under tävlingen, utvecklar Anton och berättar vidare:
– Jag vet inte vad man kan förvänta sig riktigt från tävlingen resultatmässigt. Jag kommer försöka göra det så bra som möjligt och komma in i tävlingen och ta en match i taget och så får vi se hur långt det räcker, avslutar Anton.

Herrsingel
Första omgången

Anton Källberg-Jakub Zelinka, Slovakien 3-0
(11-9, 11-6, 11-5)

Källberg ställden mot den i världen 274:e rankade slovaken Jakub Zelinka är en 22-årig vänsterhänt spelare Källberg inte mött tidigare..

– Matchen bjöd väl inte på något finlir direkt. Det var ett “servekrig” mest hela tiden med korta poäng och snabba attacker, berättar Anton om spelbilden. Jag tycker att det var en ganska bra och stabil match där jag fick serva och sen ligga på ordentligt.

I nästa match väntar fransmannen Picard eller slovaken Pistej
– Pistej är favorit i det mötet. Han är alltid klurig att möta och det blir alltid rolga matcher mot honom om jag nu får möta honom. Jag ska kolla på deras möte när de möts om ett tag, berättar Anton.

– Bra förutsättningar här i Durban. Bord 1 spelas i en separat hall från de övriga tre borden men på de borden har det varit bra, vi får se hur det blir om jag får spela på bord 1 längre fram i turneringen hur det är, avslutar Anton med en röst fylld av tillförsikt.

Andra omgången, 13/1
Anton Källberg-Lubomir Pistej Slovakien 3-0
(11-8, 11-9, 11-4)

Kvartsfinal, ännu ej tidssatt
Anton Källberg-Patrick Franziska, Tyskland eller Huang Yan-Cheng, Chinese Taipei

Mixeddubbel
Första omgången
Anton Källberg/Yuan Wan, Tyskland-Barbora Balazova/Lubomir Pistej, Slovakien 2-3
(9-11, 5-11, 11-8, 13-11, 4-11)

– Första set kändes som vårt set men vi lyckades inte få med oss det. Sen efter 0-2 spelade vi upp oss ganska mycket och fick in mer på bordet än de två första seten. Tyvärr lyckades de göra några bra grejer och ha lite marginaler med sig i skiljeset, förklarar Anton förlusten mot det toppseedade paret från Slovakien.

Eventinfo

Webbsändningar

Bilden: Anton Källberg i action på VM 2022 Foto: ITTF/WTT