UEM började på bästa tänkbara sätt för våra svenska lag. Mest dramatiskt blev det när pojkarnas U19-lag med Isak Alfredsson, William Bergenblock, David Björkryd och Noa Dahlström ställdes mot andraseedade Polen. Det skulle visa sig bli en lång och väldigt spännande match.
Ingen rådde på Polens etta Mateusz Zalewski. Där gick i tur och ordning William Bergenblock och Isak Alfredsson bet. Men dessförinnan hade Isak kämpat ner polska tvåan Marcel Blaszczyk fram till 1—1 i lagmatchen efter fem hårda set. I det läget är det viktigt med en trea som kan vinna sin singel, och det kunde David Björkryd, också han efter fem set.
Isaks förlust mot Zalewski betydde 2—2 i matcher och avgörandet stod mellan Blaszczyk och William Bergenblock. Williams styrka i slutbollarna lade grunden för en dramatisk seger i både den matchen och lagmatchen. 8—10 i första set blev 12—10, 7—10 i andra set blev även det till 12—10. Ett set tappades innan 11—9 i fjärde set betydde 3—2 till Sverige.
– Det känns jättebra. Min första match var sådär, i den andra lyckades jag spela riktigt bra. Skönt att lycka fightas för varje poäng, kommenterade William Bergenblock sin insats.
Den första rysaren följdes upp med en ny rysare mot Israel i andra matchen. Återigen 3—2 i matcher sedan William Bergenblock vunnit den avgörande matchen. Men samma mönster i båda matcherna att Sverige vinner den så viktiga tredje singeln. Den här gången var det Noa Dahlström som kom in och gjorde jobbet med bravur.
Lika starkt öppnade Sveriges U15-pojkar. Sigge Hedblad kliver in i sin första singel mot högt seedade Österrikes etta Tobias Tischberger och vinner matchen med starka 11—3 i skiljeset. Därmed gav Sigge sin lagkamrat Adam Gravsiö Wallin öppet mål i andra singeln som Adam vann säkert fram till 2—0. Vinst i dubbeln innebar 3—0 i premiärmatchen.
Matchbilden såg ut att upprepa sig i dagens andra match mot England. Fast i omvänd ordning. Adam gjorde snabb sak av Kacper Piwowar i första matchen. Sigge utökade till 2—0 mot Englands etta Max Radiven, återigen i skiljeset. Därefter 2—0 i set i dubbeln. Men här verkade det som om Adam och Sigge föll in i den klassiska fällan att tro att matchen var klar.
Engelska paret Piwowar och Sellado vände och vann dubbeln. Därefter gick Radiven in och något överraskande körde över Adam fram till 2—2 i matcher. Ödet ville alltså att Sigge skulle spela den avgörande matchen mot Piwowar. Mentalt mycket svårt läge och Sigge befann sig snabbt i 0—2-underläge.
Men i mentalt svårt läge visade Sigge också prov på stor mental styrka, samtidigt som han förstärkte sin status som tävlingens skiljekung så här långt. 0—2 blev 3—2 i set till Sigge vilket betydde 3—2 till Sverige i matchen mot England. Get in!
– Det var en riktig nagelbitare, en match som vi trots allt har bra kontroll på från början. Efter två täta förluster är det plötsligt match igen. När Sigge går ut till sin sista match kunde han inte heller riktigt hitta rytmen. Han kommer under med 0-2, men lyckas till sist göra en bra taktikförändring. Bland annat med mindre fart i bollen. Till slut lyckas han vinna ett tajt skilje. Helt underbart, sammanfattar Mattias Ekdahl, ansvarig coach efter matchen.
– Detta är en väldigt nyttig skola för de här spelarna. De flesta har inte varit med om den här typen av situation på den här nivån internationellt. Hur det händer olika saker under match, hur olika situationer kan uppstå, och hur man ska tackla dem längs resan, resonerar Mattias Ekdahl.
Riktigt lika bra start blev det inte för U15-flickorna. Siri Benjegård vann den första singeln mot Tjeckiens Simona Holubova i skiljeset. Men Hanka Kodetova rådde varken Siri eller Gabriela Aaltonen på. Och trots matchbollar i dubbeln lyckades inte Siri och Angelina Bebawy vinna den heller, vilket betydde 3—1 till Tjeckien. Sverige får slicka såren och ladda om batterierna inför andra dagens spel.
– Ett tufft resultat, och en tuff start på gruppspelet. Vi visste att de var bra. Tar vi de chanser som fanns och som vi måste ta, hade matchbilden varit en annan. Vi gjorde så gott vi kunde. Nu ser vi framåt med kommande matcher, kommenterade Maria Christoforaki, ansvarig coach, efter matchen.
Bättre läge skaffade sig U19-flickorna. Premiärdagen såg dem ta hem två förhållandevis bekväma segrar, först mot Malta och därefter mot Armenien. Mot Malta tappade Agnes Svensson, Alice Nilsson och Nellie Franzén inte ett enda set. Mycket sämre gick det heller inte mot Armenien.
– Vi har en bra laganda. Då blir det kul och lättare att köra. Nu blir det planering och förhoppningsvis en god natts sömn inför imorgon, kommenterade Nellie Franzén efter dagens två vinster.
Därmed är manegen krattad får man säga inför lördagens två tuffa matcher mot först Luxemburg, förmodligen om gruppsegern, och därefter mot Norge, som beroende på resultat kan komma att gälla en match i playoff under söndagen.
Allt som allt en mycket bra dag för de svenska lagen, där samtliga spelare såg ut att tycka det var riktigt roligt att spela UEM i Baltiska Hallen, framför en möjligen till storleken men knappast till glöden mindre gula väggen på läktarna. UEM bjuder på en upplevelse för alla som har vägarna förbi Malmö och Baltiska Hallen.
Inträdet är gratis, pingisen på golvet är riktigt bra och stämningen slår i taket!
Lördagens matcher (gruppspel):
09:00 Bord 16 (U15G) Sverige – Italien
11:10 Bord 2 (U19B) Belgien – Sverige
11:10 Bord 12 (U15B) Italien – Sverige
11:10 Bord 23 (U19G) Luxemburg – Sverige
15:30 Bord 1 (U15G) Rumänien – Sverige
17:30 Bord 1 (U19G) Sverige – Norge
Toppbild: William Bergenblock rusar till lagbänken i eufori efter tät seger mot Polen. Foto: Manfred Schillings