Kosta och SBTF i offensiv evenemangssatsning

av | 2024-02-23 | Landslag, Start

I november 2024 slår CRAFT Arena, en samlingsplats för flera olika sporter, upp portarna. Nu står det klart att ett av de första internationella evenemangen som kommer genomföras i den nybyggda hallen planeras bli ”European Under 13 Championships”, bordtennis-EM för 13-åringar.

Att det storsatsas på idrott i småländska glasriket Kosta råder det inget som helst tvivel om. Förutom arenan är även den lokala klubben på väg uppåt i seriesystemet. Laget som bland annat innehåller tidigare storspelarna Jörgen Persson och Pär Gerell blev nyligen klara seriesegrare i division 1 vilket innebär att laget endast är en kvalmatch ifrån att säsongen 2024/2025 vara hemmahörande i Sveriges näst högsta liga – Superettan – där för övrigt klubbens damlag redan huserar. Men det handlar inte bara om elit. Lika högt prioriterat är aktivitet och evenemang – gärna med CRAFT Arena som bas.

– Vi är otroligt stolta över att det europeiska bordtennisförbundet, ETTU, har tilldelat bordtennis-EM för 13-åringar till Kosta och vår nya CRAFT Arena. Vår förhoppning är att detta kommer stärka och utveckla bordtennisintresset i hela regionen och innebära ett riktigt mervärde till den stora satsning vi gör på idrott i allmänhet och bordtennis i synnerhet, säger Torsten Jansson, VD för tillväxtbolaget New Wave Group som CRAFT Scandinavia är ett dotterbolag till. Torsten Janssons brinnande bordtennisintresse härrörs av att han själv under många år utövade sporten.

Sverige och SBTF åtnjuter efter ett flertal lyckade evenemang en stark ställning som arrangör vilket understryks av den tillförordnade presidenten i det europeiska bordtennisförbundet, ETTU, Pedro Moura.

– Vi känner oss mycket nöjda med att ha tilldelat svensk bordtennis och Kosta ett av våra mest spännande utvecklingsevenemang, bordtennis-EM för 13-åringar. Vi känner stor tillförsikt till det svenska förbundets arrangörskonst, inte minst efter det framgångsrika mästerskapet i Malmö i september, säger Pedro Moura.

Svenska Bordtennisförbundet (SBTF) arrangerade i september 2023 lag-EM i bordtennis, ett mästerskap som blev en enorm framgång både ur ett arrangörsmässigt såväl som sportsligt perspektiv med väldigt höga betyg från besökarna. De svenska damerna gick till kvartsfinal och herrlandslaget lyckades plocka hem guldmedaljen till Sverige, den första sedan 2002.

SBTF arbetar sedan en tid efter en långsiktig strategi att kontinuerligt värva och genomföra internationella evenemang.

– Vi tror att internationella evenemang på olika nivåer och kategorier är ett sätt att nå vårt övergripande mål, att utveckla och växa bordtennisen här på hemmaplan. 2023 hade vi det stora nöjet att arrangera ett europamästerskap i lag vilket verkligen var en milstolpe på många olika sätt och del av en längre satsning. Framtiden tillhör våra ungdomar, därför är det viktigt att vi också satsar på dem och erbjuder möjligheten att få mäta krafterna med tufft internationellt motstånd på hemmaplan i form av internationella evenemang. Att för första gången få samarbeta med Kosta i en helt nybyggd arena känns helt fantastiskt och jag är helt säker på att detta är det första av många kommande bordtennisevenemang på orten och förhoppningsvis också grunden till ett gott och långvarigt samarbete, säger en nöjd Dennis Lindahl, ordförande i SBTF.

SBTF har varit lyckosamma i att värva hem ett flertal internationella evenemang inom olika kategorier. Det är ett led i den övergripande strategin att öka antalet bordtennisutövare i hela landet där SBTF:s sociala program och rekryteringsparaply, PING PONG POWER, dessutom ingår som en tydlig byggsten. Förutom nämnda bordtennis-EM för 13-åringar har SBTF även värvat hem och planerar för att genomföra följande mästerskap:

2024

Ungdoms-EM i Malmö, 12–21 juli
Ungdoms-VM i Helsingborg, 1–8 december

2025

Bordtennis-EM för 13-åringar (preliminärt maj-juni)
Para-EM i Helsingborg, datum är i nuläget ej satt

Förutom ovan mästerskap kommer också två evenemang inom den så kallade världstouren, World Table Tennis, genomföras under 2024:

WTT Youth Contender (Helsingborg) samt WTT Feeder (ort ej spikad).

Foto: CRAFT