Tre svenskar på Europa Top-16 i Montreux

av | 2024-01-19 | Landslag, Start

Årets Europa Top-16 spelas för tredje gången i följd i vackra Montreux, Schweiz mellan den 20-21 januari. Sverige representeras av trion Linda Bergström, Anton Källberg och Truls Möregårdh. 

Det är ett tätt startfält som mönstras när anrika Europa Top-16 (tidigare Top-12) går av stapeln. För Truls Möregårdh blir det tredje gången i följd. Vid debuten 2022 gick han hela vägen till final där det blev förlust mot slovenske Darko Jorgic. 2023 slutade det med kvartsfinal. I år vill Truls mer.

– Fantastiskt att vara tillbaka i Montreux för tredje gången. Det är väldigt fint här, och väldigt bra ordnat. Det tycker alla spelarna. Förra året var lite av en besvikelse, jag trodde mer på mig själv det året. Jag hade bra lägen, men lyckades inte förvalta det då. Tuff kvartsfinalförlust. Året innan var såklart ännu tuffare med förlust med 13-11 i skilje mot Darko (Jorgic) i finalen. Jag vill mer, jag vill upp till guldet. Det är det jag siktar på i år, säger Truls Möregårdh

Linda Bergström gör sitt andra framträdande på Top-16. Ifjol blev det respass i första omgången, i år hoppas hon på mer.

– Det känns bra att vara framme i Montreux, ska bli kul att spela här igen. Jag hoppas att jag kan behålla den fina formen från förra veckan i Qatar. Målet är först och främst att ta mig vidare från första omgången. Det är bara att ta en match i taget och se hur långt det räcker. Det kan bli roliga matcher den här helgen, så jag ser fram emot det, säger Linda Bergström.

Anton Källberg, idag rankad bäst i världen bland de svenska spelare, gör sin debut på Top-16. En debut han ser mycket fram emot.

– Det är första gången jag är med här, så det ska bli otroligt kul. Ser mycket fram emot detta. Jag har varit på plats sedan igår, och det är fantastiskt fint här, precis som man hört från andra som varit med tidigare. Sägs att det blir mycket folk i hallen i helgen, så det blir extra kul. Formen känns helt OK. Svårt att veta på förhand hur det kommer att gå, men jag förbereder mig så gott jag kan. Ser fram emot spel imorgon och hoppas kunna spela så bra som jag vill, avslutar Anton Källberg

Under fredagskvällen genomfördes lottningen under ledning av den svenske överdomaren Thomas Wadsten.
Sverige är också representerat av Ingrid Bogren, en av de uttagna internationella domarna på plats.

Kvartsfinal, lördag 20 januari

Anton Källberg – Djarko Jorgic, Slovenien, kl 18.20, bord 1
Truls Möregårdh – Dimitrij Ovtcharov, Tyskland, kl 19.10, bord 2

Första omgången (åttondelsfinal), lördag 20 januari

Anton Källberg – Yaroslav Zhmudenko, Ukraina, 12-10, 11-8, 11-4, 11-7

Truls Möregårdh – Tomislav Pucar, Kroatien, 11-6, 13-11, 12-10, 11-3

Linda Bergström – Yu Fu, Portugal, 9-11, 8-11, 2-11, 5-11

Vid seger i första omgången spelas andra omgången lördag 20 januari enligt följande
Anton Källberg, kl 18.20, bord 1.
Truls Möregårdh, kl 19.10, bord 2
Linda Bergström, kl 19.10, bord 1

Mer information

ETTU:s tävlingsinformation
Livesändning

Toppbild: Svensktrion på plats i Montreux. Foto: Jörgen Persson