Summering från WTT Youth Contender 2024

av | jun 8, 2024 | Start, Ungdom

Ännu ett starkt svenskt pingisarrangemang är till ända. Under lördagen genomfördes slutspelen i klasserna U19 samt U15 för pojkar och för flickor. Med det var WTT Youth Contender 2024 över för den här gången. Båda arrangörerna, det vill säga Svenska Bordtennisförbundet och BTK Rekord, liksom domare och alla andra funktionärer kan vara nöjda med sina insatser.

Detsamma får sägas till de svenska spelarna på plats. Det var för all del inte många svenskar som tog sig till pallplatsen, det gjorde endast Siri Benjegård i U13 flickor. Men vi fick se många starka svenska prestationer under tävlingen. Utöver Siri sticker kanske framför allt Mio Piilola, Melker Sjösvärd, Alice Nilsson och Adam Wallin ut ur mängden.

Tävlingen dominerades av asiater. Trots att varken Kina eller Japan närvarade med några spelare så var det mycket östasiatiskt på prispallarna. Kinesiska Taipei, Sydkorea, Thailand och Indien visade framfötterna. Thailand och Indien kanske framför allt på tjejsidan. Men den konkurrens som den här tävlingen därmed medför är självfallet mycket värd.

Under lördagens slutspel såg vi Adam Gravsiö Wallin och Melker Sjösvärd spela sig fram till kvartsfinaler i U15-klassen för pojkar. Adam lyckades ge Puerto Ricos Steven Moreno en rejäl match i den kvartsfinalen men det räckte inte hela vägen. Även Mio Piilola var väldigt nära i sin match mot Bilguun från Mongoliet men föll i ett tätt skiljeset.

Mest lördagsgodis bjöd nog ändå Melker Sjösvärd på. Även han tog sig hela vägen till kvartsfinal, men behövde vinna tre matcher för att lyckas med den bedriften. Rumäniens Alexandru Iordan, Kinesiska Taipeis Yun-Cheng Lo och Sveriges egen Mark Usov stod för motståndet. Även för Melker blev det däremot puerto ricansk smisk i kvartsfinalen, för honom mot Enrique Rios.

För de svenska spelarna, liksom övriga deltagare på den här tävlingen, bär det nu av till Norge och till Sandefjord för nästa WTT Youth Contender på den internationella tävlingstouren. Därefter väntar NETU Youth Championships. Tuff period med matcher just nu för den svenska truppen, allt så klart med sikte på UEM i Malmö i juli.

Både för SBTF och för BTK Rekord gäller nu att samla intrycken efter tävlingen och utvärdera för framtiden. Där kommer naturligtvis frågan om att livestreama tävlingen tas med, något som hittills varit svårt att uppnå av både tekniska och ekonomiska skäl. En glad nyhet är ändå att om tävlingen återkommer nästa år, vilket vi så klart hoppas, så kommer den livestreamas.

SBTF avslutar därmed WTT Youth Contender 2024 genom att dels tacka alla närvarande domare för sina stabila insatser under fyra dagar, men framför allt ett stort tack till BTK Rekord för deras som vanligt förtjänstfulla insatser och arrangemang.

Toppbild: Melker Sjösvärd var en av svenskarna som gick till kvartsfinal i U15  Foto: Linda Carlsson/SBTF