Konstantyn och Andrii från Ukraina – spelar för livet

av | 2023-07-06 | Domare, Förening

Konstantyn 18 år och Andrii 17 år, snart 18, har flytt från Ukraina till Sverige på grund av kriget under 2022. Konstantyn var först och flydde till Polen, med sin flickvän och delar av sin familj, redan på tredje dagen sen kriget utbrutit. Anledningen till att de sedan kom till Sverige var att flickvännens mormor bodde i Sverige. Andrii, bästa kompisen från barndomen, flydde efter sex dagar. Som så många andra har de förfärliga historier att berätta om krigets fasor men grabbarna själva tycker inte att de är drabbade värst av alla, det finns de som har det värre.

Väl i Sverige på flyktingläger på västkusten letar sig Konstantyn till Stenungsunds BTF eftersom han spelat bordtennis i barndomen fram till yngre tonåren. En träningskväll är Andreas Johansson, bordtennisledare i Linne Partille PK, men också med känningar i både Svanesunds GoIF och Stenungsunds BTF, där och tränar och Andreas tar kontakt med killen i hoodie, som han inte känner igen. Andreas hade hört talas om den ukrainska killen och när två utåtriktade killar hittar varandra i hallen rullar det fantastiska mötet på. Pingisen förbrödrar och familjen växer!

Konstantyn är bordtennisspelaren som nu tränar cirka tre dagar i veckan hemma i Stenungsund och under kommande säsongen representerar Svanesunds GoIF i division 3. Andrii ”hobbyspelar” mer och har nyligen själv börjat med bordtennis.

Andreas klubb, Linne Partille PK, arrangerar seriesammandrag och eftersom det konstant saknas domare har Andreas bjudit in Konstantyn och Andrii att hjälpa klubben med domaruppdrag och på den vägen är det nu när killarna varit table managers och domare i samband med Veteran-EM i Sandefjord, Norge. Vinna-vinna-situation för alla tre; Andreas stöttar killarna att inkluderas socialt i samhället och han själv får sällskap när de åker till Norge och de hjälper varandra alla tre på olika sätt.

Livet i Sverige går mycket ut på att gå i skolan, killarna är tacksamma att ha fått börja på Individuella programmet på gymnasiet och drömmer om att läsa på universitet. Vad studierna ska leda till är de än så länge osäkra på, bara de ger en grund att stå på så man klarar sig själv säger Konstantyn.

Bordtennisen förenar, både Konstantyn, Andrii och Andreas är överens om det. Killarna berättar att bordtennisen har gett dem möjligheter till sociala aktiviteter, kommunikation på olika sätt, lära mer om språket och att få till aktivitet istället för att sitta still. Utan bordtennisen hade de inte träffats och genom sporten har de alla fått nya möjligheter och nya kontakter.

Slogan på veteran-EM i Sandefjord är ”Play for life”, något som i det här läget ger skäl för namnet.

Foto: Marit Brodd Almgren