Den nya säsongen 2024—2025 ser flera förändringar gällande tävlingar och seriespel, ranking och kvalificering med mera. Även om dessa förändringar har presenterats tidigare kan det vara svårt att komma ihåg alla. Här är några av de förhoppningsvis viktigaste sakerna att känna till inför och under säsongen:
Hur kvalificerar jag mig till SM, USM eller Mini-SM?
Det finns två sätt att kvalificera sig till SM eller USM. Det första och främsta sättet är att antingen vinna eller placera sig i aktuell klass på DM eller RM, som beroende på antalet spelare och föreningar ger ett visst antal automatiskt kvalificerande SM-platser.
Det andra sättet är genom det antal tävlingspoäng en spelare samlar på sig i klassen under säsongen och dess deadline för kvalificering. Tävlingspoäng erhålls i olika utsträckning på samtliga nationella tävlingar, Sweden Tour-tävlingar och mästerskapstävlingar.
Till Veteran-SM, Para-SM och Parkinson-SM råder som tidigare fri anmälan.
Hur många kvalificerar sig från DM och RM till SM eller USM?
Det beror på hur många spelare och föreningar som deltar. Utgångspunkten är en plats, det vill säga vinnaren av en klass på till exempel DM är kvalificerad till motsvarande klass på SM. Det förutsätter att klassen uppfyller det nya minimikravet på antal spelare och föreningar.
En klass på DM och RM kan däremot ge fler än en automatiskt kvalificerande SM-plats. Om antalet spelare dubblas jämfört med minimikravet så ger klassen två SM-platser, dubblas det igen ger den tre SM-platser och så vidare.
Hur många får spela SM?
Gemensamt för samtliga mästerskapsklasser på SM och på USM är att de omfattar 64 spelare på herr- och pojksidan samt 32 spelare på dam- och flicksidan. Undantaget är H20 och D20 där antalet spelare kvarstår vid 48 herrspelare och 24 damspelare.
Även till Mini-SM kvalificerar sig 64 pojkar samt 32 flickor till singelklasserna P12 och F12. Men där erhåller även spelare som deltar i Mixed-lagklassen, och som inte redan är kvalificerade i singel, en plats i singelspelet.
Hur kvalificerar jag mig i Top-12?
Top-12 erbjuds i åldersklasserna 13, 15 och 17 för flickor och pojkar. Aktuella förbundskaptener gör en nationell uttagning av sex spelare per klass som därmed är direktkvalificerade till Riks Top-12. Övriga sex spelare per klass kvalificerar sig regionalt genom Region Top-12.
Det organiseras två Region Top-12. De tre bäst placerade spelarna per klass i Region Top-12 är kvalificerade till Riks Top-12. Ett Region Top-12 arrangeras i Götaland. Ett Region Top-12 arrangeras för Svealand och Norrland gemensamt.
Hur spelas Top-12?
Top-12 behåller sin unika spelform där det är antalet set som räknas. Däremot utökas antalet spelade set per match från fyra till fem. Detta så att enskilda matcher inte ska kunna sluta oavgjort. Dessutom används inte längre golden point.
Är det några nyheter i Pingisligan?
Inte inför den här säsongen. Däremot har ett riktningsbeslut fattats att inför 2025—2026 gå över till fyrmannalag för herrar samt att satsa på egna produkter. Dessutom pågår en omfattande översyn av Pingisligan damer och damserierna som helhet.
Den största förändringen i Pingisligan inför den här säsongen är en övergång till endomarsystem i grundserierna samt borttagande av så kallad multiboll.
Vad är nytt i Lag-SM?
Den stora förändringen i Lag-SM är övergången till tremannalag på pojk- och herrsidan, spelandes enligt New Swaythling-systemet på VM och EM, där en tredjesingel ersätter den tidigare dubbeln. Denna förändring gäller både ungdom och veteran.
Damer och flickor spelar fortfarande med tvåmannalag enligt Corbillon-systemet, i vardagstal Davis Cup. Förändringen eller förtydligen där kommer vara att det ska vara möjligt att byta in en tredje spelare efter dubbeln.
Stegvis kommer också Lag-SM att utökas mot en större och mer självförsörjande tävling genom att inte enbart gälla för ungdom utan även för veteran och för para som i dagsläget erbjuds under Veteran-SM respektive Para-SM.
Var läser jag mer?
Den som är intresserad av att läsa in sig mer i detalj gällande specifika tävlingar rekommenderas en djupdykning i SBTF:s direktiv för respektive tävling som ni bland annat hittar i dokumentbanken eller i regelsamlingen på sbtf.se.
Tveka heller inte att höra av er med frågor eller funderingar.
KONTAKT
Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig
peterh@sbtf.se
Malin Karlsson, tävlings- och serieadministratör
malin@sbtf.se