Truppen till ITTF Mixed World Cup i Chengdu

av | 2023-11-20 | Landslag, Start

4 till 10 december 2023 spelas den första upplagan av ITTF Mixed World Cup i den centralkinesiska mångmiljonstaden Chengdu, även känd som panda-staden. Spelsystemet är helt nytt och bygger på en svensk motion som presenterades för ITTF:s årsmöte, AGM, 2021 i Houston, USA. Tanken med motionen var att kvinnor och män skulle få delta och kämpa tillsammans och inte alltid uppdelat som det är nu. Motionen antogs och nu är det alltså dags för premiären för den nya tävlingen.

Sverige skickar en sex personer stor trupp under ledning av damernas förbundskapten Tobias Bergman.

De 18 deltagande nationerna inleder tävlingen med ett gruppspel som därefter övergår i ännu ett gruppspel dit de högst placerade lagen i respektive grupp kvalificerar sig. Vinnaren av det andra gruppspelet koras som mästare. Totalt tävlar lagen om 800.000 USD i prispengar och värdefulla individuella rankingpoäng.

– ITTF Mixed Team World Cup är en spännande spelformsidé som vi från Sverige faktiskt varit med och tagit fram till viss del då vi lämnade in en resolution om ett liknande upplägg vid det internationella förbundets årsmöte, AGM, vid VM 2021 i Houston. Vi tror mycket på upplägget som verkligen ligger i tiden och därför känns det extra roligt och angeläget för svensk bordtennis att vi kan ställa ett så pass starkt lag på banan. Från SBTF:s håll är evenemanget och spelformen också något vi kommer titta närmare på inför 2026, då vi fyller 100 år. Således räknar vi med att ha en delegation på plats för att diskutera ett samarbete med såväl ITTF som det kinesiska bordtennisförbundet, CTTA, säger Dennis Lindahl, SBTF:s ordförande

Så fort det finns mer information tillgänglig hur tävlingen kommer att kunna följas från Sverige kommer detta att meddelas.

Deltagande nationer i ITTF Mixed World Cup.

Toppbild: Officiell logotyp för ITTF Mixed World Cup. Foto: ITTF