TÄVLINGSNYHETER

Gyllene tider under USM & Para-JSM 2024 i Halmstad

av | 2024-05-12 | Mästerskap, Start, Tävling

Agnes Svensson från Halmstad och William Bergenblock från Eslövs AI, båda grävde guld i Halmstad. Benjegård, Bebawy, Cabardo, Svensson, Grawsiö Wallin, Usov och Piilola, Freij och Stahle Olin och Hallberg svarade för, bland flera andra, minnesvärda insatser. Minnesvärd och beundransvärd är även Halmstad BTK:s bedrift att på två månader ro i land både Bordtennis-SM och Ungdoms-SM med Para-JSM.

Eslövs William Bergenblock, här tillsammans med David Björkryd, Eskilstuna (till höger).

På pojksidan blev William Bergenblock från Eslövs AI BTK detta USM:s stora segerregissör. Först en mycket övertygande guldmedalj i HJ18 med vinster mot Ängbys Isak Edwardsson i kvartsfinalen, Halmstads Isak Alfredsson i semifinalen och till sist Eskilstunas David Björkryd. Ett guld som blev till dubbelt singelguld med vinsten i P16, denna gång mot Halmstads Noa Dahlström i finalen. Lägg därtill guld också i juniordubbeln för 18-åringar tillsammans med Björkryd.

Flicksidans stora guldgrävare blev hemmaspelaren Agnes Svensson. Lördagens finalpass slutade med två guld för Halmstadtjejen. Först i mixed i 18-juniorsklassen tillsammans med Isak Alfredsson. Därefter i DJ18 efter en högdramatisk final mot Våxtorps Alice Nilsson slutade 11-9 i skiljeset. Då blev det, konstigt nog kanske, desto enklare i söndagens final i F16 mot Siri Benjegård. Fyra raka set till Agnes fördel som gjorde inte bara sin utan kanske hela tävlingens bäst genomförda pingismatch.

Siri Benjegård, Eslövs AI BTK

Siri Benjegård behöver för all del inte vara alltför ledsen över den saken. Det blev tre guldmedaljer ändå, detta genom att göra ett clean sweep i F14, det vill säga guld i såväl singel och dubbel som mixed. I sig en unik bedrift naturligtvis. Då var det heller ingen lätt bedrift att bärga singelguldet. Ängbys Angelina Bebawy gjorde en väldigt bra match i finalen och hade vid 3-1 i set två matchbollar till SM-guldet. Men Siri har den här så viktiga förmågan att kunna kriga sig ur svåra lägen. Så blev fallet även denna gång. Men Bebawy och många fler tar ändå med sig känslan att det går.

Adam Grawsiö Wallin, IFK Täby BTK

Även favoriten i P14 fick kämpa hela vägen in i kaklet. Adam Grawsiö Wallin hade dittills varit förkrossande överlägsen i klassen, men i finalen bjöd Haparandas Mark Usov på mycket tufft motstånd. Usov ledde i själva verket med både 1-0, 2-1 och 3-2 i set men Adam redde ut det svåra läget. Adam naturligtvis strålande lycklig efter 11-9 i skiljeset men Mark desto mer besviken av naturliga skäl. Ändå ett fantastiskt USM för kvartsseedade Usov, inte minst med vinsten i semifinalen mot Sigge Hedblad. Inte heller lär han glömma SM-guldet i dubbel för P14 tillsammans med BTK Frejs Mio Piilola, efter skiljevinst i finalen mot just IFK Täbys Grawsiö Wallin och Hedblad.

I de båda paraklasserna fick vi se två mycket välspelade finaler i de båda klasserna. I klassen S6-7 bjöd både August Moberg från Spårvägens BTK och Styrbjörn Ekengren från Kungsbacka BTK på många mycket fina bollar. De flesta och de bästa bollarna vann emellertid Moberg som fick kliva högst upp på pallen. I finalen i S8-10 ställdes offensivt spelande Dominic Kramberger från FIFH Malmö mot en mycket bollsäker motståndare i form av Felix Hernborg från Lekstorps IF. Säkerhet vann mot slagkraften den här gången och guldet alltså till Hernborg.

Laurynne Cabardo, Ängby SK

En mycket övertygande insats i F16 svarade annars Ängbys unga stjärnskott Laurynne Cabardo för som oseedad i slutspelet tog sig hela vägen till semifinal efter att längs vägen med stundtals strålande spel ha besegrat både Västers Clara Ellermann och Spårvägens Gabriella Aaltonen. Oseedade var också Amanda Asp från Norrtälje BTK och Frida Zetterström från Ängby SK som tillsammans spelade sig hela vägen fram till final i F16 dubbel. Väl där hade de ledningen med 2-1 i set, men det räckte inte hela vägen mot Västers BTK:s Betty Engström och Clara Ellermann som knep guldet. Claras andra raka dubbelguld på bara någon timme efter att precis innan vunnit även mixeddubbeln för 16-åringar tillsammans med Melker Sjösvärd.

Leon Hallberg, Halmstad BTK

Mästerskapets mest märkliga bedrift svarade förmodligen Halmstad BTK:s Leon Hallberg för. Underläge i åttondelsfinalen mot IFK Täbys Peter Alestedt med 0-3 i set och 6-10, men därifrån vände allt. En sådan upphämtning mot en sådan motståndare och även lyckas vinna matchen är något man inte ser varje dag. Detta i samma arena där Hallberg en gång började spela i pingisskolan. Inte att undra på att tränaren Sebastian Lundahl direkt efter matchbollen sträckte båda armarna i skyn av glädje.

Ett hårt arbetande Halmstad BTK rodde hem sitt andra kanonmästerskap på två månader.

Sträcka armarna i skyn av glädje är något hela Halmstad BTK nu kan göra. Under bara några månader har klubben som helhet inte bara klarat av utan faktiskt orkat med att arrangera både Bordtennis-SM och Ungdoms-SM & Para-JSM. Den senare tävlingen dessutom med väldigt kort varsel. Inte bara har Halmstad BTK arrangerat dessa båda tävlingar utan gjort det med bravur, liksom med gott humör och värdskap. Både imponerande och beundransvärt!

Ännu ett USM & Para-JSM är därmed avklarat. Utöver goda minnen och upplevelser från tävlingen som sådan följer också en del frågor med för framtiden. Är det till exempel för många klasser som ska genomföras på USM? Går det att skapa ett bättre balanserat spelschema med bättre tid för återhämtning och bevarad atmosfär även sista dagen? Vad behövs egentligen för domarinsatser på ett USM? Dessa frågor med flera behöver ställas och besvaras för framtiden.

Foto: Linda Carlsson/SBTF

Bilder dag 1
Bilder dag 2
Resultat