TÄVLINGSNYHETER

Spänningen stiger inför Sweden Tour Youth Finals

av | 2024-05-31 | Start, Tävling

Ungdomsfinalen i Sweden Tour, eller Sweden Tour Youth Finals som den mer formellt heter på ren svenska, genomförs under helgen den 1—2 juni 2024 i Vällingby, väster om centrala Stockholm och hem till Ängby SK. Det är kulmen och avslutning på en lång tävlingssäsong som sträckt sig över åtta deltävlingar i Sweden Tour från Halmstad Masters i augusti till Spårvägsspelen i mars. Slutsegrare ska nu koras i pojk- och flickklasser för 18-åringar, 16-åringar, 14-åringar och 12-åringar.

Seedade spelare i Flickor 12 samt Pojkar 12 är Chelinda Voong och Nike Lundqvist samt Emil Ellermann och Jimi Koivumäki. Med Voong från Danmark och Koivumäki från Finland visar det väldigt bra på hur Sweden Tour är en inte enbart svensk angelägenhet, utan en nordisk och kanske till och med europeisk tävlingstour. Roligt den här säsongen är inte minst att antalet tjejer i Flickor 12 som deltar i finalen är fulltaligt, jämfört med förra säsongens tre tjejer.

I Flickor 14 är det två med varandra bekanta kompisar och konkurrenter som lägger beslag på de seedade platserna, Gabriella Aaltonen och Angelina Bebawy. Men de saknar inte starka utmanare i form av bland andra Laurynne Cabardo, Amanda Asp, Stella Rosenmeier med flera. I Pojkar 14 är det Sigge Hedblad och Emil Gjörling som i första hand får bära favoritskapet med sin seedning, men med tuffa konkurrenter i bland andra Mark Usov, Melker Sjösvärd och Albin Ingeström.

Gabriella och Angelina är toppseedade också i F16, men denna gång eftersom Siri Benjegård inte kommer till spel. Siri med en väl förtjänt och behövlig vila mellan triumfen i U13-EM och nästa veckas WTT Youth Contender i Helsingborg. Pojkar 16 ser två Täby-spelare lägga beslag på seedningarna i form av Adam Gravsiö Wallin och Peter Alestedt, men bakom dem artar sig P16 på förhand till en mycket jämn och oviss klass.

Danskt mot svenskt står på menyn i Damjuniorer 18. Maja Hansen är toppseedad och utöver henne hittar vi även Sofie Eckeroth, Mille Lyngsö Stoffregen och Emma Vendelbo i startfältet. Mot denna danska trio mönstrar det svenska gänget i första hand Agnes Svensson, färsk från sitt finfina USM-guld i Flickor 16. Även Betty Engström, Nellie Franzén, Nathalie Freij och Alice Nilsson vill nog ha ett ord med i laget.

I Herrjuniorer 18 är det som vanligt mycket Halmstad i startlistan. Seedade är Isak Alfredsson och Noa Dahlström. Men vi hittar där även Hugo Nylén och norske Martin Fröseth. En annan spännande bekantskap i denna klass blir Tobias Ellis från England och Skellefteå, som inte gjort många starter den här säsongens Sweden Tour men som den gången han ändå startade gick och vann hela HJ18-klassen i Safir International.

Under lördagen avgörs 14- och 18-årsklasserna och under söndagen är det spel för 12- och 16-årsklasserna. Alla klasser består av tolv kvalificerade spelare och genomförs på samma sätt, med två sexpooler där fyra går vidare till slutspel. Därifrån kvartsfinaler, semifinaler och final. Alla spelare som tar sig till slutspel lämnar Vällingbyhallen och Sweden Tour Youth Finals med prispengar, SBTF-vouchers till kommande läger och tävlingar eller Stigas varukoder.

Överdomare under Sweden Tour Youth Finals är Thomas Wadsten, en mycket erfaren och meriterad domare. Lokal arrangör är Ängby SK, en klubb med lång och stolt tradition inom svensk ungdomspingis. För flera spelare är Sweden Tour Youth Finals inte bara en final på säsongens Sweden Tour, utan också en viktig förberedelse inför kommande tävlingar som WTT Youth Contender i Helsingborg, därefter i Sandefjord och NETU Youth Championships lite senare i juni.

Och inte minst inför Ungdoms-EM i Malmö och Baltiska hallen den 12-21 juli 2024.

Toppbild: Hemmaspelaren Emil Gjörling, Ängby SK. En av många seedade med visst favoritskap på sina axlar under Sweden Tour Youth Finals. Foto: Linda Carlsson/SBTF

Sweden Tour Youth Finals 2023/2024
1-2 juni, Vällingbyhallen

Lottningar och resultat