Para-EM i Sheffield: triss i brons summerar

av | 2023-09-09 | Landslag, Para, Start

Till sist lyckades inte mixeddubbelparet Jonas Hansson och Anja Händén rå på den polska maskinen i XD17-klassens semifinal. Därmed kan vi summera en mycket händelserik EM-vecka med tre svenska bronsmedaljer, varav två hänger runt halsen på Anja Händén.

Det blev en tuff tillställning för det svenska mixeddubbelparet, som i sin semifinal mot Piotr Grudzien och Karolina Pek fick se sig besegrade med klara 6-11, 7-11, 6-11.

– Det var inte en bra match från vår sida, säger Robert Svanberg, förbundskapten och fortsätter, flera enkla misstag i returspelet gör att vi förlorar många onödiga poäng. Polackerna spelade mycket bra när de väl fick föra spelet.

Trots allt resulterade mixedparets prestation i sin helhet till ännu en bronsmedalj för den svenska truppen, som nu lämnar Sheffield med många erfarenheter rikare.

– Nu är EM över för denna gång. Vi har kämpat och slitit i över en vecka i någon form av värmerekord för England i september. Som vanligt när man åker iväg med en stor trupp så kommer vi att få se både bra och mindre bra prestationer, men som helhet så visar många att de är med och tampas om medaljerna. Vi har framme hela sex spelare i kvartsfinal i singelspelet och lika många kvartsfinalpar i dubbel. Nu hade vi lite stolpe ut i många av kvartsfinalerna och får bara med oss tre semifinalplatser trots flera ledningar. Nu gäller bara att ta med sig erfarenheterna hem och växa oss starkare till nästa gång vi hamnar i samma matchlägen. Vi har en ung trupp. Jag hade satt tre medaljer som någon form av delmål innan mästerskapet, och det når vi upp till. Dock med mersmak till att ta många fler vid framtida mästerskap, summerar Robert Svanberg.

De tre bronsmedaljerna fördelades på två i singelklasserna, Anja Händén i Damer klass 10 och Daniel Gustafsson i Herrar klass 9, och så nämnda mixeddubbelbedrift. Anja åker alltså hem med två av dessa.

– Att ta medalj på detta EM var ett stort mål och jag är väldigt glad att jag lyckades ta mina första mästerskapsmedaljer i båda klasserna jag var med i. Dock väldigt tråkigt att förlora två semifinaler, speciellt i mixeddubbeln där vi mötte ett par som vi slagit förut, säger Anja Händén. Hon är en av många unga i denna trupp som vi med stor sannolikhet kommer att få se på flera mästerskap i framtiden.

Foto: Karl Nilsson/Parasport Sverige