Drygt 25 representanter från Sveriges samtliga distrikt tillsammans med tiotalet föreningsledare samt närmast full styrka från SBTF:s styrelse och kansli inledde lördagen den 15 april 2023 års förbundsmöte på Quality Hotel the Weaver i Mölndal utanför Göteborg med gemensam lunch.
Direkt efter lunchen inleddes helgens första presentationer. SBTF:s ordförande Dennis Lindahl hälsade samtliga välkomna, både till den mer inofficiella delen av förbundsmötet under lördagen och till söndagens formella del. Styrelsen representerade av Dennis, Michael Helander, Karin Björkryd och Monica J Erlandsson presenterade sedan förslaget till Strategisk Plan 2023-26.
Den strategiska planens sex olika områden presenterades i tur och ordning. Karin Björkryd startade med området ”Bredd och rekrytering” och tog där upp viktiga målsättningar runt att nya former för svensk bordtennis, öka tillgängligheten och kunna bli mer välkomnande.
Dennis Lindahl fortsatte därefter med det andra området ”Digitalisering” där målen framför allt gällde effektivisering samt ett förbättrat beslutsstöd i svensk bordtennis. Michael Helander tog sedan över med det tredje området ”Evenemang och marknad” med viktiga målsättningar som att synliggöra svensk bordtennis och minska beroendet av enskilda intäktskällor.
Det fjärde området ”Landslag och elit” presenterades av Monica J Erlandsson med viktiga punkter i form av utvecklingen av en komplett lägerstruktur och av elitmiljöer för att främja återväxten inom svensk bordtennis.
Dennis Lindahl tog över med ”Organisation”, det femte området, där framför allt behovet av en tydligare struktur, en röd tråd genom hela organisationen och tydligare rutiner var viktiga utgångspunkter. Karin Björkryd avslutade med det sjätte området ”Utbildning” där behovet att värna och säkra kompetensen inom svensk bordtennis som helhet stod i fokus.
Frågor och diskussion följde sedan i storgrupp. Skånes BTF:s Daniel Olsson tog upp att hallfrågan är viktig för svensk bordtennis och borde lyftas till förbundsnivå. Tankarna om modernt medlemskap diskuterades utifrån vad det kan få för betydelse för föreningarna. Någon menade att RF:s tankar om demokratisk styrning saknades i dokumenten.
Behovet av att en mediapartner och möjligheterna att sälja TV-rättigheter var en annan fråga som dök upp, och detta sågs som centralt för framtiden. I övrigt är det många som fortfarande håller ögonen på vad som händer med förslaget till ny distriktsorganisation.
Efter en kortare bensträckare tog förbundschefen Thomas Buza vid med en detaljerad genomgång av vad han kallar för SBTF 2.0, som även går att läsa mer detaljerat om i tidningen Pingis. Viljan är att skapa en röd tråd, en tydlig vision och en synbar väg framåt för SBTF och svensk bordtennis med en mer modern, flexibel och handlingskraftig organisation som grund.
Samtalen fortsatte under en längre paus där deltagarna festade på hotellets frikostiga utbud av kakor, mjukglass och popcorn, innan man återsamlades för dagens andra pass för att gå igenom dagordningen och diskutera ekonomi, verksamhetsplaner, styrelsens förslag och inkomna motioner.
SBTF:s ekonomichef Emma Persson började med att redogöra för SBTF:s ekonomi de två senaste åren samt redogöra för huvuddragen i den ekonomiska planeringen för de två kommande åren. Det är en period under vilken SBTF:s omsättning boostas av pandemins återstartsstöd, vilket måste tas med i beräkningen i kommande budgetar. Ekonomin är dock stabil och genererar ett planerat mindre överskott varje år.
Därefter gick styrelsen och förbundschefen igenom verksamhetsberättelser samt förvaltningsberättelser för 2021 och 2022.
Nästa punkt på dagordningen blev den stående frågan om avgifter där Michael Helander föredrog styrelsens olika förslag, tillsammans med de motioner som inkommit inom detta område. Nyheter i dessa förslag är införandet av en 48 timmars-licens, höjda maxavgifter för DM och höjd ersättning för överdomare.
Thomas Buza gick sedan igenom verksamhetsplanen för 2023 och 2024, som i mångt och mycket följde exakt samma upplägg som den strategiska planen.
Därefter gick Dennis Lindahl igenom de förslag eller frågor som av styrelsen hänskjutits till förbundsmötet. Mest diskuterades styrelsens förslag att utveckla förbundets ändamålsparagraf att inkludera flera och nya former av bordtennis såsom bordtennis-TTX, minipingis och e-pingis. Viljan är att vidga vyerna och förutsättningarna för tillväxt.
Avslutningsvis gicks inskickade motioner igenom, vilka till antalet var det högsta på många år, nämligen 18 stycken. Mycket glädjande då det visar på ett bubbel och ett engagemang i den svenska pingisfamiljen.
Den överlägset mest intensiva diskussionen gällde Fårösunds GoIK:s och Erica Karlströms motion att ge flick- och damspelare rätt att delta i pojk- och herrklasser på DM, då flick- och damklasser inte går att få till stånd. Styrelsen ville se det som en del utav en större diskussion, men en vanlig uppfattning verkade vara att vilja lätta på dagens regelverk.
En annan stor diskussion växte fram runt Robert Jernkvists motion att ta bort SM-direktivet att arrangören betalar kost och logi för SBTF:s styrelse. SBTF:s styrelse har uppgifter i samband med SM men frågan är vem som ska betala. Diskussionen ledde vidare till frågan om direktiven för SM och andra tävlingar möjligen avskräckte möjliga arrangörer. Från Nordvästra Götalands BTF kom en tredje linje att begränsa antalet styrelseledamöter i direktiven.
Lördagen kan sammanfattas med goda diskussioner under gott humör, oavsett om man tyckte lika eller olika, där alla nu i skrivandet stund ser fram emot en trevlig middag tillsammans innan förbundsmötet börjar på ”riktigt” under söndagsmorgonen.