Lag-VM: Stor dramatik i dubbel bemärkelse när Sverige vann

av | 2024-02-17 | Landslag, Start

Det var en maratonmässig kamp som utspelade sig mellan Sverige och Singapore sent under lördagskvällen lokal tid. Efter tre timmar och 40 minuters dramatik och fantastiska insatser från Stina Källberg och Filippa Bergand skulle matchen avgöras på något så ovanligt som en domarbedömning av en störningssituation från Singapores Zhou Jingyi.

Klockan hade passerat 23.40 i BEXCO Exhibition Centers andrahall. På bord 8 befann sig Stina Källberg i ledning med 2–1 i set mot Zhou Jingyi efter att ha spelat en närmast fantastisk pingis under hela kvällen. Vid ställningen 10–5 och egna matchbollar började dock nervositeten krypa allt närmre. Motståndaren reducerade med en poäng, därefter en till, och en till.. och en till. Vid ställningen 10–9 spelade Zhou igång poängen med sin serve. Precis när bollen passerat nätet och studsat på Källbergs bordshalva drar Zhou Jingyi till med ett hörbart rop. Källberg drar överskruv, och bollen går ut.

En förvirrad situation uppstår. Källberg tecknar mot domarna. Hon har blivit märkbart störd av motståndaren. Efter en kort stunds konfererande mellan domarna kommer beslutet. Poängen tillfaller Sverige. Och lagmatchen var därmed slut. Sverige hade vunnit med 3–2. Klockan stod på 23.43.

– Det är klart att det inte var så jag ville vinna men samtidigt så var det rätt. Jag känner också att jag inte behöver ha dåligt samvete för det var faktiskt rätt beslut, hon störde mig genom att skrika innan bollen var färdig vilket även domaren sa direkt efter, säger Stina.

– Det är klart att det inte är ett roligt sätt att vinna lagmatchen på likväl så får man inte byta mot reglerna, fyller förbundskapten Tobias Bergman i.

Det var också en kväll där Stina Källberg genomförde en fantastisk prestation genom att vinna sina två singlar.

– Det känns jättebra, jag är så nöjd hur jag spelade hela matchen förutom de fem sista poängen där jag började darra lite men det är sådant som händer.

Stina Källberg gav Sverige just en strålande inledning på kvällen. Källberg, som såg ut som en helt ny spelare efter inledningsdagens tuffa förlust mot Rumänien, kunde på ett mycket övertygande sätt besegra Singapores förstaspelare Zeng Jian, 62:a i världen, i tre raka set.

Linda Bergström fick därefter en dålig start mot Zhou Jingyu, som spelade effektivt och kunde vinna de två första seten för Singapores del relativt snabbt. Linda, som var piskad att börja vinna, fick plocka fram all kraft hon hade för att försöka vända. Det tredje setet spelade hon hem vid hela 20-18. Närmre kom inte Bergström som i det fjärde förlorade med 7–11.

Där och då var matchställningen 1–1 och in skulle Filippa Bergand för att försöka få tillbaka matchen till Sveriges fördel. Med en otrolig energi och vilja gav hon sig själv ledningen efter 11–9 i första set mot Wong Xin Ru, 123 i världen. Andra set blev lika jämnt. Trots att Xin Ru spelat till sig två setbollar vid ställningen 10–9 och 11–10 kunde Bergand mycket starkt vinna med 13–11.

Trots att Xin Ru tog hem det tredje setet kunde Bergand igen vissa varför hon ikväll ville mest och spelade bäst – när det gällde som mest. Återigen hade Xin Ru setboll vid ställningen 9–10, men Filippa kom igen. Vilket upprepades fyra gånger innan Filippa Bergand till slut kunde ta hem setet och matchen via 16–14.

En närmast bragdliknande prestation av Filippa Bergand som gav allt för sitt lag.

Ikväll var också kvällen där Sveriges damer visade att, trots att lagets förstaspelare inte lyckades vinna sina matcher, kunde laget vinna ändå.

– Det var väldigt jämnt. Jag tycker vi gör en klart bättre prestation än igår. Vi lyckas vinna lagmatchen med 3–2 trots att vår högst rankade spelare förlorar två och det är såklart framöver viktigt att vi har den nivån som lag – att när den ena inte presterar på topp så täcker vi upp för varandra. Jag är jättenöjd, säger förbundskapten Tobias Bergman.

Lag-VM
Busan, Sydkorea

Damernas gruppspel
Grupp 7, match 2

Sverige – Singapore, 3–2
Stina Källberg – Zhen Jian, 3–0
(11–4, 11–9, 11–7)
Linda Bergström – Zhou Jingyu, 1–3
(8–11, 5–11, 20–18, 9–11)
Filippa Bergand – Wong Xin Ru, 3–1
(11–9, 13–11, 4–11, 16–14)
Linda Bergström – Zhen Jian, 1–3
(5–11, 14–12, 8–11, 7–11)
Stina Källberg – Zhou Jingyu, 3–1
(14–12, 8–11, 11–8, 11–9)

Kommande matcher
18/2, 17.00 (09.00 svensk tid), Sverige-Serbien, bord 3
20/2, 10.00 (02.00 svensk tid), Sverige-Kanada, bord TBD

Foto: Manfred Schillings