En väg framåt för svensk bordtennis

av | feb 25, 2025 | Förbundet, Start

Med anledning av de senaste dygnens medierapportering vill Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, lämna följande redogörelse gällande organisatoriska, ekonomiska och samarbetspartnermässiga fakta kring aktuella frågeställningar som berör Truls Möregårdh och övrig landslagsverksamhet.

SBTF beklagar den uppkomna situationen med mycket stor sorg. I en sällan skådad expansiv tidpunkt för svensk bordtennis där flertalet mästerskapsmedaljer spelats hem till Sverige av många inblandade landslagsspelare, där antalet licensierade pingisspelare växer lavinartat, där SBTF nyligen blivit framröstade som Årets Idrottsförbund och där positionen gentemot det privata näringslivet förflyttats flera steg framåt under hela 2024 är det uppkomna läget självklart inte ett önskat sådant.

Vi har försökt att ha en konstruktiv dialog, men det har vi tyvärr inte lyckats med. Det är såklart mycket beklagligt. Nu har frågan hamnat i media, och vi känner därför att det är nödvändigt med ett bemötande av den anledningen att det finns vissa faktauppgifter som vi inte anser stämmer.

I medierapporteringen talas det bland annat om vikten av matchcoacher för Truls Möregårdh. Det är ett synsätt vi har full förståelse för. Vad vi också kan konstatera är att vid samtliga mästerskapsmedaljer som Sverige spelat hem de senaste åren, däribland Truls Möregårdh, så har samtliga skett med stöd av matchcoacher utsedda av SBTF. Bland annat har före detta förbundskapten Jörgen Persson spenderat hundratals dagar tillsammans med Truls Möregårdh under mästerskap och andra tävlingar, vilket resulterat i ett flertal fantastiska framgångar som nu senast vid OS i Paris.

Första gången möjligheten gavs till landslagsspelare att använda sig av eget sponsortryck på en begränsad del av landslagströjan (max 30 kvadratcentimeter) var hösten 2017. Redan då med tydliga förbehåll om att SBTF vid eventuella partnerskap kunde återta den ytan eftersom SBTF till fullo äger rättigheten till landslagströjan och så alltid gjort. Nästa tillfälle som förutsättningarna meddelades var den 17 mars 2020. Av det fullständiga brevet framgick tydligt följande ”En av de viktigaste byggstenarna i en paketering är, som många säkert förstår, landslagsdräkten även om det idag ofta krävs betydligt mer för att kunna vara attraktiva för företag.

Tidigare har SBTF upplåtit plats på tröjan för de spelare som haft privata sponsorer. Det ämnar vi initialt erbjuda även med denna tröjan. Dock gäller det enbart så länge SBTF inte tecknar ett centralt avtal med ny sponsor/partner där trycket på vår landslagsdräkt ingår som en del i partnerskapet.

Att skapa nya intäkter för att skapa ännu bättre resurser för vår verksamhet, bland annat våra landslag, är ett av de högst prioriterade områdena just nu. Vi kan dock inte säga varken om eller när detta sker men som nämnts så är det något vi arbetar intensivt med. Vi hoppas på förståelse i denna fråga då ökade resurser indirekt kommer landslagsverksamheten till godo.”.

Känslan för just det datumet kan kännas igen av många då det var ungefär samtidigt som Covid-19-pandemin tog ett grepp över hela världen och höll i sig restriktionsmässigt för de nästkommande två åren. Under och efter denna tid förändrades stora delar av hur vi verkar i samhället och det påverkade också världspingisen. I samband med denna period initierades också den nya världstouren World Table Tennis, WTT-touren, av Internationella Bordtennisförbundet, ITTF.

I takt med att SBTF efter pandemin började växa på bred front och hela det svenska landslaget tog avstamp i de fina resultaten vid VM i Houston 2021 och började leverera löpande medaljresultat på mästerskap. Inte minst gjorde lagguldet vid EM i Malmö 2023 att SBTF kunde ta stora centrala kliv för att stärka de marknadsmässiga frågorna. Redan i januari 2024, alltså långt före stundande OS i Paris, meddelade SBTF till samtliga seniorlandslagsspelare att den tillfälliga möjligheten till eget sponsortryck på landslagströjan efter OS 2024 istället skulle hanteras inom ramen för SBTF:s nya samarbete med en extern partnerbyrå. Ett startat samarbete som under 2024 dels resulterat i framtagen varumärkesplattform och därefter ett flertal framgångsrika och konkreta samtal mellan SBTF och externa sponsorer.

Som ett led i detta arbete presenterades också framtagna spelaravtal som reglerade de uppdaterade förutsättningarna mellan landslagsspelare och SBTF samt i förlängningen landslagströjan. Förutsättningarna accepterades och signerades av samtliga involverade i herrlandslaget redan på våren 2024 utom av Truls Möregårdh. Ett djupgående förtydligande kring förutsättningarna för avtalet sändes till Carl Möregårdh den 9 juni 2024.

När det gäller EM i Linz i oktober 2024 så har frågan aldrig någonsin handlat om att hota eller stänga av någon enskild spelare från att delta. Det är nämligen fullt frivilligt att spela i ett svenskt landslag. Det SBTF ville och behövde säkerställa var att samtliga landslagsspelare skulle spela i svensk landslagströja under mästerskapet. Trots ett antal påminnelser uteblev signering av avtalet samt i förlängningen en bekräftelse på att svensk landslagströja skulle bäras av Truls Möregårdh under mästerskapet. Inför mästerskapet i Linz skickades en sista påminnelse. Budskapet var att om ingen bekräftelse på att Truls skulle spela i svensk landslagströja inkom skulle Truls därmed anses inte vilja representera Sverige vid EM. Vi håller således inte med om att vi ville stänga av någon spelare. Vi anser det som en självklarhet att spela EM i den svenska landslagströjan.

Förutsättningarna för att exponera egna sponsorer i tävlingssammanhang har ökat markant för såväl spelare som förbund i samband med WTT-tourens intåg. Samtidigt har SBTF i sak en relativt liten inverkan på spelares totala rättigheter. SBTF innehar fullständiga rättigheter till landslagströjan och dess marknadsvärde under de traditionella mästerskapen VM, EM, World Cup och Europa Top-16 samt ett fåtal WTT-tävlingar på den högsta nivån. Anledningen till detta är helt enkelt att dessa är tävlingar som SBTF bekostar fullt ut avseende tävling, resa, uppehälle och coacher/förbundskaptener. Detta går att jämföra med de flesta andra idrotternas förutsättningar på motsvarande mästerskap, exempelvis fotboll, ishockey och friidrott.

Utöver ovan tävlingar äger spelare rätt att ha en helt egen sponsortröja med egna sponsortryck på andra tävlingar på WTT-touren, vilka också har ökat till antalet. Spelarna behåller alltid hundra procent av sina inspelade prispengar vid samtliga tävlingar, även om tävlingen bekostats av SBTF samt dessutom fulla rättigheter till att genomföra privata samarbeten utöver de som regleras i en svensk landslagströja.

Sammantaget befinner sig de svenska landslagen i en mycket gynnsam position sedan de senaste åren. SBTF vill poängtera att vi har en stor spelartrupp med flera landslag att ta hänsyn till. Vi kan inte, och ska inte, ha förfördelat fokus till endast en spelare. För oss är alla i våra landslag viktiga och dessutom består vår landslagstrupp av ett flertal världsstjärnor. Vi talar om världsmästare i dubbel, europamästare i dubbel, europamästare i lag, medaljörer på OS, ett damlandslag som för första gången kvalificerade sig till lagspelet under OS och där gick till kvartsfinal. Utöver ovan har vi också ett mycket framgångsrikt och starkt paralandslag som utgjorde hela 33% av den totala paralympicstruppen att ta hänsyn till. Sist men inte minst talar vi om att skapa förutsättningar för nästa generations toppspelare – vilket utgör grunden för den svenska modellen. Som landslagsspelare är du del av ett ekosystem under hela din karriär. Dock. Vi är och behöver alltid vara lyhörda inför förändringar och individuella lösningar som höjer nivån på alla våra landslag.

Vi är mycket ödmjuka inför denna situation. Självklart tar vi till oss av den kritik som framkommit, nu och i vårt löpande arbete som framöver behöver genomsyras av ett stort lösningsfokus. Vi vill lyssna och ha en utvecklande dialog med alla våra spelare, oavsett om de heter Linda, Anton, Anja eller Truls, för att hitta bästa möjliga förutsättningar. Vår förhoppning är att vi ska kunna mötas och samverka på en gemensam plattform där det individuella också får ta plats. Som läget är nu är vi alla förlorare. I en tid där världen förändras utvärderar vi ständigt vår organisation inom svensk bordtennis. Vår målsättning är att hitta en väg framåt och arbeta tillsammans inom hela landslaget. För svensk pingis bästa.

Vi tycker alla att Truls Möregårdh är en fantastisk pingisspelare och en oerhört stark ambassadör för vår kära sport. Vi är fullt medvetna om hans påverkan på den pingisfeber som råder, tillsammans med övriga i OS-truppen. Vi vill inget hellre än att genomföra massor av aktiviteter i samarbete med honom. Men som förbund behöver vi också ta hänsyn till fler spelare i alla våra landslag. För visst vill vi att det ska komma nya Stina Källberg, Kristian Karlsson, Truls Möregårdh eller Smilla Sand?

Helsingborg den 25 februari 2025.
Svenska Bordtennisförbundet

Övriga frågor och svar

Hur såg Truls Möregårdhs ekonomiska stöd ut för 2024?

Truls Möregårdh har under 2024 erhållit ekonomiskt stöd för omkostnader vid tävlingar och läger, mestadels resor och kost/logi, uppgående till cirka en halv miljon kronor. Därutöver har kostnader för förbundskapten, landslagscoacher och fysio bekostats uppgående till cirka två miljoner kronor fördelat på våra fyra herrlandslagsspelare under året. Truls har även haft möjlighet till ekonomiskt stöd för sparring på hemmaplan.

Våra seniorlandslagsspelare behåller alla prispengar från alla individuella internationella tävlingar oavsett om tävlingen bekostats av SBTF eller spelaren själv. De är i många av tävlingarna garanterade prispengar endast för deltagagande och Truls Möregårdh har erhållit mer än en miljon kronor i prispengar från internationella tävlingar under 2024.

Internationella tävlingar, företrädelsevis på WTT-touren, som finansieras av spelaren själv ger också fulla rättigheter att ha egna sponsortryck på speltröjan, förutsatt att de inte strider mot SBTF:s rättigheter.

Inga privata löner eller sponsoravtal är medräknade. Ej heller löner till SBTF:s tjänstepersoner som administrerar, anmäler och dessutom kommunicerar i SBTF:s kanaler.

Satte förbundet eller den sportsliga ledningen genom sportchef Daniel Ellermann eller förbundskapten Tobias Bergman stopp för Carl Möregårdh att agera matchcoach under WTT Singapore Smash tidigare i år? Om ja – varför kunde inte Carl Möregårdh coacha Truls?

För spelare som önskar egen privat coach på internationella tävlingar finns möjligheten till detta efter godkännande av förbundskapten. Privat coach bekostas i så fall av respektive spelare. Sedan början av 2023 har Malte Möregårdh, personlig coach till Truls, haft möjligheten att delta vid internationella tävlingar, förutom lagtävlingar. Detta efter ett önskemål från familjen Möregårdh. SBTF sportchef och dåvarande förbundskapten Jörgen Persson godkände den förfrågan men den möjligheten har bara utnyttjats vid ett tillfälle under två års tid. Under 2024 har familjen Möregårdh tagit upp att de inte har råd att bekosta egen coach vid internationella tävlingar.

SBTF, Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och övriga landslagsspelare i herrlandslaget är överens om att det är den finansieringsmodell gällande privat coach som bör råda i ett svenskt landslag.

Sent inpå WTT Singapore Smash meddelade Truls Möregårdh att han i stället ville att hans far, Carl Möregårdh, skulle coacha honom. SBTF, som hade både förbundskapten och en landslagscoach på plats på tävlingen i Singapore var av den åsikten att det var bättre att någon av de skulle coacha Truls under aktuell tävling av den anledningen att de är förbundskapten respektive landslagscoach för det svenska herrseniorlandslaget. Det sista beskedet som gavs till Truls av förbundskapten var att önskemålet var att landslagscoach på plats skulle coacha men det var inte ett förbud mot att Truls kunde ha sin pappa som coach.

Efter Singapore Smash har SBTF genom förbundskapten Tobias Bergman och Carl Möregårdh haft dialog i frågan och det träffades en överenskommelse att Carl skulle coacha i Europa Top-16 eftersom detta var ett starkt önskemål från Truls. Därefter skulle Truls Möregårdh och hans team inkomma med en mer långsiktig plan kring vilka kommande tävlingar de önskade ha annan coach än den som SBTF erbjuder i landslagssammanhang.

Presskontakt

Thomas Buza
Generalsekreterare
thomas@sbtf.se
0708-72 73 78