UEM: Färdigspelat för Sverige – ingen medalj i år

av | jul 22, 2023 | Mästerskap, Start, Ungdom

Det är färdigspelat för Sverige. De två chanserna vi hade under lördagen försvann ganska snabbt. Gabriela Aaltonen hade chansen men tappade viktiga andra set och där gled matchen henne ur händerna. Isak Alfredsson och William Bergenblock spelade om medalj, vann ett set mot sina rumänska motståndare, men hade aldrig med utgången att göra. Därmed blev vi utan medalj det här året.

UEM-äventyret för Gabriela Aaltonen tog tyvärr slut 1/16-finalen mot hemmaspelaren Katarzyna Rajkowska. Även om det blev klara 4-1 i set var det små marginaler som till slut fällde avgörandet.

Efter ett briljant förstaset av Gabriela, fortsatte hon sitt offensiva spel och skaffade sig både 10-9 och 11-10 i andra.

Istället för 2-0 kom polskan in i matchen och efter 13-11 blev hon modigare och vågade spela ut. Det visade sig i tredje set där Gabriela höll jämna steg fram till 7-7, men därefter tappade ett par viktiga poäng och även det setet.

– Jag spelade väl helt ok men har varit lite ojämn och tyckte inte jag kom upp i samma nivå som tidigare. Hade behövt få det andra setet, sade Gabriela Aaltonen.

Fjärde var det tredje likt där polskan i någon enstaka bolls ledning vågade lite mer och vann setet med 11-8.

I femte skaffade sig Gabriela 4-1 och kanske var en vändning på gång, men åter tog Katarzyna Rajkowska tag i taktpinnen och tog sex raka poäng och kunde sedan hålla undan.

– Jag blev lite passiv vilket gjorde att jag förlorade, sade Gabriela Aaltonen.

Sett till hela turneringen har Gabriela tagit ett stort kliv framåt och det lovar gott inför framtiden.

– Jag har förbättrat mitt backhandspel senaste halvåret och när jag ser de andra här på UEM behöver jag lära mig värdera bollarna mer, sade Gabriela Aaltonen.

Gabriela Aaltonen gick längst av alla svenskar i singelspelet. Foto: Per Hällström

Flickkadetterna kom till UEM i första hand för att se och lära. Det kan man säga att de gjort med bravur.

Det ser bra ut även om det är ett viktigt arbete sett över tid som ligger framför dem. Siri Benjegård har tre år kvar i kadettklassen, Laurynne Cabardo och Angelina Bebawy två medan Gabriela finns med också nästa år.

– Jag har jobbat hårt för att få ihop gruppen, arbetat med beteendet och hur vi hjälper varandra, sade Maria Christoforaki.

Detta är första gången alla fyra är med på ett Ungdoms-EM och det är många intryck som ska sorteras och allt annat som påverkar spelarna.

– Det är intensivt med en tävling över tio dagar. Man måste se till att de får sova, äta, inse det viktiga med att skapa rutiner för att hålla uppe energin hela tiden, sade Maria Christoforaki.

I dubbeln spelade Isak Alfredsson och William Bergenblock om medalj, men Iulian Chirita och Teodor Istrate, Rumänien, var helt enkelt numret för stort för svenskarna.

– Tufft motstånd. Spelade lite nervöst och kom under med 2-0. Att vi fick tredje set berodde säkert på att de slappnade av och gjorde en del missar, sade Isak Alfredsson.

I fjärde satte rumänerna upp högsta tempo och rusade iväg till 6-1 innan Isak och William lyckades få till några poäng.

– De är bra på att hålla bollen kort och gör sällan några misstag, sade William Bergenblock.

Isak Alfredsson och William Bergenblock nådde kvartsfinal i herrjuniordubbel. Foto: Per Hällström

Att nå kvarten på deras första Ungdoms-EM är de trots allt nöjda med. Det var också Isak och William spelade ihop i dubbel.

– De har gjort en jättebra dubbel tillsammans och de är med även nästa år på UEM, sade Pär Gerell.

De tre bästa rumänerna, Chirita, Ionescu och Movileanu, finns redan med i seniorlandslaget i Rumänien. När frågan om A-landslaget kom upp blev svaret:

– Vi får nog vänta minst fem år, sade Isak Alfredsson, tittade på William med ett leende.

Säg inte det. Efter att ha varit med på årets UEM har de fått en känsla av vad som krävs och båda är inställda på att göra jobbet på hemmaplan.

Svenskmatcher lördag 22 juli 2023
Flickkadettsingel
1/16-final
Gabriela Aaltonen-Katarzyna Rajkowska, Polen 11-6, 11-13, 7-11, 8-11, 7-11

 Herrjuniordubbel
1/4-final
Isak Alfredsson/William Bergenblock-Iulian Chirita/Teodor Istrate, Rumänien 6-11, 7-11, 11-4, 3-11

Toppbild: Isak Alfredsson och William Bergenblock i kvartsfinalen mot Iulian Chirita och Teodor Istrate. Foto Per Hällström

Följ tävlingen
Bord 1-4 webbsändning
Lottning och resultat