Eslöv kryssade i premiären – samtliga lag plockade poäng under helgen

av | 2024-09-15 | Pingisligan, Start

Söndagen bjöd på andra omgången från damernas Pingisliga och seriepremiär för Eslöv. Flera jämna matcher runt om i landet gör att fortsättning blir högintressant. 

Våxtorps BOIS – Spårvägens BTK 4-6

Dagens match mellan Våxtorp och Spårvägen var redan på förhand en match som väntades bli en jämn tillställning. Bästa starten var det bortalaget som fick, detta efter att Marina Donner besegrat Elin Ljungsberg med 3-1 och Hanna Haponova likaså över Alice Nilsson med samma siffror.

Vid ställningen 2-0 för Spårvägen var det Våxtorps Maria Christoforakis tur att kliva in i pingishagen mot Maria Girlea. Christoforaki kunde övertygande vinna med 3-0 trots två jämna set och reducera i matchen. Samtidigt spelades matchen mellan Alice Nilsson och Marina Donner där den sistnämnda skulle fortsatt imponera i säsongsstarten. Likt i mötet mot Halmstad under gårdagen skulle Donner imponera och vinna 11-7 i skiljeset i en match som stod och vägde åt båda hållen.

Ledning för Stockholmsklubben 3-1 innan de två avslutande singelmatcherna inför dubbeln. Elin Ljungsberg ställdes mot Maria Girlea i en match där båda spelarna saknade en individuell vinst. Det var hemmaspelaren Ljungsberg som tog tag i taktpinnen och lyckades vinna det så viktiga första setet med 16-14. Det följdes sedan upp med 11-5 och en ledning med 2-0 i set. Girlea kom närmare när hon vann tredje set med 7-11 innan Ljungsberg vann med 3-1 i set. På andra bordet spelades matchen mellan Christoforaki och Haponova. Då skulle ukrainskan fortsatt imponera och visa varför hon för tillfället har bäst kvot i ligan och vinna med 3-0.

Ställningen 4-2 och ledning för bortalaget inför dubbeln. Då var det dags för Tilda Johansson att spela dubbel med Ljungsberg. Som vanligt för Spårvägens del så var det Donner/Girlea som stod för motståndet. Matchen i sig verkade endast gå åt ett håll när Spårvägen fick en pangstart och 2-0 ledning. Därefter började hemmaspelarna hitta ett vinnande koncept och matchbilden förändrades helt efter 11-2 och 11-4 i tredje samt fjärde set. Efter att ha hämtat upp det branta underläget var det inget som kunde stoppa Ljungsberg/Johansson som sedan vann med 11-7 i avgörande och reducerat i matchen.

Stärkt av upphämtningen i dubbeln kunde Alice Nilsson besegra Maria Girlea med 3-1. På bordet bredvid genomförde Våxtorp ett byte då Nellie Franzén fick debutera i Pingisligan när hon ersatte Christoforaki i mötet mot Donner. Matchen blev dock ensidig när Marina Donner tog sina tredje seger för dagen i tre raka set, 11-5,11-7, 11-6.

Inför dagens sista match mellan Elin Ljungsberg och Hanna Haponova återstod det att se om lagen skulle få dela på poängen, eller om Spårvägen fortsatt skulle behålla serieledningen. Haponova satte tonen direkt genom 11-6 i första set. Andra setet likaså med samma siffror, och avslutningsvis 11-1 i det tredje setet betyder ytterligare en vinst för Spårvägen. En imponerande start på säsongen för Spårvägen som reser hem till Stockholm från bortaturnén i Halmstad med full pott poängmässigt.

 

Halmstad BTK – Ängby SK 6-3

Inledningen skulle för Halmstad likt igår vara stark för klubben när man ställdes mot Ängby. Agnes Svensson kunde genom bra servade och uppföljande attacker ta ledningen med  både 1-0 och 2-0 i set mot Hillevi Della Morte. Svensson skulle sedan stänga matchen efter ett jämnare tredje set där Svensson i de avgörande bollarna valde att dra ned på farten och spela med mer skruv på ett lyckosamt set.

På bordet bredvid skulle en jämnare match utspelas, den mellan Anja Händén och Hannah Silcock. Det Var Silcock som skulle visa sig vara starkast då hon med ett säkert spel kunde utmanövrera Händéns attacker samtidigt som Silcock inte bjöd på många missade slag. Slutsiffrorna 3-1 i set.

Kvitterat 1-1 matcher och när Alma Rööse ställdes mot Ängbys Prachi Jha, skulle hon visa på hög nivå och att hon kommer från en bra tävlingsperiod den senaste tiden. 11-3 i första följdes upp med ett andra set som var betydligt jämnare där matchens mönster var mycket dueller i backhand då spelarna tydligt ville undvika varandras vassa forehand-attacker. Rööse skulle återigen visa sig vara starkare och knep andra setet med 13-11. Slutligen kunde hemmaspelaren sedan vinna i tre raka set efter ett variationsrikt tempo som gav utdelning.

På bordet bredvid var det dags för de två vinnarna Agnes Svensson och Hanna Silcock att möta varandra. En match som Silcock inledde bäst och vann första set klart. Det viktiga andra setet utjämnades av Svensson som genom imponerande backhandspel visade på styrka i det avgörande slutbollarna. Matchen skulle sedan både hinna svänga i favör för Svensson och kvitteras från Silcock innan ett gastkramande avgörande set väntade. Väl där skulle Silcock ta kommando och visa på fint spel när hon välplacerat slog in bollarna på bordet och gjorde det svårt för Svensson. 9-4 ledning för Silcock följdes upp med 10-6 och fyra matchbollar. Sedan kom ett försök till vändning från Svensson fram till 10-9 och timeouten från Ängbys bänk  var ett faktum. En lyckosam sådan skulle det visa sig vara då Silcock kunde plocka hem sin andra seger för dagen efter att ha fått utdelning på serve till 11-9 och vinst.

Ställningen 2-2 i lagmatchen, och nästa match på tur var den mellan Anja Händén och Prachi Jha som också skulle gå till fem set. Jha inledde starkt med klar vinst i första set. De två efterföljande skulle gå Händéns väg som hittade in i matchen. Det fjärde setet följandes spelarna åt hela vägen och Anja hade möjligheten vid 11-10 att stänga matchen.

Så blev inte fallet utan Jha visade på tålamod, vände setet och kom in med självförtroende inför avgörande setet. Vid 9-6 ledning för Jha lyckades Händén sedan att ta igen till 9-8 och Jha valde då att ta timeout. Direkt kom poängen efter timeouten, men Anja skulle lyckas rädda två matchbollar, gå upp i läget för att avgöra matchen två gånger om, innan Jha skulle visa på styrka att vända och vinna. Två av två vunna femsetare från Ängbys del och möjligen kan en minskad press på nykomlingarna spelat in i resultatet.

Sista matchen inför dubbeln skulle Alma Rööse fortsätta visa upp fint spel och kunde på ett betryggande sätt för sitt Halmstad vinna över Hillevi Della Morte med klara siffror och utjämna till 3-3 inför dubbeln.

I dubbeln ställde hemmalaget upp med Rööse/Fronth och bortalaget med konstellationen Jha/Silcock. Rööse och Fronth kunde efter en bra start ta ledningen och sedan följa upp med två lika klara setvinster och plocka hem den viktiga dubbeln.

Halmstad BTK som på nytt återtog ledningen skulle komma ut än mer stärkta. Agnes Svensson hamnade dock i ett 0-2 underläge mot Prachi Jha och hade två matchbollar emot sig i set fjärde innan hon lyckades vinna med 15-13 och ta det till ett avgörande. Väl där var det ingen snack om saken och Agnes Svensson som hade momentum kunde revanschera sig från skiljeförlusten tidigare och vinna 11-6.

Samtidigt spelades matchen mellan Alma Rööse och Hannah Sillcock. Det skulle visa sig att Sillcocks säkra spel inte skulle räcka lika långt denna match, då Rööse med sitt snabba och varierande spel gav utdelning. Alma skulle fortsätta på samma sätt som tidigare i singelspelet med att övertyga och inte förlora ett set, vilket också innebar vinst med 6-3, applåder från publiken och två poäng in på kontot för Halmstad.

 

Eslövs AI BTK – Köpings BTK Dam 5-5

Att fjolårets två starkaste lag möttes idag skulle märkas och det blev en spännade tillställning. Ruinerande Li Fen skulle börja med att vinna med 3-0 över Paulina Krzysiek på ett imponerande vis. Samtidigt visade Hanna Holgersson på fint spel i en jämnare match mot Noomin Baasan. Slutsiffrorna även där 3-0.

Kvitterat 1-1 i matcher och Matilda Hansson skulle med sitt snabba spel och vinnande backhand återta ledningen för sitt Eslöv efter 3-0 vinst mot Leah Tveit Muskantor. Vänsterhänte Paulina Krzysiek skulle samtidigt ta revansch efter förlusten och få ett styrkebesked efter 3-0 vinst mot Noomin Baasan.

Utjämnat 2-2 i matcher innan ett ryck gjordes av regerande mästarna. Li Fen skulle visa på varför hon troligen är seriens bästa spelaren när hon endast förlorade sex bollar sett över tre spelade set, i segern mot Tveit Muskantor.

På bordet bredvid ställdes Hansson mot Holgersson. Två spelare som mött varandra flera gånger och där Hansson var den skulle komma upp i en högre nivå. Detta genom imponerande spel över hela bordet och mycket variation från backhand som gjorde det svårt för Holgersson att inte hitta någon form av rytm i spelet. Slutsiffrorna skrevs till 3-0 och en 4-2 ledning för hemmalaget Eslöv inför dubblarna.

I dubbeln mönstrade lagen upp enligt Hansson/Fen och Krzysiek/Tveit Muskantor. Bortalaget var mer bestämd ut och samspelta i matchen. Kombinationen vänster och högerhänt såg även ut att få stor utdelning och Köping vann rättvist dubbeln med 3-1 i set, samt reducerade till 4-3 i lagmatchen.

Efter dubbeln valde Eslöv att göra ett byte när supertalangen Siri Benjegård ersatte Noomin Baasan. Siri ställdes mot Leah Tveit Muskantor i en rafflande match med många bolldueller och slagväxlingar. Hemmaspelaren inledde på bästa möjliga sätt med att vinna 11-8. Tveit Muskantor hittade i andra set in i spelet och bjöd inte på några enkla poäng. Matchen skulle återigen svänga i favör för Siri som komfortabelt vann tredje set. Väl i fjärde set skaffande sig Benjegård matchboll vid 10-9, som hon inte lyckades förvalta. I skiljeset tog Tveit Muskantor greppet från start och gick upp i en 7-1 ledning på ett imponerande vis. Ledningen skulle sedan inte tappas utan avgörande set fastställdes till 11-4 och kvittering.

På bordet bredvid tog Matilda Hansson en stabil 2-0 ledning mot Paulina Krzysiek. Polskan och Köping hade dock inte gett upp och lyckades komfortabelt vinna tredje set, innan Krzysiek i fjärde hade två matchbollar som räddades för att sedan vinna med 16-14. Krzysiek kom sedan in i skiljeset med allt att vinna. Det speglade även avgörande set med en 11-6 vinst i skilje och säkrad poäng på bortaplan mot regerande svenska mästarna var fullbordat.

Ledning Köping inför den sista matchen mellan Li Fen och Hanna Holgersson. Det skulle dock aldrig vara någon snack om saken och som så många gånger förr levererade Li Fen. 3-0 och setsiffrorna 11-6, 11-6, 11-1 betyder att Sveriges två bästa lag ifjol delar på poängen i första mötet för säsongen.

Kommande matcher i damernas Pingisliga spelas enligt följande:

Lördag 12 oktober klockan 15.00, Spårvägens BTK –  Kosta SK
Lördag 12 oktober klockan 15.00,  Ängby SK – Eslövs AI BTK
Lördag 12 oktober klockan 15.00,  Köpings BTK Dam – Halmstad BTK

Toppbild: Paulina Krzysiek, Köpings BTK Dam     Foto: Linda Carlsson