Att ha välutbildade och erfarna tränare är viktigt. SBTF har deklarerat att detta är en av de viktigaste förutsättningarna för att svensk pingis ska fortsätta hålla hög internationell klass.
Det är minst lika viktigt att man redan i unga år får rätt utbildning, precis som hjärnforskaren Martin Ingvar uttrycker det, “lär rätt från början”.
På Ungdoms-EM hittar vi Marcus Sjöberg, Magnus Mallander, Marcus Gustafson och Mattias Bergqvist, som alla varit med på UEM som svenska kaptener men som nu basar för spelare från andra nationer.
Svenska tränare har ett gott renommé utomlands vilket visas och har visats genom åren med alla svenska tränare som har uppdrag i andra länder. Bara här på Ungdoms-EM hittar vi fyra personer som vi hellre sett utbilda svenska spelare än verka utomlands.
Därför känns det väldigt skönt att Marcus Gustafson, 53, har flyttat hem efter många år utomlands.
– Jag har varit i England de senaste sju åren, men från och med i våras har jag min bas i Spårvägen, kompletterar med en del i Österåker och så har jag kontrakt ett år till med Estland för tävlingar, säger Marcus Gustafson.
Under perioden 2002-2007 verkade han i Spårvägen och på sitt sätt kan man säga att cirkeln har slutits. Han var i Norge under sex år, var förbundskapten för Australien under OS 2008 och har även varit i Sydafrika ett år.
I Sverige har Marcus basat för flickkadetterna under Ungdoms-EM 2004.
I Spårvägen ser han fram emot att få ta hand om Gabriela Aaltonen. I Estland framhåller Marcus en herrjunior som bland annat slog Elias Sjögren på Nordeuropeiska juniormästerskapen i början av sommaren. Hans namn är Makkos Pukk, född 2006 och under årets UEM har han slagit tre riktigt bra spelare.
Magnus Mallander, 29, var verksam i Halmstad BTK 2014-16, därefter, när han läste på Göteborgs Universitet var han tränare ett år i Linné och ett år i Askim. Vid Ungdoms-EM har han haft hand om de svenska flickkadetterna under två säsonger innan han blev ansvarig ungdomslandslaget i Danmark 2019.
Magnus vill inte peka ut någon speciell spelare i den danska truppen.
– Jag har ingen spåkula. Jag hoppas på alla. Om jag inte hade sett potential hos någon av spelarena hade de inte varit med här. Detta är en del av utbildningen, menar Magnus Mallander.
Att han gör denna bedömning beror på att det kan hända så mycket i de här åldrarna.
– För några år sedan var Rebecca Muskantor den som lyckades bäst i Ungdoms-EM och nu väljer hon att trappa ned, säger Magnus Mallander.
Han menar också att det i den svenska truppen finns flera duktiga och spännande spelare i alla ålderskategorier, men åter är det så mycket som kan hända på vägen.
Mattias Bergqvist, 56, har varit Finland trogen i 11 år och kommer nog att så förbli. Vid Ungdoms-EM 2010-11 basade han för det svenska laget vid UEM, han inledde sin tränargärning i Ängby, där han stannade i 12 år från 1995 till 2007. Under 4,5 år var Mattias Bergqvist stationerad på RIGet i Köping innan det bar av till Finland.
– Vi har en träningsgrupp som vi bygger upp och den är på tio spelare, där de äldsta är 18 år, säger Mattias Bergqvist.
Målet är att kunna skicka ut dem till andra länder och ett exempel är Alex Naumi, som varit i Eslöv i flera år nu.
– Vi är inte tillräckligt bra i Finland för att de ska kunna utvecklas på hemmaplan, därför försöker vi hitta lämpliga klubbar i andra länder för våra talanger, förklarar Mattias Bergqvist.
Hemma i Finland finns en spelare, Maria Girlea, som ursprungligen kommer från Rumänien men nu bor i Finland. Tyvärr hann hon inte få sin ansökan om finländskt medborgarskap i tid för att vara med på årets Ungdoms-EM, men till nästa år lär hon vara med. Hon är bekant för den svenska publiken då hon representerar Spårvägen och har varit med på flera Sweden Tour.
När det gäller träning av ungdomar betonar Mattias Bergqvist att det viktigaste inledningsvis är grundtekniken och fotställning och fotarbete. Dessa är en förutsättning för att kunna gå vidare.
Den fjärde svensken som basar för utländska ungdomar under detta Ungdoms-EM är Marcus Sjöberg, 42. Sedan snart två år tillbaka har han en del i sin tjänst i Norge. Han har sålt sitt företag Japsko, men anordnar olika läger, Nordic TT, för seniorer och veteraner och kommer efter nyår att ha sin bas i Spanien.
Han inledde sin tränarkarriär i Lyckeby 2002-2007, fortsatte i Växjö 2008-2013.
– Jag hade hand om två tjejer i Australien varav en var så när att kvala in till OS 2008. Det var samtidigt som Marcus Gustafson var förbundskapten där, kommenterade Marcus Sjöberg.
Marcus var svensk juniorkapten på UEM 2013 innan han tog över seniorlandslaget 2014 där han stannade till och med 2016.
– 2017 började jag som hjälptränare i England och de ville ha kvar mig så 2018 blev jag förbundskapten där, sade Marcus Sjöberg.
2019 avslutade han sin tjänst i England och har därefter arbetat med sina olika företag och lägerprojekt.
Marcus pekar på en intressant detalj när det gäller de landskamper mellan Sverige och England som han varit inblandad i.
Vid VM i Kuala Lumpur 2016 vann Sverige över England med 3-1 under Marcus ledning. Två år senare, vid VM i Halmstad, möttes Sverige och England igen. Båda gångerna ställde båda länderna upp med exakt samma spelare men Sverige vann med 3-0 den här gången. En väsentlig skillnad, Marcus hade bytt coachstol från Sverige till England.
2016-02-28 Kuala Lumpur VM
Sverige-England 3-1
Kristian Karlsson-Liam Pitchford 7-11, 7-11, 7-11
Mattias Karlsson-Paul Drinkhall 11-8, 13-11, 12-10
Jon Persson-Samuel Walker 11-8, 11-5, 11-7
Kristian Karlsson-Paul Drinkhall 11-9, 11-5, 8-11, 11-7
* Coach för Sverige: Marcus Sjöberg
2018-05-04 Halmstad, VM, kvartsfinal
Sverige-England 3-0
Kristian Karlsson-Paul Drinkhall 11-9, 11-8, 11-8
Mattias Karlsson-Liam Pitchford 12-14, 11-6, 5-11, 11-7, 11-9
Jon Persson-Samuel Walker 11-8, 11-3, 14-12
* Coach för England: Marcus Sjöberg
För knappt två år sedan hörde man av sig från Norge och där har han nu en deltidstjänst. Några av hans adepter är kända för den svenska publiken och spelar i svenska klubbar. När det gäller de svenska ungdomarna som finna på plats i Polen tror han det finns en god potential.
– Flera av de svenska spelarna gör sitt första mästerskap och finns med nästa år och här tror jag en del på dessa, menar Marcus Sjöberg.
Toppbild: Fyra flaggor som representerar de svenska coaherna utomlands.